
Sport
Rugby: România - Spania la Botoșani, mai sunt Stejarii oare favoriți?
romania_spania_madrid.jpg

Meciul de la Botoșani se joacă sub spectrul incertitudinii - poate pentru prima oară în istoria de 62 de ani a meciurilor dintre România și Spania, statutul de favoriți al Stejarilor este în dubiu.
Ultimele două partide, disputate la Madrid ce-i drept, au revenit Leilor - 22 - 10 în 2018 și 21 - 18 în 2019, deși în palmaresul general Stejarii au 33 de victorii în timp ce spaniolii au doar patru.
Dar în clasamentul World Rugby Spania ocupă locul 16, în timp ce Stejarii au căzut pe 19 după înfrângerea din 8 februarie 2020, 11 - 22 în fața Portugaliei, ei pierzând la un scor net, 13 - 41, cu Georgia, în debutul REC 2020 pe 1 februarie.
Antrenorul Andy Robinson a efectuat opt schimbări în XV-le de start față de meciul cu Portugalia din urmă cu două săptămâni: întreaga linie întâi a înaintării este nouă: Alexandru Savin - Eugen Căpățână - Horațiu Pungea, Iohan van Heerden revine în lina a II-a, ca și Cristi Chirică la numărul 8.
Pe liniile dinapoi două reveniri - Daniel Plai la deschidere și Cătălin Fercu centru exterior - în timp ce pe aripa stânga va începe Nicolas Onuțu.
Leii au venit la Botoșani cu un lot în care figurează numeroși jucători care evoluează în primele trei ligi ale campionatului Franței, unii dintre ei fiind eligibili să joace pentru Spania prin părinți sau bunici spanioli.
"Meciul cu Spania pentru microbiști poate fi unul de referință deoarece este așteptată prima victorie internațională pentru Stejari din 2020. Auspiciile după usturătoaele eșecuri cu Portugalia și Georgia nu sunt însă favorabile", afirmă jurnalistul Cristian Frisk.
"În plus, Leii având un joc de imaginație și viteză pe liniile dinapoi, pot fi considerați chiar favoriți la Botoșani. România practică un joc lent axat pe înaintare, ne-congruent cu rugby-ul modern.", mai spune el.
"Ce mă bucură este că Botoșaniul este un leagăn redescoperit al jocului cu balonul oval. Și anul trecut românii au jucat tot la Botoșani meciurile acasă din REC. Poate fi un oraș în Moldova unde să se poată reclădi rugby-ul românesc.", conchide Cristian Frisk.

În celelalte două meciuri din runda a treia a REC Georgia întâlnește Belgia la Tbilisi, sâmbătă la 13:00 (ora României), în timp ce Rusia joacă cu Portugalia la Kaliningrad tot sâmbătă de la ora 16:00.
Farrell contra Farrell
În Turneul celor Șase Națiuni se desfășoară runda a treia, dominată de meciurile Anglia - Irlanda și Țara Galilor - Franța.
Englezii joacă primul meci pe teren propriu din această ediție, în timp ce irlandezii evoluează pentru prima oară în deplasare.
Jocul prilejuiește un duel între echipa gazdă al cărei căpitan este centrul Owen Farrell și oaspeții antrenați de Andy Farrell, nimeni altul decât tatăl lui Owen.

Cei doi ai fost jucători la același club - Saracens - iar Andy a fost antrenor secund al Angliei până în 2015 la Cupa Mondială din Anglia, Owen fiind prezent la acea competiție.
Franța joacă și ea primul meci în deplasare la Cardiff și acesta va fi cel mai dificil test al tinerei echipe antrenate de Fabien Galthie în fața galezilor care doresc să se reabiliteze după eșeul de acum două săptămâni împotriva Irlandei la Dublin.
În sfârșit, la Roma se joacă meciul Italia - Scoția, care ar putea fi decisiv pentru evitarea ultimului loc anul acesta, iar Azzuri vor încerca să obțină prima victorie în Turneul celor Șase Națiuni după 22 de înfrângeri consecutive, o serie neagră începută în 2015.
Programul rundei a treia este următorul:
Italia - Scoția (sâmbătă 16:15, Stadio Olimpico, Roma)
Țara Galilor - Franța (sâmbătă 18:45, Principality Stadium, Cardiff)
Anglia - Irlanda (duminică 17:00, Twickenham Stadium, Londra)