Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rugby: "Pe minciună nu se poate clădi nimic" - mesaj către șeful FRR

petrache_stoica.jpg

Alin Petrache (stânga) și Cristian Stoica
Alin Petrache (stânga) este criticat vehement de Cristian Stoica

Președintele Federației Române de Rugby (FRR), Alin Petrache, a fost supus din nou unor critici extrem de severe din partea unui fost internațional de origine română. Cristian Stoica cere demisia conducerii FRR pentru situația actuală a rugby-ului românesc. 

Într-o scrisoare deschisă remisă RFI, Cristian Stoica revine cu un nou atac împotriva președintelui FRR. 

"Constat cu stupefactie că domnul Alin Petrache care se ocupă de destinele rugbyului românesc de peste un deceniu, fiind părtaș la atâtea umilințe sportive și nu numai, traiește în altă dimensiune sau este complet orb la realitatea din rugbyul nostru.  

Spun rugbyul nostru, întrucât chiar dacă activitatea mea sportivă ca senior s-a desfășurat în întregime în afara țării, asigur pe toată lumea că ADN-ul meu rugbistic este 100% românesc. 

O spun în premieră, pentru mine, ca jucător de club, a fost o reală plăcere și mereu un prilej de emoție să mă întâlnesc pe terenul de rugby cu alți jucători români internaționali care au făcut cu adevărat cinste rugbyului românesc peste hotare. Din nefericire, chiar dacă avem aceeași vârstă, regret că nu l-am întâlnit vreodată pe iarbă pe dnul Petrache de-a lungul prodigioasei sale cariere sportive."

Alin Petrache i-a răspuns luni lui Cristian Stoica la critici anterioare într-o declarație la RFI:

"Cu privire la domnul Stoica va pot spune în primul rând, și cel mai important, că mi-aș dori ca toți cei ce exprimă păreri referitoare la rugbyul românesc să fie cel puțin la fel de implicați efectiv în acesta, cum sunt și în activitatea de emitere de judecăți de valoare și critici, ar fi mult mai util pentru toată lumea.

După cum am precizat de fiecare dată, Federația Română de Rugby a primit și așteaptă mereu propunerile tuturor celor interesați de acest sport, avem suficiente canale de comunicare pe care acestea pot fi transmise spre analiză.

Domnul Stoica este binevenit oricând lângă noi pentru a sprijini sportul cu balonul oval, trebuie reținut însă că nu au existat până acum niciun fel de demersuri în acest sens din partea dânsului, dar avem convingerea că de acum încolo ne putem baza pe el în vederea optimizării activității noastre.

Își poate alege sectorul în care dorește sa activeze, se poate ocupa de o reprezentativă de juniori sau poate contribui la activitatea de formare și dezvoltare a federației, totul este să valorificăm practic și eficient împreună dorința dânsului de a face o schimbare." a declarat Alin Petrache la RFI.

Cristian Stoica revine cu un rechizitoriu la adresa celui care s-a aflat la conducerea FRR în ultimii 10 ani:

"O să încerc să răspund punctual celor afirmate de dânsul. 

În primul rând, trebuie să știe că eu sunt un român mândru și că nu pot fi momit cu absolut nimic, cu nicio funcție sau sinecură federală, singurul meu țel fiind ca acest sport minunat să nu moară. Ca atare, consider de-a dreptul jignitoare ofertele dumnealui de a mă vedea implicat în cadrul organigramei FRR. 

În al doilea rând, activitatea mea de jucător dar mai ales singurul pașaport pe care-l dețin, cel românesc, îmi dau dreptul să emit opinii sau orice judecăți de valoare cu privire la dezastrul din ultimii peste 10 ani în care se găsește rugbyul din România. 

Pentru că o fac în deplină cunoștintă de cauză, pentru că sunt de ani buni la curent cu situația reală a rugbyului românesc și pentru că am această datorie morală de a spune adevărul, pentru suporteri, pentru autoritățile din România cât și pentru forul mondial de la Dublin, World Rugby. 

PENTRU CĂ PE MINCIUNĂ NU SE POATE CLĂDI NIMIC, BA DIMPOTRIVĂ!


Cristian Stoica (primul din dreapta)
Cristian Stoica (primul din dreapta), este implicat în sprijinirea formării unui centru de excelență la Focșani
Image source: 
Cristian Stoica

 Domnule Petrache, dacă mă vedeți capabil “să dezvolt și să formez activitatea federației” înseamnă că involuntar ați uitat că rugbyul românesc are o istorie enormă și că acum peste un deceniu, atunci când ați preluat frâiele acestui sport în România, exista totuși un patrimoniu uman pe care se putea construi ceva și aici mă refer la copii și juniori.

Aveți demnitatea să faceți publică statistica cluburilor de rugby din sectorul juvenil în anul 2009, atunci când ați intrat în federație și să o confruntați cu ce avem astăzi???

 Dorința mea de schimbare în bine a rugbyului românesc, coincide, vă asigur de asta, cu dorința oricărui suporter de rugby, a oricărui antrenor onest care crește copii dar și cu a atâtor părinți care și-au adus copiii la rugby în speranța că aceștia, pe lângă o dezvoltare armonioasă își vor însuși cele mai alese trăsături de caracter: ADEVĂR, ONESTITATE, DEMNITATE și FAIR-PLAY.

 Domnule Petrache, cum puteți fi catalogat dvs. ca om, ca simplu cetățean, nu ca președinte FRR, atunci când ani la rând ați girat statisticile ridicole cu privire la numărul de jucători de rugby legitimați în România???

Cum ați putut să terfeliți reputația Federației Române de Rugby, instituție cu o istorie de peste un secol, altădată respectată în afară???

 Credeți că cifrele mincinoase furnizate cu nonșalanță atât Ministerului Sportului cât și forului mondial de la Dublin, World Rugby, pot ascunde ceva din marasmul în care se găsește astăzi rugbyul românesc???

Oare cei peste 63.000 jucători de rugby “înregistrați și neînregistrați“, ultima statistică furnizată către World Rugby, reprezintă imaginea reală a rezultatelor strategiei dvs. de dezvoltare a rugbyului românesc?

Care a fost destinația fondurilor de dezvoltare primite anual de la World Rugby, de vreme ce, din cauza desființării atâtor grupări sportive, aproape nu mai avem competiții de la categoria de vârstă Under 14 în sus???

 Rezultatele catastrofale pe linie ale selecționatelor de juniori și tineret, descalificarea rușinoasă pe motiv de fraudă sportivă de la Cupa Mondială – Japonia 2019 care a cauzat neparticiparea rugbiștilor români la cel mai important eveniment al acestui sport și implicit al carierei lor, reprezintă toate barometrul rușinii și al neputinței activității rugbistice din România, al umilinței pe care de ani buni sunt nevoiți să o trăiască cu toții, jucători, foștii mari internaționali și suporterii, laolaltă înjosiți.

 Domnule Petrache, trebuie să înțelegeți că nu pot exista „canale de comunicare” cu cei responsabili de distrugerea metodică a rugbyului românesc.

NU POATE FI VREODATĂ PĂRTĂȘIE ÎN MINCIUNĂ, INCOMPETENȚĂ ȘI REA VOINȚĂ!!!"


Cristian Stoica
Cristian Stoica a jucat 71 de meciuri test pentru Italia
Image source: 
Twitter

Cristian Stoica, în vârsta de 43 de ani, a emigrat cu familia sa în Italia în 1990 și a jucat pe post de centru 71 de meciuri test pentru Italia în perioada 1997 - 2007, marcând 11 eseuri.

El a evoluat la Narbonne, Castres și Montpellier în Franța și la Gloucester în Anglia, iar actualmente are o firmă de comerț internațional în Franța.

Am cerut o reacție președintelui FRR, Alin Petrache.