Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


World Rugby își alege președintele: Bill Beaumont sau Agustin Pichot

pichot_beaumont.jpg

Agustin Pichot (stânga) și Bill Beaumont
Agustin Pichot (dreapta) și Bill Beaumont sunt actualmente vice-președintele și respectiv președintele World Rugby
Sursa imaginii: 
World Rugby

Consiliul World Rugby, federația mondială a jocului cu balonul oval, alege nou președinte, candidații fiind actualul președinte, englezul Bill Beaumont, și actualul vicepreședinte, argentinianul Agustin Pichot. Votarea se va face electronic începând de duminică.

Membrii Consiliului World Rugby în număr de 51, vor vota prin email începând cu data de 26 aprilie, iar rezultatul va fi anunțat pe 12 mai, candidatul câștigător fiind cel care întrunește majoritatea absolută a voturilor.. 

În Consiliu, țarile din Tier 1 - prima categorie valorică - au câte trei reprezentanți: Anglia, Franța, Irlanda, Italia, Scoția, Țara Galilor, Africa de Sud, Argentin, Australia, Noua Zeelandă. 

Câte două voturi au Japonia precum și cele șase federații continentale: Asia Rugby, Oceania Rugby, Rugby Africa, Rugby Nordamericas, Rugby Europe (unul fiind președintele Octavian Morariu) și Sudamericas Rugby.

Câte un vot au federațiile din Canada, Fiji, Georgia, România (președintele FRR Alin Petrache), Samoa, Uruguay și Statele Unite. 

Cu acest prilej vor fi aleși 10 membri care împreună cu președintele și vicepreședintele formează Comitetul Executiv al World Rugby. 

Trecut prestigios

Beaumont a fost propus în funcție de federațiile din Franța (FFR) și Fiji și îl are colistier pentru funcția de vicepreședinte pe președintele FFR, Bernard Laporte, propus în funcție de FRR.  El a fost jucător în linia a II-a și a fost selecționat de 34 de ori în echipa Angliei și de șapte ori în rândul Leilor Britanici și Irlandezi, fiind căpitan al ambelor echipe. 

Consiliul World Rugby
Consiliul World Rugby va alege prin vot electronic noul președinte
Sursa imaginii: 
World Rugby

Actualul președinte World Rugby, ales în 2016, se bucură de sprijinul declarat al țărilor participante la Turneul celor Șase Națiuni, al Rugby Europe, FRR și Fiji, în total 22 de voturi. 

Pichot, propus de federația argentiniană (FAR) și este susținut și de Australia Rugby, FAR, Sudamericas Rugby și Uruguay, total opt voturi. El a jucat pe post de mijlocaș la grămadă, evoluând de 71 de ori sub culorile Pumas al căror căpitan a fost. 

Ambii candidați au în programul lor inițierea unui campionat al națiunilor în intervalul dintre cele două cupe mondiale, Beaumont vrea un campionat mondial al cluburilor, în timp ce Pichot este cunoscut pentru sprijinul acordat națiunilor mai mici. 

Beaumont este privit mai degrabă ca un reprezentant al status-quo-ului, în timp de Pichot este privit ca un reformator, unii l-au numit chiar "anarhist".

Nord contra sud?

Am stat de vorbă despre alegerea noului președinte World Rugby cu jurnalistul Chris Thau, fost șef al comunicării la World Rugby, care-i cunoaște personal pe ambii candidați.

Agustin Pichot, Shane Williams și Bill Beaumont
Agustin Pichot și Bill Beaumont (aici la premierea fostului internațional galez Shane Williams) provin din emisfere diferite
Sursa imaginii: 
Chris THAU

Chris Thau: Faptul că Bill Beaumont are 68 de ani iar Agustin Pichot are 45 de ani face diferența. Generația mai veche își aduce aminte de Beaumont din anii ’80, iar tânărul Pichot a devenit celebru în 2007 când a condus echipa Argentinei care a terminat pe locul al treilea la Cupa Mondială din Franța.

Deci este un aspect legat de vârstă și de impresie pentru că de fapt ambii sunt probabil destul de apropiați în gândire, pentru faptul că au fost împreună la conducerea rugby-ului mondial timp de patru ani și deodată s-a transformat dintr-o dată într-o cursă pentru inimile și banii rugby-ului mondial spune totul.

Reporter: Este și o diferență geografică, nu-i așa, nord contra sud?

Chris Thau: Nu este atât o diferență geografică, este aici o tradiție și o cultură. Să nu uităm că până acum toți președinții World Rugby au fost din emisfera nordică. Și pe bună dreptate, pentru că emisfera nordică are o pondere culturală, morală și tehnică considerabilă, iar financiară nu mai vorbim.

Bine, la o judecată sumară ar putea veni cineva și spune – dar cine sunt campionii mondiali – emisfera sudică a câștigat opt titluri din nouă, dar rugby-ul mondial nu se face cu o echipă de campioni mondiali, toți ceilalți din jur sunt la fel de importanți.

Și aici este de fapt problema capitală a acestei alegeri: Bill Beaumont este mult mai precaut. Eu îl cunosc de pe vremea când era jucător, mai ales după ce s-a retras când contribuia la revista la care lucram eu, Rugby World unde eram în contact lunar cu el când făceam cronicile.

El este om de afaceri, are o firmă de familie care cere preacauție, gândire și atenție la detalii. Pichot este, hai să nu zicem anarhist, dar ce-i vine la gură, aia spune. Pichot provine dintr-o familie bună, tatăl său a fost colecționar de artă.

Pichot s-a ridicat din poziția de căpitan al echipei Argentinei pe care a condus-o foarte bine, dar el a venit pe o tradiție foarte solidă și alții care au contribuit la rezultatul di 2007 nu au beneficiat de aceeași recunoaștere.

Este un tip foarte avid financiar, cu afaceri în toate domeniile în care rugby-ul poate să influențeze. Cei care-l cunosc în Argentina spun că ridicarea sa la putere s-a făcut pe bază de înțelegeri.

Până acum am văzut doar articole entuziaste care fac din el un fel de Mesia care va schimba rugby-ul mondial, iar alte articole care își pun întrebarea – dar de ce nu a făcut nimic până acum, din funcția de vice-președinte al World Rugby.

Pichot - un rebel?

Reporter: Deci, ca să facem o analogie politică, nu avem un candidat de dreapta – Beaumont - și unul de stânga – Pichot.

Agustin Pichot
Agustin Pichot este considerat de unii comentatori ca un rebel, unii l-au numit chiar "anarhist"
Sursa imaginii: 
Agustin Pichot

Chris Thau: Categoric nu și din fericire avem doi candidați cu o cunoscută și respectată istorie. Beaumont a fost căpitanul echipei Angliei în fruntea căreia a câștigat Marele Șlem în Turneul celor Cinci Națiuni în 1980 și apoi al Leilor Britanici și Irlandezi, a fost director executiv al RFU – federația engleză, deci s-a ridicat pe treptele de putere ale rugby-ului.

Pichot a sărit cam multe trepte și a ajuns unde este acum pentru că Beaumont l-a pus pe tichetul lui ca vice-președinte când a fost ales președinte World Rugby în 2016. A vrut să aibă nu secund mai tânăr, mai dinamic și din emisfera sudică, adică un aspect politic, un aranjament făcut în Rai, ca să zic așa.

Criza Coronavirus

Reporter: Dar dincolo de această alegere, rugby-ul mondial trece, ca de altfel întreaga planetă, prin această criză Coronavirus, care l-a afectat grav. Viitorul președinte World Rugby va trebui să rezolve niște probleme fundamentale, dacă e ca acest joc să supraviețuiască într-o formă asemănătoare cu cea actuală.

Saracens - campioni ai Europei 2019
Saracens exemplifică criza unui sport profesionist fără finanțare sănătoasă
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Chris Thau: Aici este problema cea mai mare, iar Pichot și-a ales momentul cu atenție. Problema de care toți suntem conștienți este că rugby-ul trăiește din bani pe care nu-i are.

Rugby-ul s-a năpustit acum 25 de ani în această lume a sportului profesionist bazat pe sume de bani care nu există.

Cel mai bun exemplu a fost această poveste tragi-comică a clubului Saracens din Londra care după cea a câștigat tot ce se putea câștiga și a devenit un model de organizare în lumea profesionistă s-a dovedit că de fapt înșela “la cântar”.

Problemele cu care suntem confruntați sunt mult mai profunde și din păcate nici Pichot, nici Beaumont nu sunt în măsură să le rezolve – este vorba că rugby-ul profesionist trăiește din bani pe care nu-i are. Iar aceasta se manifestă mai ales la nivelul salariilor jucătorilor.

Singura măsură care ar re-echilibra situația ar fi impunerea unei plafonări a salariilor pe plan mondial.

Reporter: Deci așa cum există un plafon salarial în Anglia și Franța, cele mai bogate țări din rugby, așa ar trebui impus peste tot în lume.

Chris Thau: Asta e singura soluție, pentru că iată, RFU a anunțat că va pierde 50 de milioane de lire în viitorul an, FFR – federația franceză – este și ea într-o situație financiară dificilă, mai ales că Franța are în organizare Cupa Mondială din 2023 și ca să ai un venit mare, trebuie să investești foarte mult. Din fericire statul francez întotdeauna ajută federațiile în astfel de ocazii.

Pichot a cedat Australiei organizarea Cupei Mondiale din 2027. Argentina și Australia erau candidate, iar Federația Argentiniană și-a retras candidatura, Australia rămânând singură în cursă. În felul acesta Pichot și-a asigurat cele trei voturi de care dispune Australia în Consiliul World Rugby.

Nu se fac asemenea lucruri, deși el susține că această decizie a fost luată acum trei ani, dar dacă e așa de ce nu s-a spus atunci, de ce s-a anunțat abia acum câteva săptămâni?

Beaumont "favorit"

Reporter:  În final, ce pronostic dați pentru votul care începe pe 26 aprilie și al cărui rezultat se anunță pe 12 mai?

Bill Beaumont pe stadionul Arcul de Triumf din București
Bill Beaumont a fost prezent pe stadionul Arcul de Triumf din București la World Rugby U20 Trophy în 2018
Sursa imaginii: 
Cristian Frisk

Chris Thau: Bănuiesc și sper pentru binele rugby-ului că va fi ales Beaumont pentru că este un tip serios și are o gândire mai complexă decât Pichot. 

Să nu uităm că unul dintre punctele pe care se bat cei doi candidați este Turneul celor Șase Națiuni care s-a transformat dintr-o organizați sportivă într-o organizație financiară. Dacă cu o organizație sportivă se mai pot face negocieri și compromisuri cu o companie financiară așa ceva nu este posibil. Orice obligare a acestei organizații de a lua anumite măsuri poate fi contestată în justiție.

Cu alte cuvinte Turneul celor Șase Națiuni este foarte greu de schimbat și ar fi și pacăt. Este competiția care are cea mai mare asistență medie a unui campionat sportiv - 72000 de spectatori în 2015 - și bunăstarea celor șase federații depinde de această competiție.

De fapt, dacă urmărim cu atenție campania lui Pichot, vom înțelege că de fapt el nu se așteaptă să câștige cursa. El a întârziat destul de mult cu candidatura și nici nu are un program suficient de serios și bine structurat ca să-l poată învinge pe Beaumont.

Mai mult, criza mondială declansata Coronavirus, care va avea un impact catastrofal asupra tututor sporturilor profesioniste, inclusiv rugby, este un moment neprielnic pentru un candidat ca el, fără experienta.

Ce face de fapt Pichot, este să-și declare candidatura pentru alegerile viitoare, din 2024, folosindu-se de aceasta ocazie pentru a-și crea un profil mediatic de anvergură, fără să sacrifice nimic din prestigiul și statutul sau.

El spune de fapt "Va veni și vremea mea. De data asta am vrut doar sa fiți la curent cu intențiile mele".