Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby: Exeter, Bordeaux, Leinster și Edinburgh - lideri în Europa

saracens_worcester.jpg

Saracens 62 Worcester Warriors 5
Saracens (în negru) au marcat 10 eseuri în meciul cu Worcester Warriors
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Liderii au avut o zi bună în prima rundă a anului din cele trei mari ligi europene la rugby, obținând victorii, cu excepția lui Munster. 

În Gallagher Premiership - campionatul Angliei, Exeter Chiefs și-au continuat parcursul de regularitate învingând în deplasare, 45 - 28, pe London Irish.

Northampton Saints au ținut cadența cu liderii, învingând tot în deplasare, 35 - 31, pe Wasps, după un meci dramatic în care după ce au condus la un moment dat cu 28 - 10, Saints au cedat complet inițiativa.

Mai întâi, Wasps au marcat două eseuri și s-au apropiat la 24 - 28, moment în care aripa Tom Collins a fost eliminat pentru o intervenție periculoasă la un jucător advers aflat în aer, iar peste câteva minute Saints au rămas în 13, când mijlocașul la grămadă Cobus Reinach a primit cartonaș galben pentru un înainte intenționat la o fază în care Wasps erau pe punctul de a marca un eseu, așa încât arbitrul a dictat și eseu de penalizare: 31 - 28 pentru gazde. 

Dar Saints nu au dezarmat, în final au revenit în atac și după o grămadă la cinci metri de butul Wasps balonul a ajuns la aripa Taqele Mayaravoro - care amintește prin gabarit de regretatul Jonah Lomu - și acesta nu a putut fi oprit cu toate eforturile apărării gazdelor, marcând eseul victoriei, transformat de mijlocașul la deschidere Dan Biggar: 31 - 35. 

Campionii en titre, Saracens, își continuă cursa solitară în coada clasamentului, reducând cu regularitate din handicapul creat de penalizarea cu 35 de puncte din cauza depășirii plafonului salarial.

De data aceasta, victima campionilor a fost Worcester Warriors, învinși cu 62 - 5, într-un meci cu sens unic în care Saracens au marcat 10 eseuri și în care linia a II-a de la Warriors, Michael Fatialofa, a fost scos cu targa de pe teren după o accidentare bănuită a fi gravă la gât. 

În celelalte meciuri ale rundei a opta s-au înregistrat scorurile: Gloucester 29 Bath 15, Sale Sharks 48 Harlequins 10, Leicester Tigers 31 Bristol Bears 18.

În clasament conduc Exeter Chiefs cu 29 de puncte, urmați de Northampton cu 28, Gloucester 23 și Sale 22. În coada clasamentului Wasps și London Irish au câte 13, Leicester 11 și Saracens - 7. 

Bordeaux continuă

În campionatul Franței, Top 14, Union Bordeaux Begles (UBB) este pe primul loc la jumătatea sezonului regulat după victoria cu 22 - 3 împotriva lui Bayonne, pilerul moldovean Vadim Cobîlaș evoluând ca de obicei titular la UBB.

Bordeaux 22 Bayonne 3
Bordeaux este pr primul loc în clasament la jumătatea sezonului regulat
Sursa imaginii: 
Icon Sport

Lyon a reușit o victorie la limită în deplasare, 13 - 12 la Agen (cu linia a II-a Adrian Moțoc intrat după pauză) și se menține pe locul al doilea, în timp ce Toulon rămâne pe 3 după victoria categorică, 43 - 3 cu Castres. 

În celelalte partide ale rundei a 13-a s-au înregistrat scorurile: Racing 92 Paris 27 Clermont Auvergne 19, Montpellier 29 Brive 26, Oau (cu aripa Atila Septar intrat după pauză) 13 La Rochelle 44. 

În ultimul meci al rundei se întâlnesc Stade Francais și Stade Toulousain.

Bordeaux are 47 de puncte în clasament, fiind urmată de Lyon cu 44 și Toulon 36.

Leinster - marș triumfal

În Guinness Pro 14 - liga celto-italo-sud africană a fost runda derby-urilor irlandeze și galeze, în care Leinster. aflați la a 10-a victorie consecutivă - au învins categoric pe Connacht, 54 - 7, în timp ce Ulster a obținut o victorie la scor. 38 -17 cu Munster.

Leinster 54 Connacht 7
Leinster se află la 10-a victorie consecutivă în Guinness Pro 14

În Țara Galilor Scarlets au învins în deplasare cu 16 - 14 pe Cardiff Blues, în timp ce Dragons au învins pe Ospreys cu 25 - 18.

În celelalte meciuri ale rundei a 10-a s-au înregistrat rezulatele: Benetton 19 Glasgow Warriors 38, Zebre 41 Toyota Cheetahs 13, Edinburgh 61, Isuzu Southern Kings 13.

În clasamentul grupei A pe primul loc se află Leinster cu 47 de puncte, urmați de Ulster cu 36 și Glasgow cu 24. 

În clasamentul grupei B pe primul loc se află Edinburgh cu 34 de puncte, urmați de Scarlets cu 31 și Munster cu 30.