Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Se amână Euro 2020 | Min. Sportului la RFI: "Vom beneficia la anul. (...)Vrem să susținem sportivii disponibilizați"

euro_2020.jpg

Sursa imaginii: 
uefa.com

Campionatul European de Fotbal Euro 2020, la care Bucureștiul este gazdă parțială, se amână cu exact un an. Turneul trebuia să înceapă în 12 iunie - dar cele 55 de federații afiliate au decis, după o videoconferință, că aceasta estea cea mai bună cale de urmat. 

Proritară este sănătatea populației, iar beneficiile economice pe care le aduce organizarea de meciuri în România sunt doar  decalate cu an, nicidecum anulate, reacționează, la RFI, ministrul Sportului.

Ionuț Stroe precizează că există preocupare la guvern și pentru ce se întâmplă în competițiile interne, amenințate de șomaj și falimente: 

Ionuț Stroe: Unul dintre cele 12 orașe organizatoare, gazda a Euro 2020, este Bucureștiul. Noi credem că va fi și în 2021.

Reporter: În funcție de evenimente, firește. Totuși, pare că pierdem.

I.S: Există numeroase pierderi. Există un impact negativ asupra economiei, asupra industriei sportului, a fotbalului pentru moment. Dar toate aceste decizii de amânare sunt cu totul justificate de situația cu totul specială și dificilă în care ne găsim în momentul de față. Gândiți-vă că tot ceea ce contează pe întreg continentul este sănătatea și siguranța atât a sportivilor, cât și a spectatorilor. Am putea vorbi de o competiție care ar trebui să aibă loc în 12 orașe europene, pe stadioane de peste 50.000 de locuri.

Rep: La minister exista vreo evaluare, vreo analiză a încasărilor de care ar fi urmat să beneficieze România și Bucureștiul de pe urma turneului de fotbal?

I.S: Nu avem o evidență clară în momentul de față. Acest aspect ar fi fost influențat și de situația în care ne-am fi calificat noi sau nu ca țară gazdă. Cred că vom beneficia de pe urma acestui mare eveniment la anul. Totul se amână. Nu cred că în momentul de față există mari dificultăți apropo de veniturile care ar fi fost generate de acest eveniment. Mai mult decât aceste venituri pe care le-am fi încasat, le-am fi generat și le-am fi adus României și Bucureștiului, implicit, noi ne-am asumat niște mari investiții legate de stadioane, de infrastructura de transport. Acestea vor continua. Acestea sunt investiții cu impact pe termen lung. Sunt investiții necesare României mai mult decât pentru organizarea Euro 2020. Sunt investiții publice care vor ajuta și economia. Legătura feroviară între aeroport și Gara de nord este una de maximă importanță, modernizarea Aeroportului Băneasa la fel. Cele patru stadioane ne vor ajuta enorm pe viitor pentru organizarea unor competiții majore, care la rândul lor vor genera și vor angrena din punct de vedere economic situația de la noi. Până la urmă, chiar dacă ușor decalat, beneficiul va exista.

Rep: Ce se întâmplă cu Jocurile Olimpice? Care ar putea fi soarta Olimpiadei de la Tokio?

I.S: Olimpiada de la Tokio este programată a se desfășura în iulie – august. Ar mai fi ceva timp pentru luarea unei decizii. Evident că există discuții la nivelul CIO și la nivelul autorităților japoneze pentru evantuala reprogramare a acestui mare eveniment, dar prefer să avem o decizie oficială în acest sens, la fel cum am preferat și în cazul UEFA. Este destul de dificil să refaci un asemenea eveniment. În momentul de față suntem în imposibilitatea de a desfășura consursuri și competiții de calificare la Tokio. Acest lucru ar avea un efect de domino asupra organizării Jocurilor olimpice de la Tokio, neavând sportivi, neștiind în momentul de față care sunt cei care vor participa acolo. E posibil să se întâmple un scenariu similar celui de la Euro 2020. Eu zic să așteptăm puțin. Până la urmă, CIO, pe baza recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății e posibil să ia o decizie cât de curând. 

Rep: Vă așteptați să vedem falimente de cluburi și un sport românesc care să iasă din criza COVID, din pandemie, cu mult slăbit și restrâns?

I.S: Într-adevăr, criza generată de corona virus afectează sportul românesc. În momentul de față s-au suspendat foarte multe competiții. Aceste competiții generau venituri pentru cluburi, drepturi de publicitate, bilete, sponsorizări, lucruri care susțineau sportul românesc într-o foarte mare măsură. Noi, la nivel de guvern, încă de ieri am pornit câteva demersuri pentru susținerea domeniului sport, ca domeniu afectat de corona virus. Avem câteva demersuri pe lângă ministerul muncii legate de posibilitatea de a susține financiar acele persoane disponibilizate. E și cazul sportivilor. Există foarte multe cluburi care, după cum am văzut în presă, gândesc că au încheiat contractele cu jucătorii ca urmare a acestei suspendări a competițiilor. Să știți că am discutat totul în prealabil cu președinții de federații ale căror ramuri sportive sunt afectate, chiar cu președintele Răzvan Burleanu. Cred că putem relua play off-ul la fotbal, de exemplu, după această perioadă extrem de dificilă. Până una, alta, ne interesăm de soarta acestor competiții. Într-adevăr, mare parte a veniturilor nu au legătură cu contractele jucătorilor, dar cel puțin în această zonă noi putem acționa. În rest, sperăm să încheiem cât mai rapid această perioadă ca să putem să reluăm toate competițiile.