Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus: World Rugby permite temporar schimbarea regulilor

world_rugby.jpg

World Rugby
World Rugby a suspendat Rusia și Belarus din toate competițiile internaționale
Sursa imaginii: 
World Rugby

World Rugby, federația mondială a jocului cu balonul oval a anunțat un set de reguli menite să reducă riscul de infectare cu Coronavirus. La ora actuală toate competițiile sunt suspendate pe întreg globul ca urmare a pandemiei. 

World Rugby a publicat pe pagina sa de internet măsurile adoptate de conducere, într-un comunicat a cărui traducere o prezentăm în continuare: 

"Comitetul executiv al World Rugby a aprobat 10 schimbări opționale ale legilor jocului care sunt concepute pentru a oferi federațiilor naționale opțiuni de reducere a riscului de transmisie COVID-19

Au fost aprobate schimbări temporare referitoare la grămadă, placaj, ruck și maul, împreună cu un pachet de măsuri de igienă corespunzând celor mai bune practici. Fiecare măsură își propune să reducă expunerea cumulată individuală la aceste forme de contact, care sunt în general acceptate ca prezentând cel mai mare risc de transmitere COVID-19.

Fedrerațiile naționale pot solicita implementarea uneia sau mai multor modificări ale legii temporare ca procese interne la nivel de elită sau joc în comunitate în funcție de nevoi, în conformitate cu ghidul World Rugby de revenire publicat în această lună.

Recunoscând mediul global fluid COVID-19, implementarea de către federații se va baza în totalitate pe cerințele specifice teritoriului lor și pe sfaturile și directivele guvernului respective.

Studiile sunt bazate pe îndrumarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care determină un risc ridicat de transmitere ca fiind de 15 minute cumulate la un metru de o persoană infectată. Considerațiile importante pentru rugby sunt:

 • În general, se acceptă faptul că un contact apropiat susținut prezintă un risc de transmisie mai mare de COVID-19 decât apropierea
 • De asemenea, în general este acceptat faptul că apropierea într-un mediu în aer liber prezintă un risc mai mic ca un mediu interior
 • Întrucât riscul de transmitere în timpul unui joc este legat atât de contactul fizic, cât și de proximitate, reducerea suplimentară a riscului bazată pe probe ar trebui să fie concentrată pe activitățile de contact
 • În timp ce expunerea individuală la activități de contact, cum ar fi grămezi, placaje, margini, ruck-uri și maul-uri sunt în general în jur de 15 minute cumulate, este posibilă reducerea suplimentară a expunerii
 • Reducerea riscurilor poate fi, de asemenea, realizată prin aplicarea celor mai bune practici, inclusiv măsuri de igienă, screening, testare și punerea în aplicare a ghidului de revenire a jocului World Rugby
 • Sportul ar trebui să se reia numai atunci când este în siguranță și adecvat pentru a face acest lucru, în conformitate cu reglementările guvernului

Testarea au fost luate în considerare de către grupul de revizuire a legilor jocului (LRG), format din antrenori, jucători, oficiali de meci, medici și specialiști în drept, în urma unei analize detaliate a 60 de meciuri. LRG a decis împotriva aplicării obligatorii la nivel mondial a proceselor legale, având în vedere variația largă a prezentării și gestionării COVID-19 la nivel național.

O analiză cuprinzătoare a jocului a permis o abordare bazată pe probe pentru elaborarea încercărilor temporare care limitează contactul și timpul grămezilor, scăderea înălțimii placajelor și accelerarea distribuirii balonului la ruck și maul.

Testele oferă limite pentru opțiunile la grămadă, fără resetăre de grămadă, limite pentru jucătorii care se alătură la ruck și maul, timpul de a juca mingea la baza grămezii și ruck-ului redus de la cinci la trei secunde și o singură mișcare este permisă pentru un maul. O astfel de abordare ar putea reduce expunerea la contact pentru cei cinci jucători din linia I și II cu mai mult de 30%, reduce expunerea la ruck cu până la 25% și poate reduce expunerea la maul cu cel puțin 50%.

Președintele World Rugby, Sir Bill Beaumont, a declarat: "World Rugby este angajat în măsuri de prevenire a vătămărilor și a infecțiilor bazate pe probe, iar noi avem norocul să avem structuri medicale și de cercetare atât de puternice, de gândire avansată și eficiente care să ne informeze despre abordarea noastră."

"Sănătatea și bunăstarea familiei rugby-urilor sunt esențiale. Am evaluat pe larg zonele de risc percepute în cadrul jocului. Aceasta a permis o evaluare bazată pe probe a zonelor de risc și a pozițiilor de joc, ceea ce ne-a determinat să dezvoltăm modificări temporare ale legii, completând îndrumările extinse privind revenirea la joc, publicate la începutul acestei luni. Federațiile pot solicita implementrea uneia sau a mai multora dintre aceste modificări pe o bază internă, în conformitate cu directivele guvernamentale respective referitoare la COVID-19."

În plus față de legislația internă și de intervențiile oficiale, se recomandă o serie de măsuri de igienă care nu sunt legate deregulament pentru joc și antrenament, în conformitate cu recomandările OMS și World Rugby:

 • Igienizarea obligatorie a mâinilor și feței înainte și după meci 
 • Igienizarea regulată a baloanelor înainte, în timpul și după meciuri
 • Sticle / apă hidratare cu un singur utilizator
 • Schimbarea tricourilor, a chiloților și a căștii la jumătatea timpului, când este posibil
 • Prevenirea îmbrățișărilor și felicitărilor care implică contact
 • Prevenirea scuipării și a curățării nasului

Măsuri recomandate pentru antrenament

 • Pentru înaintași: activitatea de transmisie cu risc ridicat, cum ar fi grămada cu opt jucători, trebuie să se efectueze la jug pentru a limita expunerea, pachetele de înaintași trebuie să exerseze separat
 • Practica grămezii și a maul-lui ar trebui să aibă loc la sfârșitul unei sesiuni de antrenament, de preferință cu o zi înaintea unei "zile în reapaos” pentru a permite 24-48 de ore înainte de antrenamentul colectiv
 • Antrenamentul cu risc ridicat de transmisie trebuie evitat cu 48 de ore înainte de meci

Primele reacții

O primă reacție din România a venit de la președintele Comisiei independente de disciplină, Valeriu Toma, care a declarat la RFI:


Valeriu Toma
Președintele comisiei de disciplină, Valeriu Toma, consideră că noile reguli sunt greu de aplicat
Sursa imaginii: 
Valeriu Toma

"În mod evident, scopul World Rugby este de a veni în ajutorul federațiilor și organizațiilor locale cu un set de modificări ale legilor, care, odată adoptate, să diminueze riscul de transmitere a COVID-19, pe măsură ce diverse competiții vor fi reluate. Cade în sarcina fiecărei federații să aleagă măsurile, precum și competițiile în care acestea vor fi aplicate. În acest sens, comunicatul World Rugby este elocvent. Totuși, aplicarea acestor legi modificate nu va fi o sarcină ușoară, având în vedere timpul extrem de limitat în care jucătorii și, mai cu seamă, arbitrii vor trebui să-și adapteze rutina de joc sau tehnica arbitrală. Nu în ultimul rând, noua lege 9.31 necesită eforturi logistice semnificative, este așadar de așteptat să fie adoptată numai la nivelul unor competiții de elită." susține Valeriu Toma.


Theo Dan
Theo Dan (Saracens, Anglia U20) salută schimbările anunțate de World Rugby
Sursa imaginii: 
Saracens

"Cred că schimbările sunt interesante. Vor schimba foarte mult tempoul de joc- mult mai rapid. Acum prioritatea World Rugby este să ne dea securitate, ca să fim protejați de virus și dacă măsurile propuse ne ajută să ne protejăm, e un lucru bun.", spune taloneurul Theo Dan, jucător de origine română din lotul campionilor Angliei și ai Europei, Saracens, și internațional englez U20.


Ștefan Demici
Antenorul lui Dinamo București, Ștefan Demici, nu se regăsește în recomandările World Rugby
Sursa imaginii: 
Ștefan Demici

"Mi-e foarte greu să mă regăsesc în aceste dispoziții date de World Rugby, ar fi foarte dificil de pus în practică. Din punctul meu de vedere suntem depășiți ca tehnicieni de aceste lucruri, având în vedere că nu beneficiem de un staff numeros care să fie împărțit la grupuri de 3 - 4 jucători și să poată sa-i monitorizeze în așa fel încât ei să respecte cu strictețe aceste norme.", spune antrenorul echipei Dinamo, Ștefan Demici.

 


Chris Thau
Chris Thau este de părere că decizia World Rugby este imprudentă
Sursa imaginii: 
Chris THAU

"E salutară decizia de a acționa, dar este greu de văzut cum poate fi implementat acest tip de măsuri. Sunt două aspecte. Măsurile de bun simț care încearcă sa diminueze contactul fizic, fără a-l putea elimina, iar pe de altă parte pericolul cert de molipsire în orice situație de contact periculoasă. Mi se pare greu de aplicat, și mai ales de arbitrat, având în vedere că nici arbitrii nu sunt bine puși la punct cu regimurile revizuite. Mi se pare imprudentă decizia și greu de aplicat", a declarat la RFI jurnalistul Chris Thau.

Cristian Frisk
Comentatorul de rugby Cristian Frisk consideră că noile reguli duc la un surogat de rugby
Sursa imaginii: 
Cristian Frisk

"Rugby-ul este un sport cu specific aparte, care presupune contactul fizic intens între jucători. În acest context, măsurile propuse de World Rugby sunt necesare pentru prevenirea răspândirii Coronavirusului. Trebuie să le acceptăm, chiar dacă, pentru o perioadă, principiile fundamentale ale jocului de rugby, precum și momentele sale cele mai spectaculoase (grămadă ordonată, placaj) nu vor putea fi utilizate. Decât nimic, este bine și așa, chit că va fi un surogat de rugby ceea ce se va juca până la revenirea la condiții de normalitate.", este de părere comentatorul de rugby, Cristian Frisk.