Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rugby: Internaționalul român Stephen Hihetah suspendat pentru dopaj

romania_sevens.jpg

Lotul de rugby în șapte al României în vara 2018
Lotul de rugby în șapte al României - Stephen Hihetah al treilea din stânga în rândul de sus
Image source: 
Petru Clej

Internaționalul român de rugby Stephen Hihetah a fost suspendat pe patru ani pentru un test pozitiv de doping. Hihetah juca în liga a patra a Angliei la Hull RFC și a evoluat pentru Stejari atât la echipa în XV, cât și la cea în 7. 

În vârstă de 28 de ani el a testat pozitiv pentru metaboliții Stanozolol, Metandienone și Tamoxifen. El a invocat ingerarea drogurilor din neatențiem dar comisia specială a Rugby Football Union nu l-a crezut. 

Hihetah, originar din Londra, a cărui mamă este româncă, "Fane", cum îi spun colegii din România, a fost acuzat de încălcarea regulamentului World Rugby 21.2.1 - "prezența unei substanțe interzise sau a metaboliților sau a markerilor acesteia în eșantionul pus la dispoziție de un jucător”.

El a susținut că a ingerat drogurile dintr-o băutură oferită de un prieten în timpul antrenamentelor de sală de la Londra în perioada Crăciunului 2018 și a dat o probă de urină pozitivă după antrenament, două luni mai târziu.

Interdicția sa este ante-datată din 12 iunie 2019 și, prin urmare, el va fi suspendat până pe 11 iunie 2023.

Hihetah a jucat de șase ori pe post de aripă pentru Stejari XV în perioada 2013 - 2015, iar în vara lui 2018 a făcut parte din lotul România Sevens care a promovat în grupa de elită a Europei.