Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rusia - România, derby-ul codașelor din Rugby Europe Championship

romania_rusia_2018.jpg

România 25 Rusia 15, martie 2018, Cluj
România a învins Rusia la Cluj pe 3 martie 2018 la Cluj cu 25 - 15
Sursa imaginii: 
Petru Clej

România joacă sâmbătă în deplasare cu Rusia la Krasnodar în cadrul celei de-a patra runde a Rugby Europe Championship (REC). Cele două echipe ocupă ultimele două locuri în clasamentul ediției actuale a REC. 

Ambele echipe au o singură victorie și două înfrângeri după primele trei runde, și doar patru puncte în clasament, iar Rusia riscă să retrogradeze în caz de înfrângere, având în vedere că în ultima rundă joacă cu Georgia, lider al clasamentului și probabil câștigător al REC 2020. 

Antrenorul Stejarilor, Andy Robinson a apelat la o combinație între experiență și tinerețe, numind un lot în care veterani Iohan Van Heerden, Valentin Popârlan, Eugen Căpățînă, Florin Surugiu sau Florin Vlaicu sunt alături de tineri ca Alexandru Savin, Dragoș Ser sau Gabriel Rupanu. 


Sursa imaginii: 
Federația Română de Rugby Facebook

"Va fi un meci foarte greu pentru Stejari. Ambele echipe au câte două înfrângeri și au început catastrofal competiția din acest an.

Rusia vine după o victorie la limită cu Portugalia, iar România vine după un joc bun cu Spania. Iar asta arată că abia acum cele două echipe și-au intrat în formă, asta din cauză că programul campionatelor interne este asemănător, adică încep undeva în primăvară.

Așadar va fi un meci foarte echilibrat, dar care poate fi câștigat de echipa României dacă va fi menținut ritmul de joc din meciul cu Spania.", este de părere jurnalistul, antrenorul și fostul jucător, Mihai Duță.

Criza rugby-ului rusesc

Rusia este într-o poziție extrem de precară în clasament, amenințată cu retrogradarea din REC după mulți ani. Unul dintre veteranii rechemați pentru acest meci este mijlocașul la deschidere Yuri Kușnariov.


Sursa imaginii: 
Federația Rusă de Rugby Facebook

"Da, avem probleme de aliniere a celei mai bune echipe și multe accidentări anul acesta! Oricum nu putem obține cea mai bună listă de jucători, dar acest lucru ne oferă posibilitatea de a verifica rezervele echipei. Amenințarea retrogradării va fi o motivație suplimentară înainte de meci. Vom juca acasă și chiar vrem să câștigăm.", a declarat Kușnariov la RFI.

Cum se explică însă pasa neagră prin care trece naționala Rusiei, căzută pe locul 25 în clasamentul World Rugby?

"Acum la ei au gaură la juniori mai mare ca a României și nici în perspectiva următorilor cinci ani nu văd cum vor acoperi fiindcă echipele de juniori sunt sub orice critică. 

Au încercat să pună o echipa mai tânără cu Belgia și au luat aproape 40 de puncte, nici Moldova nu a luat așa bătaie de la ei.

Acum în campionatul Rusiei se vede o tendință spre bine, apar investiții și implicare de la nivel politic înalt însă aceasta trebuie sa aibă o continuitate măcar de 10 ani până vor apărea roadele, până atunci au o problemă gravă și în mod normal dacă Spania nu va fi depunctată vor retrogada.", a declarat la RFI Andrei Mahu, internațional moldovean care joacă la Krasnîi Yar în prima ligă a Rusiei.

Duel Vlaicu - Kușnariov

Acesta este al 24-lea meci între Rusia și România, din anul 1994 când a început istoria acestei confruntări, dintre care România a câștigat 16 partide, Rusia șase, un meci terminându-se la egalitate în 2010.

Yuri Kușnariov și Florin Vlaicu
Yuri Kușnariov și Florin Vlaicu dețin recordul de selecții și de puncte marcate pentru Rusia și respectiv România
Sursa imaginii: 
Reuters/Daniel NECHITA

Stejarii au câștigat ultimele patru confruntări directe, iar cea mai recentă victorie a Rusiei s-a înregistrat în 2015 la Krasnodar (care va găzdui a cincea partidă Rusia – România), 16 – 13 petru Urși.

Centrul Florin Vlaicu va juca pentru a 124-a oară sub culorile naționalei, el având până acum 984 de puncte marcate (cel mai prolific marcator internațional în activitate și al șaselea din toate timpurile).

Recordul de puncte marcate și jocuri disputate pentru Rusia îl deține  Kușnariov, care are 114 selecții și 777 de puncte înscrise sub culorile Urșilor.

Meciul Rusia - România va începe la 13:00 (ora României), Belgia - Spania începe la Bruxelles la orele 16:00, iar partida dintre primele două clasate în REC, Portugalia - Georgia, se desfășoară pe Stadionul Jean Bouin la Paris cu începere la la 17:00. 

În Turneul celor Șase Națiuni se joacă meciurile rundei a patra:

Anglia - Țara Galilor, sâmbătă 18:45, Stadionul Twickenham Londra

Scoția - Franța, duminică ora 17:00, Stadionul BT Murrayfield Edinburgh

Meciul Irlanda - Italia a fost amânat din cauza epidemiei de Coronavirus.