Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Canada și Australia se retrag de la Jocurile Olimpice. Presiuni pentru amânarea competiției

olimpic_bun.jpg

Image source: 
AFP via rfi.fr

Canada și Australia au devenit primele națiuni care își anunță retragerea delegațiilor de la Jocurile Olimpice din această vară, relatează CNN, citat de europafm.ro.

Update: Președintele Asociației World Athletics, Sebastian Coe, a trimis o scrisoare oficială Președintelui Comitetului Olimic Internațional Thomas Bach, în care solicită amânarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo, apreciind că organizarea acestora în timp ce lumea întreagă se luptă cu pandemia ”nu este nici fezabilă nici de dorit”.

 

Invocând actuala pandemie de nou coronavirus, ambele țări cer amânarea competiției pentru 2021, după modelul Campionatului european de fotbal.

Găzduite de Tokyo, Jocurile Olimpice sunt programate în perioada 24 iulie – 9 august.

Organizatorii japonezi au insistat, în ultimele săptămâni, că evenimentul se va desfășura conform datelor stabilite, în ciuda faptului că multe state ale lumii au blocat traficul aerian și au impus restricții rutiere și feroviare de călătorie, în încercarea de a limita răspândirea COVID-19.

AFP face o trecere în revistă a declarațiilor principalilor personalități implicate în legătură cu posibilitatea amânării JO:

”Am putea ajunge în situația în care amânarea va fi inevitabilă (premierul japonez Shinzo Abe)

”Viețile omenești sunt mai importante ca orice, inclusiv JO” (președintele Comotetului Olimpic, Thomas Bach)

”Nu este vorba doar despre sănătatea sportivilor, este vorba despre sănătatea publică” (Comitetul Olimpic Canadian)

Mai multe opinii aici