Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby: Exeter Chiefs 14 Saracens 7 în derby-ul "ranchiunii"

exeter_saracens.jpg

Exeter 14 Saracens 7
Billy Vunipola (cu balonul) este oprit - pentru a câta oară? - de apărătorii lui Exeter
Sursa imaginii: 
Saracens Twitter

Exeter Chiefs au învins pe Saracens cu 14 - 7 în derby-ul campionatului Angliei, Bordeaux și Lyon continuă duelul în fruntea campionatului Franței, în timp ce marele derby irlandez Munster - Leinster a fost câștigat de oaspeți cu 13 - 6. 

Meciul dintre Exeter și Saracens - echipele care au dominat rugby-ul de club englez în ultimii cinci ani - a fost supranumit "derby-ul ranchiunii", deoarece campionii en titre ai Angliei și ai Europei au fost penalizați cu 35 de puncte pentru depășirea plafonului salarial de 7 milioane de lire anual și se află actualmente p ultimul loc în Gallagher Premiership.

Exeter Chiefs, care au pierdut trei finale ale campionatului Angliei (2016, 2018, 2019) au fost cei mai vehemenți anti-Saracens și au cerut prin directorul lor executiv, Tony Rowe, retrogradarea Saracens, în timp ce antrenorul lor, Rob Baxter, a spus că Chiefs au fost privați de titluri în mod necinstit.

Meciul de pe Sandy Park a fost - așa cum era de așteptat - încrâncenat, dar total nespectaculos și a fost dominat net de Saracens, însă câștigat de Chiefs prin ceea ce cotidianul Daily Telegraph califica "un efort defensiv monumental".

Gazdele au desfășurat un joc pragamatic și au condus cu 14 - 0 până cu trei minute înainte de final, prin două eseuri transformate, unul pe contra-atac și al doilea prin metoda lor tradițională, de la un metru de but prin atacuri repetate pick and go ale înaintașilor lor.

Se părea că Saracens vor pleca cu mâna goală, dar la o încăierare de pe partea stângă arbitrul l-a penalizat cu cartonaș roșu pe pilierul Harry Williams, care fusese schimbat și a intervenit de pe margine în busculadă.

A urmat o serie de trei maul-uri de margine, toate trei prăbușite intenționat de Exeter, iar arbitrul a acordat în final eseu de penalizare: 14 - 7 și Saracens pleacă cu un punct de bonus defensiv, dar victoria gazdelor a fost pe deplin meritată. 

În celelalte meciuri s-au înregistrat rezultatele: Bristol Bears 21 Wasps 26, Harlequins 30 Leicester Tigers 30, Northampton Saints 30 Gloucester 26, Worcester Warriors 20 London Irish 6, Bath 16 Sale Sharks 14. 

În clasament după șapte runde pe primul loc se află Exeter Chiefs cu 24 de puncte, urmați de Northampton cu 23, Gloucester și Bristol, ambele cu câte 18 puncte. Pe locul 11 se află Leicester cu șase puncte și pe ultimul loc Saracens cu - 12. 

Bordeaux continuă în frunte

Union Bordeaux Begles (cu pilierul moldovean Vadim Cobîlaș titular) și-a continuat parcursul excelent învingând în deplasare pe Pau (cu centrul Attila Septar intrat după pauză) cu 27 - 23 și reține șefia clasamentului.

Pau 23 Bordeaux Begles 27
Bordeaux Begles s-a impus în deplasare la Pau și conduce în continuare în clasament
Sursa imaginii: 
Icon Sport

Lyon însă îi talonează însă îndeaproape pe bordelezi după victoria la scor, 52 - 9 cu Bayonne.

În derby-ul rundei Stade Toulousain și Toulon au terminat la egalitate, 13 - 13.

În celelalte meciuri s-au înregistrat rezultatele: La Rochelle 40 Agen (cu linia a II-a Adrian Moțoc intrat după pauză) 8, Montpellier 20 Stade Francais 20, Brive 20 Racing 92 44, Clermont Auvergne 39 Castres 22.

În clasament după 12 runde Bordeaux are 42 de puncte, Lyon 40,Toulon 31 și Toulouse 30.

Leinster invincibili

În Guinness Pro 14 - liga celto-italo-sud-africană - a fost o nouă rundă a derby-urilor provinciale dominate de tradiționalul meci irlandez Munster - Leinster, câștigat de oaspeți cu 13 - 6. 

Munster 6 Leinster 13
Leinster a marcat singurul eseu al meciului cu Munster

Leinster este la a 13-a victorie consecutivă în acest sezon (nouă în Guinness Pro 14 și patru în Cupa Campionilor Europeni) și tot mai mulți se întreabă cine îi va putea opri din câștigarea eventului.

În celelalte meciuri s-au înregistrat rezultatele: Cardiff Blues 16 Dragons 12, Scarlets 44 Ospreys 0, Edinburgh 29 Glasgow 19, Ulster 28 Connacht 3, Benetton Treviso 36 Zebre 25.

Meciurile derby sud-africane Cheetahs - Southern Kings se joacă în ianuarie.

În clasamentul grupei A după nouă runde conduce detașat Leinster cu 42 de puncte, urmată de Ulster cu 31 și Cheetahs cu 21.

În grupa B pe primul loc se află Munster cu 30 de puncte, urmată de Edinburgh 29 și Scarlets 27.