Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby: Alerta Coronavirus afectează grav calendarul competițional

stade_de_france.jpg

Stade de France
Stade de France pe care trebuia să se joace meciul Franța - Irlanda va fi gol sâmbătă
Sursa imaginii: 
https://www.rte.ie/

Numeroase meciuri de rugby internaționale și de club au fost amânate pe întreg mapamondul din cauza pandemiei de Coronavirus. Printre competițiile afectate sunt Turneul celor Șase Națiuni și Rugby Europe Championship (REC). 

Acest sfârșit de săptămână trebuia să fie prilejul stabilirii ierarhiei în Europa, în primele două ligi de câte șase echipe, dar din cele șase meciuri doar unul se va disputa. 

Meciul Italia - Anglia a fost amânat primul din cauza situației grave din peninsulă, urmat apoi de Franța - Irlanda, meciurile urmând în principiu a se desfășura acum pe 31 octombrie. 

Atât Anglia cât și Franța au câte 13 puncte în clasament după patru meciuri disputate și în mod evident englezii sunt favoriți la victoria finală, chiar la diferența dintre punctele marcate și cele primite. 

Cea mai recentă victimă este meciul dintre Țara Galilor și Scoția care era programat sâmbătă pe Principality Stadium din Cardiff, de la 16:15 (ora României), toate cele 74000 de bilete fiind deja vândute și care a fost amânat cu 24 de ore înainte de fluierul final. 

Căpitanul galez Alun Wyn Jones a ratat astfel cel de-al 148-lea meci internațional (139 pentru Țara Galilor și nouă pentru Leii Britanici și Irlandezi), și odată cu el  egalarea recordului de selecții deținut de legendarul căpitan al Noii Zeelande, Richie McCaw.

În vârstă de 34 de ani, înalt de 1,98 m și cântărind 118 kg, Jones evoluează în linia a II-a, el fiind prototipul jucătorului modern, în plus având o autoritate naturală dovedită în calitatea de căpitan al Țării Galilor și al Leilor Britanici și Irlandezi. 

Nu este exclus ca el să-și continue cariera internațională și să doboare recordul de selecții, inclusiv prin participarea sa la un al patrulea turneu al Leilor în Africa de Sud în 2021. 

Stejarii - meci amânat

În eșalonul doi al rugby-ului internațional din Europa toate meciurile au fost anulate. Inițial s-a decis ca meciul România - Belgia să se joace cu porțile închise la Botoșani, apoi, după consultări cu cele două federații Rugby Europe, organizatorul competiției, a decis amânarea partidei. 

Stadionul Municipal Botoșani
Meciul România - Belgia programat să se joace la Botoșani a fost amânat
Sursa imaginii: 
Federația Română de Rugby Facebook

A urmat amânarea partidei Spania - Portugalia, iar apoi Rugby Europe a decis amânarea tuturor meciurile din competițiile europene de sub egida sa până pe 15 aprilie, inclusiv Georgia - Rusia de la Tbilisi. 

Georgia este virtual câștigătoare a REC ediția 2020 și se îndrepta către Marele Șlem, în timp ce România - Belgia ar fi urmat să decidă echipa retrogradată, Stejarii fiind pe ultimul loc cu cinci puncte, în timp ce Diavolii Negri sunt pe locul cinci cu șapte puncte. 

Nu doar rugby-ul internațional este afectat de pandemia de Coronavirus ci și cel de club. Meciurile din Guinness Pro 14, liga celto-italo-sud africană au fost amânate pe termen nelimitat, iar luni 16 martie președinții celor 30 de cluburi din Top 14 și Pro D2 se întâlnesc pentru a decide dacă meciurile din primele două ligi ale campionatului Franței se vor disputa cu porțile închise

Guvernul Franței a decis interzicerea adunărilor în aer liber mai mari de 5000 de persoane. 

Și organizatorii cupelor europene, EPCR, au emis un comunicat în care iau notă de suspendarea meciurilor din Guinness Pro 14 și declară că vor monitoriza situația având în vedere că în zilele de 3, 4, 5 aprilie sunt programate cele opt meciuri din sferturile de finală ale Cupei Campionilor și Challenge Cup. 

Nu doar calendarul competițional din Europa este afectat, ci și cel din America, Asia, Africa și Oceania. Meciul dintre Jaguares și Highlanders din Super Rugby (echivalentul Cupei Campionilor din emisfera sudică și Japonia) se va juca cu porțile închise la Buenos Aires, în timp ce două meciuri ale Sunwolves au fost mutate de la Tokio în Australia, iar cluburile participante la Super Rugby din Australia și Noua Zeelandă monitorizează situația. 

Japonia a anulat toate meciurile la nivelul juniorilor, iar turneul de rugby în șapte de la Tokio din 25 - 26 aprilie a fost anulat.