
Sport
Liber la cantonamente. Ministrul Stroe la RFI: "Dacă vor exista îmbolnăviri pe perioada campionatului, acesta va fi compromis"
stadium-1750794_960_720.jpg

Pentru ca sportivii să-și reia antrenamentele, ei trebuie, în mod obligatoriu, să stea o perioadă de 14 zile începând de astăzi în izolare totală. La ieșirea din izolare, aceștia trebuiesc testați pentru COVID-19. Doar cei care au rezultatul negativ vor fi admiși în bazele de cantonament desemnate - a anunțat ministrul de resort.
Ce fac însă cluburile care nu dispun de baze sportive sau de logistica necesară? Și ce se întâmplă cu sporturile în sală sau cu spațiile închise de fitness? Răspunde la RFI ministrul Ionuț Stroe:
I.S.: Este cadrul legislativ care descrie faza de pregătire, de antrenament. Nu faza de competiții.
Rep.: În ce măsură evaluați dvs. că aceste condiții pot fi îndeplinite, ținând cont de logistica pe care o au majoritatea cluburilor din România? Sunt cluburi care nici măcar nu au o bază proprie.
I.S.: Aceste condiții sunt foarte clari specificate de experții epidemiologi. (...) Acestea sunt practic regulile care descriu pragul minimal sub care nu putem coborî în acest moment.
Rep.: Întrebarea rămâne: dacă sunt cluburi care nu au această logistică, ce fac?
I.S.: Nu pot da drumul la activitate. Nu se pot face excepții de la aceste reguli. Pentru acest moment cei care își doresc a porni activitatea sportivă trebuie să îndeplinească aceste condiții.
Rep.: Sunt reprezentanți ai sportului care fac inclusiv apel la reluarea unor competiții cu un număr mic de spectatori în tribune, o mie de suporteri la un meci de fotbal, de exemplu. Cum vă sună o astfel de propunere?
I.S.: Un document care să descrie în termeni legali ce se va întâmpla cu competițiile, îl vom elabora în perioada următoare. Dacă se va permite accesul spectatorilor, cum se vor desfășura competițiile, care este regimul strict în care am putea da drumul la aceste competiții...toate lucrurile acestea le vom elabora ulterior. Cred că faza cu participarea spectatorilor este ultima în acest șir al măsurilor care în mod gradual vor permite restartarea spoertului.
În ceea ce privește competițiile, în opinia mea, dacă vor exista cazuri în această etapă, practic competiția va fi compromisă.
Rep.: Ce se întâmplă dacă într-o competiție sportivă, la un anumit moment, unul din sportivi este depistat pozitiv cu COVID-19?
I.S.: Dacă de exemplu un sportiv depistat pozitiv apare în perioada de antrenament, în perioada de izolare, descrisă de noi în momentul de față și transpusă în acest ordin, sunt spații sepcial create în aceste cantonamente pentru izolarea tuturor suspecților. Deci sportivul suspect va fi extras, va urma niște proceduri foarte clar decise și descrise chiar de DSP ulterior. Ceilalți sportivi se vor izola și vor continua acel cantonament, dacă, atenție, vor fi confirmați ca fiind negativi. În ceea ce privește competițiile, în opinia mea, dacă vor exista cazuri în această etapă, practic campionatul sau competiția va fi compromisă. Pentru că, vă dați seama, echipele trebuie puse în carantină, cel puțin cele care au jucat împreună. Atât echipa care are acest caz, cât și cea cu care s-a întrecut. Iar toate procedurile de testare și izolare vor trebui luate de la capăt, ca să te asiguri că se elimină pericolul de infectare generală.
Rep: E posibil ca în viitor să vedem la intrarea în stadioane scannere care măsoară temperatura corpului?
I.S.: E posibil acest lucru. (...) Am putea face acest lucru. Cei care îl vor recomanda sunt cu siguranță din zona medicală.