Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby: Turneul celor Șase Națiuni în haos din cauza Coronavirus

stadio_olimpico.jpg

Stadio Olimpico Roma
Meciul Italia - Anglia era programat să se desfășoare pe Stadio Olimpico la Roma
Sursa imaginii: 
https://www.independent.co.uk/

Meciul dintre Italia și Anglia din Turneul celor Șase Națiuni la rugby a fost anulat din cauza situației grave din peninsulă cauzată de Coronavirus. Meciul dintre Irlanda și Italia a fost deja anulat săptămâna trecută.

Programat să se joace pe Stadio Olimpico din Roma pe 14 martie în cadrul rundei a cincea, ultima, a Turneului celor Șase Națiuni, meciul Italia - Anglia fusese deja programat să se joace în fața tribunelor goale. 

Decizia prim ministrului Giuseppe Conte de desfășurare cu porțile închise a tuturor evenimentelor sportive până pe 3 aprilie confirmă gravitatea situației din Italia, unde peste 3000 de persoane au fost infectate și peste 100 au decedat - cea mai severă afectare din Europa. 

Acum, Federația Italiană de Rugby ar fi decis, potrivit relatărilor să anuleze meciul din 14 martie, ceea ce ar fi al doilea meci anulat după Irlanda - Italia, programat pe 7 martie la Dublin și anulat de federația irlandeză la sfatul guvernului Irlandei. Au fost anulate și meciurile Italia - Anglia de femei și U20.

"Pe baza informațiilor disponibile în acest moment, toate celelalte meciuri ale Turneului celor Șase Națiuni urmează să se desfășoare așa cum este programat. După cum s-a menționat anterior, Șase Națiuni intenționează pe deplin să finalizeze toate cele 15 jocuri din toate cele trei campionate atunci când timpul o va permite. Ne vom abține să facem anunțuri de reprogramare în timp ce evaluăm în continuare situația." se spune într-un comunicat al organizației Șase Națiuni.

"Șase Națiuni va continua să monitorizeze evoluția cu federațiile noastre, cu guvernele lor și cu autoritățile sanitare. Rămânem pe deplin susținători ai oricăror măsuri preventive luate în interesul sănătății publice generale în raport cu Coronavirus și vom respecta instrucțiunile emise de autoritățile guvernamentale și organizațiile de sănătate.", se mai spune în comunicat.

Incert este și meciul Franța - Irlanda din 14 martie, utima rundă a Turneului celor Șase națiuni, având în vedere interdicția promulgată de guvern a adunărilor cu mai mult de 5000 de persoane"

Cereri de anulare a turneului

Alerta de Coronavirus a provocat și confuzie în Anglia, unde pilierul Mako Vunipola, declarat în carantină după o călătorie cu fratele său Billy în Tonga cu escală în Hong Kong din motive familiale a fost anunțat ca indisponibil pentru selecție în lotul la meciul cu Țara Galilor din 7 martie, în schimb el a fost anunțat ca selecționabil de clubul său, Saracens, pentru meciul cu Leicester din Gallagher Premiership din aceeași zi. 

Clive Woodward
Clive Woodward, fost antrenor al Angliei, actualmente comentator de rugby, a cerut anularea anul acesta a Turneului celor Șase Națiuni
Sursa imaginii: 
Getty Images

Fostul antrenor al Angliei, Sir Clive Woodward, actualmente unul dintre cei mai respectați comentatori de rugby, a cerut într-un articol anularea întregului turneu, spunând că amenințarea Coronavirus este mai importantî decât un eveniment sportiv. 

Acest haos se produce pe fondul unei excelente comportări a echipei Franței, care a câștigat toate cele trei partide disputate, având șansa pentru prima oară după 10 ani să câștige Turneul celor Șase Națiuni cu Mare Șlem, în caz de victorii în ultimele două meciuri cu Scoția în deplasare și cu Irlanda acasă.

Nu există nicio dată anunțată de reprogramare a partidelor amânate și de pildă meciul Italia - Anglia nu ar putea fi jucat mai devreme de 27 iunie, dar Anglia pleacă la sfârșitul acelei luni într-un turneu în Japonia. 

În februarie - martie 2001 Irlanda a amânat trei meciuri cu Anglia, Scoția și Țara Galilor datorită bolii vacii nebune din Marea Britanie, partidele având loc în toamna acelui an.

Turneul celor Șase Națiuni deține recordul asistenței medii pentru un eveniment sportiv cu mai multe runde - 72000 în 2016, față de 68000 pentru NFL (liga de fotbal american) și 53592 Cupa Mondială de fotbal 2014.