Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rugby: "Înaintașii români puteau juca cu oricine" - Francois Moncla

moncla_morariu.jpg

Francois Moncla și Viorel Morariu
Viorel Morariu (căpitanul echipei României) și Francois Moncla (căpitanul Franței) dau mâna înaintea meciului din 1960
Image source: 
www.frr.ro

Pe 5 iunie se împlinesc 60 de ani de la prima victorie a echipei de rugby a României împotriva Franței. Cu acest prilej, căpitanul francezilor în acel meci, Francois Moncla, a stat de vorbă în exclusivitate cu RFI. 

În acel început de iunie 1960, pe stadionul 23 August din București, echipa României a scris o pagină de istorie, învingând una dintre cele mai puternice echipe ale lumii, Franța, clasată pe primul loc în Turneul celor Cinci Națiuni, încheiat cu numai două luni înainte.

Rezultatul de 11 - 5 pentru români reprezintă una dintre cele mai mari surprize din istoria jocului cu balonul oval, unii experți comparându-l cu victoria Japoniei, 34 - 32, împotriva Africii de Sud, la Cupa Mondială din 2015. 

"Când am întâlnit România ne-am dus acolo cu inima ușoară și ne gândeam deja că totul era câștigat înainte de meci", spune Francois Moncla într-un interviu acordat RFI România, flanker în linia a III-a și căpitanul francezilor la meciul din 1960, acum în vârstă de 88 de ani.

"Asta a făcut să nu fim deloc pregătiți din punct de vedere fizic, în timp ce românii erau toți niște atelți bine pregătiți fizic.", continuă el. "Nu-mi mai amintesc mare lucru din meci, au trecut 60 de ani de atunci și am luat multe lovituri în cap pe teren, dar vă pot spune că înaintașii români erau gata să joace orice echipă", spune căpitanul de atunci al francezilor. 

El își aduce aminte în schimb de banchetul de după meci la care au participat jucătorii celor două echipe. 

"Ne-am întâlnit cu românii și am vorbit pe larg cu ei, inclusiv despre situația politică. Ei erau foarte fericiți, iar noi mai mult tăceam pentru că nu fuseserăm buni pe teren. Pe urmă mai era și problema limbii, dintre francezi nimeni nu vorbea româna, dar între români erau câțiva care vorbeau franceza", mai spune Francois Moncla. 

Impact de neșters

Cu prilejul acestei aniversări am cerut și opinia lui Robert Antonin, fost antrenor al echipei României de rugby în perioada 2004 - 2011.

Robert Antonin
Robert Antonin a fost antrenorul principal al Stejarilor din 2004 până 2011
Image source: 
Robert Antonin

"O superbă amintire, mai ales a oamenilor,  mai mult decât a jocului în sine ... Eseul valora 3 puncte la vremea aceea ... penalitatea nu s-a schimbat, tot la 3 puncte a rămas, iar cele două penalități transformate de Alexandru Penciu au făcut diferența în acel meci.", spune Robert Antonin

"În viața mea profesională ca antrenor al României în perioada 2004 - 2011, în special acest meci mi-a permis să întâlnesc jucători, bărbați pe care i-am apreciat cu adevărat de ambele părți pentru că au lucrat cu ei: Raoul BARRIERE, François MONCLA, Michel CRAUSTE, Michel CELAYA, Pierre LACROIX, Pierre ALBALADEJO și Gilbert MEYER pentru că am fost la același club ca ei, Perigueux!

De partea română, cu mulți m-am împrietenit și ei m-au ajutat în activitatea mea în România ... CHIRIAC, VUSEK, PENCIU, DEMIAN și mai ales Viorel MORARIU, căpitanul care a devenit ulterior antrenor al echipei naționale, președinte al FRR, titular la IRB, vicepreședinte al FIRA ...

Un om delicios de mare caracter și o mare clasă. Jocul??? Nu-mi amintesc prea multe, dar impactul acestei victorii a fost de neșters. Cinste lor de ambele părți și respect pentru toate calitățile lor de bărbați și mari slujitori ai sportului nostru." mai spune Robert Antonin. 

 
Ascultați interviul acordat de Francois Moncla lui Vasile Damian