Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Agustin Pichot acuză "trădare" la alegerea președintelui World Rugby

pichot.jpg

Agustin Pichot
Agustin Pichot a pierdut președinția World Rugby în favoarea lui Bill Beaumont
Sursa imaginii: 
Getty Images

Agustin Pichot a spus că a fost trădat în ultima clipă la votul pentru alegerea președintelui World Rugby, în care a pierdut la începutul acestei luni în fața președintelui în exercițiu, Bill Beaumont.

Argentinianul Pichot l-a acuzat pe președintele Rugby Africa, Khaled Babbou, că cele două voturi ale federației africane l-au costat președinția World Rugby într-un atac personal extraordinar.

Pichot, care a candidat pe o platformă de reformă a World Rugby în favoarea națiunilor mai mici, a pierdut alegerile împotriva englezlui Beaumont cu 28 de voturi la 23.

Într-un interviu acordat televiziunii argentiniene, Pichot sugerează că Babbou și-a schimbat votul în ultimul moment, sugerând că ar fi putut fi influențat de promisiunile ilicite din tabăra adversarului său.

"Această trădare a avut loc în ultimele zile", a spus Pichot la TNT Sports. "Veți ști de ce am fost trădat, se fac favoruri la marginea eticii. De partea noastră, nu veți găsi niciun tip de negociere. S-a făcut așa și din acest motiv am pierdut. Nu aș fi pierdut în alt mod."


Vot World Rugby
Sursa imaginii: 
Twitter

"Am fost 23-23 cu 24 de ore. Africa a făcut ceea ce a făcut și am pierdut. ”, a spus Pichot.

Președintele World Rugby este ales de Consiliul World Rugby compus du 51 de membri: câte trei din partea celor 10 națiuni de vârf: Anglia, Franța, Țara Galilor, Irlanda, Scoția, Italia, Africa de Sud, Argentina, Australia și Noua Zeelandă, câte două din partea celor șase federații continentale (Rugby Africa, Rugby Europe, Rudby Sudamerica, Rugby North America, Rugby Asia și Rugby Oceania) și Japonia și câte un vot din partea federațiilor din România, Georgia, Statele Unite, Canada, Uruguay, Fiji și Samoa. 

Rugby Europe al cărei președinte este Octavian Morariu a votat în favoarea lui Beaumont, în timp ce președintele FRR, Alin Petrache, a votat în favoarea lui Pichot.

Potrivit speculațiilor din tabăra lui Pichot pe lângă cele două voturi Rugby Africa și federația din Samoa și-ar fi schimbat votul în ultimul moment în favoarea lui Beaumont. Cu cele trei voturi Pichot ar fi câștigat cu 26 - 25. 

"Dispariția" lui Babbou

Pichot, fostul vicepreședinte al World Rugby, și-a dat demisia din poziția sa în Consiliul World Rugby ținând un discurs emoțional de rămas bun. Cu toate acestea, modul înfrângerii sale lasă clar un gust amar, în special în jurul acțiunilor lui Babbou.


Agustin Pichot, Bill Beaumont și Khaled Babbou
Agustin Pichot l-a acuzat pe Khaled Babbou că l-a trădat în favoarea lui Bill Beaumont
Sursa imaginii: 
Twitter

"În ultima săptămână, unul din grupurile nostru a dispărut", a spus Pichot. "Este 21 mai și încă îl căutăm. Numele lui este Khaled Babbou. Dacă îl găsește cineva, spuneți-ne. A venit la mine în casă, ne-am reunit în SUA, în Europa. El a fost cel mai combativ. Aveam de gând să facem Revoluția Franceză și deodată el a dispărut."

"Într-o sâmbătă dimineață, sud-africanul mă sună și îmi spune: 'L-ai sunat pe Khaled Babbou în ultimele 48 de ore? Pentru că mi se pare că nu stăm bine.' L-am sunat și mi-a spus: 'Așteaptă un minut, te sun eu'. "El a spus: 'Stai liniștit'. Și nu am mai auzit nimic din partea lui. "

Babbou nu a fost disponibil pentru comentarii. Un purtător de cuvânt al World Rugby a declarat: "Alegerile s-au desfășurat între doi candidați excelenți, cu viziuni clare pentru sport. Nu ar fi potrivit să comentăm speculații nedovedite.”

Beaumont a fost ales pe un nou mandat de patru ani, iar vice-președinte a fost ales fără contra-candidat președintele Federației Franceze de Rugby, Bernard Laporte.