Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


JO se amână. Gabriela Szabo: „Visul sportivilor se năruie. Îmi este teamă de viitor, dar sănătatea primează”

szabo.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Gabriela Szabo

Japonia, gazda Jocurilor Olimpice din iulie, cere oficial amânarea cu un an a evenimentului, din cauza pandemiei de coronavirus. BBC relatează că solicitarea a fost făcută de premierul Shinzo Abe, care s-a consultat cu oficialii Comitetului Internațional Olimpic. Restul ar fi o formalitate, iar decizia va fi adoptată fără rezerve de toate forurile implicate, mai scrie BBC. Jocurile Olimpice Tokyo 2020 trebuiau să aibă loc în perioada 24 iulie - 9 august. Visurile sportivilor se năruie, după o muncă și antrenamente titanice. Dar prioritară este sănătatea lor, a echipelor și a fanilor, comentează la RFI Gabriela Szabo, campioană olimpică la atletism și multiplă medaliată la toate competițiile majore.

 

Gabriela Szabo: De câteva zile sunt extrem de bulversată de tot ce se întâmplă la nivel internațional cu această pandemie și cât de agresivă este. De o săptămână și ceva lucrez și eu de acasă. La noi la club toată lumea este acasă. Începând de la copii, antrenori, seniori, toți se pregătesc în regim acasă. Este destul de dificil și nu aș fi crezut vreodată să trăiesc aceste vremuri, în care acest domeniu numit sport este extrem de afectat. S-au amânat, s-au suspendat competiții. Nu știm la ce să ne așteptăm în viitor. Îmi este foarte greu în momentul de față să vorbesc despre acestă minunată competiție, jocurile olimpice și care din punctul de vedere al tuturor sportivilor este cea mai importantă competiție de pe pământ. De când vii în sport și până te retragi visul fiecărui sportiv este să participe măcar o dată la acestă minunată competiție și cu atât mai mult să urce și pe podiumul olimpic. Din păcate, uitați-vă în ce situație suntem.

Reporter: Ce înseamnă pentru un sportiv care se pregătește un ciclu olimpic?

G.S: E enorm de greu pentru că o medalie olimpică sau pregătirea pentru jocurile olimpice nu se întâmplă cu un an în urmă. Se întâmplă cu foarte mulți ani în urmă. Un sportiv se poate antrena patru, opt ani pentru a se califica la jocurile olimpice, ca după care să și participe la competiție. Este o muncă titanică, o muncă cum nu vă puteți imagina. Ce disciplină și ce muncă titanică este în spatele unui sportiv și a echipei din spatele unui sportiv. În momentul de față, visul sportivilor se năruie. Sincer, mie îmi este teamă de viitor, mai ales că domeniul nostru, al sportului, este cel mai afectat în acest moment. Dar, ca om de sport spun că sănătatea primează în momentul de față și trebuie să avem grijă de sănătatea sportivilor noștri și a echipei tehnice, a staff-ului, a fanilor noștri. Trebuie să avem grijă de ei.

Rep: În toate țările, inclusiv cele europene spre care noi ne uităm cu admirație, se vorbește deja despre pierderi uriașe. Dumneavoastră activați la un club acum. Care ar fi scenariul negru și în ce măsură ar trebui guvernele naționale, din România și din alte state, să se implice ulterior și să ajute sportul?

G:S: Mă uit zilele acestea peste deciziile care se iau cu privire la domeniul sport și sunt un pic speriată. Sunt speriată pentru că, până la urmă, pandemia va trece. Mai repede sau mai greu va trece. Trebuie să ne uităm un pic și în viitor. Oamenilor le place spectacolul din sport. Noi ne-am pierdut obiectul muncii în momentul de față, în sensul că dacă competițiile naționale au fost amânate, anulate, suspendate, pe plan internațional este la fel. Sportivii noștri stau acasă. Vor ajunge să meargă în șomaj tehnic zilele următoare și așteptăm să se întâmple ceva peste o lună, două, trei. 

"Stai o lună și îți trebuie trei luni de pregătire ca să revii"

Rep: Este alarmist scenariul în care vom vedea faliment în masă și cluburi care își închid porțile? Sau cumva încă mai poate fi redresată această situație?

G:S: Depinde foarte mult de măsurile pe care guvernul le va lua în imediata apropiere. Aș vrea să sugerez domnului ministru să își adune lângă el oamenii cei mai creativi, vizionari pentru că este momentul să clădim și să luăm deciziile cele mai bune. Decizia pe care o luăm astăzi va pune temelie sportului viitor. E clar că guvernanții de astăzi au nevoie de oameni extrem de bine pregătiți în jurul lor, oameni vizionari, care să știe ce înseamnă sportul, ce înseamnă pregătirea unui sportiv, ce măsuri ar trebui să se ia imediat astfel încât atunci când vom ieși din această criză să ieșim mai puternici decât înainte. Acum este inclusiv momentul să se lucreze în legislație, astfel încât să revitalizăm domeniul și să nu ne ducem în faliment. E clar că va fi un faliment în viitorul nu foarte îndepărtat, într-o lună, două, trei. Cred că vom auzi că sălile de gimnastică și de fitness vor da faliment. Și nu numai. Uitați-vă la echipe. Nu o să putem să susținem aceste contracte de activitate sportivă.

Rep: Ce înseamnă pentru orice sportiv care se pregătește pentru o competiție majoră și care este forțat să facă o pauză la domiciliu de două luni, să spunem?

G:S: În momentul în care ești în pregătire, ești în perioada cantitativă când trebuie să acumulezi cât mai mult efort ca să ajungi în forma sportivă la competiția importantă, este foarte important să te antrenezi, să nu lași absolut de loc jos ștacheta, zi de zi, în fiecare zi. Stai o lună și îți trebuie trei luni de pregătire ca să revii. La nivelul de intensitate la care se practică astăzi sportul ai nevoie de o foarte bună pregătire atât fizică, cât și mentală.