Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby Europe Championship: România - ultimul loc, 25 - 32 cu Rusia

rusia_romania1.png

Rusia 32 România 25
Rusia a marcat al doilea eseu chiar înainte de pauză
Sursa imaginii: 
Rugby Europe

România se află pe ultimul loc în Rugby Europe Championship (REC), după înfrângerea, 25 - 32, la Krasnodar, în fața Rusiei în runda a patra. Stejarii vor juca pe 14 martie la Botoșani cu Belgia într-un meci decisiv pentru evitarea retogradării.

 Meciul a avut un moment de cumpănă în minutul 37 la scorul de 13 - 6 pentru Stejari (un eseu Moa Maliepo, transformat de Florin Vlaicu, care a mai transformat și două penalități), pe un contra-atac care a fost foarte aproape de eseu, o pasă greșită a dus la un contra-atac rusesc și după câteva greșeli în apărare ale românilor, Urșii au egalat printr-un eseu transformat, iar în ultima acțiune a primei părți au preluat conducerea cu un nou eseu tranformat. Scor la pauză Rusia 20 România 13.

După pauză Urșii aupreluat total inițiativa și au dominat clar pe înaintare, marcând două eseuri, în timp ce Stejarii au trebuit să alerge tot timpul să alerge după reducerea scorului, ceea ce au reușit prin eseurile marcate de Ionel Melinte și Marius Simionescu, cu Melinte salvând un punct de bonus defensiv prin transformarea practic de pe tușă al celui de-al doilea eseu. 

"Nu am văzut o echipă"

"Am văzut o echipă a României care a uitat un lucru esential. Să joace rugby. Nu vreau să dau lectii nimănui dar am vazut o formație de 15 jucători, nu am vazut o echipă.

Sunt de acord cu probleme din rugby-ul românesc, dar nu antrenorul și nu presedintele pot învăța jucători să facă un placaj si sa împingă în grămadă, să se revolte când este nevoie.

Rugby-ul este un joc simplu, pentru a câștiga trebuie să avansezi. Este tot ceea ce nu au făcut astăzi.", a declarat la RFI fostul internațional italian de origine română, Cristian Stoica.

Cristian Stoica
Fostul internațional italian de origine română Cristian Stoica este critic la adresa Stejarilor
Sursa imaginii: 
Twitter

"Din grămada României a rămas doar numele. In minutul 72, linia întâi rusă, care juca din primul minut, obținea penalitate în grămadă ordonată. Avea să urmeze eseul decisiv. Asta după ce mai obținuse în repriza secundă o penalitate pe introducerea României.", este opinia comentatorului de rugby Robert Adam, postată pe Facebook.

"România a fost spulberată în grămadă de Georgia (e drept, cu mulți jucători bolnavi), dominată clar de Portugalia și în mare parte a jocului de Rusia (cu care înaintarea spaniolă a făcut instrucție). Cele trei eseuri au venit de la treisferturi, utilul Maliepo, Melinte (care a adus punctul bonus cu transformarea din ultima clipă) și Simionescu (excelent). 

Tușa a mers foarte slab, la fel apărarea. Jucătorii par a nu respecta planul de joc, iar avalanșa de cartonașe galbene (unul cu Portugalia, trei cu Spania, două azi) arată indisciplină tactică.", mai spune el.

"Greșelile individuale au anulat momentele bune. Rusia a intrat în joc pe greșelile românilor, deși a comis la rândul ei numeroase erori și arată mult sub anul trecut. Vlaicu a ratat transformări abordabile, dar la fel și suteurii ruși. Paisprezece eseuri încasate în patru partide denotă fragilitatea defensivei, lipsa de coeziune a grupului.", conchide Robert Adam.

Dar ce s-a întâmpat în minutul 37, cum de a basculat jocul din acel moment?

"Am început cu adevărat lent și am părut nesiguri, am livrat penalități stupide și am greșit frecbent. După minutul 37, înaintarea a făcut un joc foarte bun, în forță, ceea ce ne-a dat tot mai multă încredere.", a declarat la RFI mijlocașul la deschidere Yuri Kușnariov, recordmanul de selecții și puncte marcate al Urșilor. 

Stejarii - pericol de retrogradare

În celelalte meciuri ale rundei a patra Spania a învins Belgia la Bruxelles cu 30 - 23, în timp ce Georgia a învins Portugalia la Paris cu 39 - 24, după ce Os Lobos conduceau cu 24 - 22 în minutul 67.

Yuri Kușnariov
Yuri Kușnariov a marcat un eseu transformat în partida cu România
Sursa imaginii: 
Petru Clej

În clasament Georgia este în frunte cu 19 puncte și este virtual câștigătoare a REC 2020, fiind urmată de Portugalia și Spania cu câte 9 puncte, Rusia 8 puncte, Belgia 7 puncte și România 5 puncte.

Ultima rundă se joacă pe 14 martie după următorul program:

România - Belgia, ora 15, Botoșani

Georgia - Rusia, ora 14, Tbilisi

Spania - Portugalia, ora 13:45, Madrid

Pentru a evita retrogradarea Stejarii trebuie să câștige meciul cu Belgia.