Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby: Cum arată calea către calificarea la Cupa Mondială 2023

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

World Rugby - federația mondială - a enunțat procesul de calificare la Cupa Mondială 2023 din Franța (RWC 2023). Jurnalistul Christian THAU analizează implicațiile pentru rugby-ul mondial, lovit din plin de pandemia Coronavirus. 

Publicarea rundelor de calificare pentru RWC 2023, cel de-al 10-lea turneu RWC, este o încercare benefică de a da un sentiment de normalitate jocului internațional stagnat, înghețat de incertitudinea pandemiei Coronavirus și de implicațiile sale financiare, în mare parte pentru jocul profesionist.

Este, de asemenea, un pas înainte înaintea tragerii la sorți pentru turneul din 2023 planificat pentru această toamnă. Programul publicat acum câteva zile de World Rugby nu este o ofertă perfectă, dar cel puțin le oferă federațiilor din întreaga lume un motiv de optimism, reamintindu-le că cel mai mare spectacol de rugby din lume este lansat și că ar trebui să înceapă planificarea pentru următorul pas, după ce restricțiile vor fi ridicate.

 În ianuarie, când amenințarea pandemiei Coronavirus nu era încă dezvăluită și înțeleasă pe deplin, s-a anunțat că tragerea la sorti a turneului RWC 2023 va avea loc în această toamnă, pentru a permite începerea vânzarii de bilete, "bruiată” de proximitatea Jocurile Olimpice de la Paris din 2024.

Se pare că aceasta este una dintre lecțiile învățate de la turneul RWC2019, desfășurat cu un an înainte de startul Jocurilor Olimpice de la Tokyo. 

În mod firesc, în acest context, termenul de urgență capătă un nou sens, deoarece ziua în care viața va reveni la normal nu este încă cunoscută.

Dintr-o perspectivă diferită, este vorba despre momentul în care începem să vorbim despre joc și "minows - națiuni minore”, un termen insultător folosit pentru a descrie peste 100 federații din întreaga lume, fiecare cu propriile sale vise și aspirații, mai degrabă decât să se plângă la nesfârșit despre criza financiară criza și managementul 10 federații de vârf.

Tragere la sorți în toamnă

Nu este nimic nou în structura numerică generală a procesului de calificare pentru 2023. Turneul final va avea to 20 de echipe, împărțite în patru grupe de cinci, ca în Japonia în 2019.

Bill Beaumont și Bernard Laporte
Președintele World Rugby, Bill Beaumont face echipă cu noul vicepreședinte, Bernard Laporte, președintele Federației Franceze de Rugby
Sursa imaginii: 
Getty Images

Deci, deși standardul jocului internațional crește încet, ziua în care RWC se va extinde de la 20 la 24 de națiuni este încă undeva în viitorul îndepărtat.

Primele 12 țări de la turneul din 2019: Africa de Sud, Anglia, Noua Zeelandă, Țara Galilor, Japonia, Franța, Australia, Irlanda, Scoția, Italia, Argentina și Fiji s-au calificat automat, din cauza clasării între primii trei din fiecare grupă la RWC 2019.

Cu atât de multe necunoscute în proces, scara timpului este principala preocupare a planificatorilor. Pentru a genera un pic de mișcare în clasamentul mondial, înghețat de la începutul anului, meciurile internaționale de vară-toamnă vor asigura material pentru tragerea la sorți.

Unsprezece dintre cele doisprezece calificatie automate de la RWC2019 sunt clasate în primele 12 în clasamentul World Rugby, cu Italia pe 14, și în mod teoretic capabil să treacă pe poziția a 12-a.

Acest lucru ar trebui să permită lui preșeintelui World Rugby Bill Beaumont și vicepreședintelui Bernard Laporte să organizeze o o tragere la sorți indiferent de rezultatele seriilor de teste de vară-toamnă.

Opt locuri disponibile

Pentru 2023 RWC sunt opt locuri libere pentru cele 100 de națiuni care joacă rugby în restul omenirii. De fapt, sunt șapte, deoarece programul de calificare va începe cu un play-off de două etape, acasă și în deplasare, playoff între două dintre cele mai importante națiuni din Pacific, Tonga și Samoa, pentru locul Oceania 1.

Tonga - Samoa
Dubla manșă Tonga - Samoa va determina prima dintre cele opt echipe calificate la RWC 2023
Sursa imaginii: 

În acest caz, câștigătorul ia totul, ceea ce înseamnă calificarea directă la RWC 2023 drept Oceania 1. Între timp, procesul de calificare care va implica restul Oceaniei va începe cu câștigătorul Cupei Oceania care va juca un play-off împotriva perdantului dublei manșeTonga - Samoa.

Câștigătorul celui de-al doilea play-off, denumit Oceania 2, va avea un traseu diferit către Franța, jucând cu câștigătorul zonei Asiei (Campionatul ARFU), deși s-ar fi putut crede că performanța Japoniei la RWC 2019 va fi recompensată cu un loc suplimentar pentru națiunile asiatice în 2023.

Acest lucru nu se va întâmpla, pur și simplu pentru că este puțin probabil să producă echipe de clasa Japoniei în viitorul apropiat.

Câștigătorul noului play-off transcontinental, Asia 1 și Oceania 2 se va califica direct în finala franceză (în calitate de Asia-Oceania), în timp ce perdantul va continua într-un turneu de recalificare de patru națiuni chiar la sfârșitul procesului de calificare din noiembrie 2022.

Turneu de recalificare

Pentru Africa, procesul de calificare pare destul de simplu, adică câștigătorul Cupei Africii de Rugby 2022 se va califica în finala din Franța, în timp ce al doilea clasat se va alătura turneului de recalificare, jucat în noiembrie 2022.

Echipa de rugby a Namibiei la RWC 2019
Echipa Namibiei este din nou favorită la calificare din zona Africa
Sursa imaginii: 
Getty Images

Namibia este favorită pentru primul loc, antrenată de Johan Diergaardt, care a preluat echipa de la plecarea lui Phil Davies. Aceștia vor fi talonați de Zimbabwe, antrenat de fostul căpitan Brendon Dawson, care într-un rol anterior de antrenor cu Sables a ratat calificarea la RWC 2015 la mustață.

Kenya este a treilea favorită, dar nu se știu prea multe despre Maroc și Tunisia, în urmă cu câteva decenii, printre principalii candidați la calificare în Africa.

Deși formatul zonei Americii nu este încă decis, este probabil să fie o competiție în stil turneu care implică primele trei federații Uruguay, Canada, SUA, cu a patra Argentina, deja calificată.

Câștigătorul și al doilea clasat (America 1 & 2) merg la RWC 2023, iar al treilea, America 3, intră în turneul recalificare, în noiembrie 2022.

Șansele României

Pentru cititorii români, zona europeană stârnește cel mai mare interes, cu două locuri de calificare în joc (Europa 1 și Europa 2) și o a treia poziție - Europa 3 care participă la recalificare.

Andy Robinson și echipa României
Andy Robinson are greaua misiune de a redresa statutul echipei României
Sursa imaginii: 
World Rugby

În actualul campionat REIC (Campionatul Internațional de Rugby European) România are o victorie din patru meciuri și este la un pas de dezastru, care este retrogradarea în liga a doua.

Dacă România învinge Belgia în meciul amânat din cauza Coronavirus, evită retrogradarea, iar în funcție de diferența de scor și numărul de încercări înscrise poate ajunge chiar și pe poziția a patra, în funcție de rezultatele celorlalte două meciuri Spania - Portugalia și Georgia - Rusia.

Cu toate acestea, chiar dacă este retrogradată, România s-ar putea reîncadra practic în cursa pentru RWC2023 câștigând toate meciurile din Divizia Europa doi și apoi play-off-urile de calificare ulterioare, care ar trebui să-i asigure pe jucătorii lui Andy Robinson al patrulea loc în noiembrie 2022 - Europa 3.

Sunt sigur că nu este opțiunea preferată a antrenorului principal Andy Robinson, deși poate că ar putea deveni cea mai practică, dacă englezul încearcă să schimbe lotul în prima jumătate a turneului 2020 - 2022 și în intervalul de calificare. .

Cealaltă federație aflată în dificultate, nu neapărat din propria vină, este Rusia, care ar putea sfârși exclusă din turneu prin decizia din decembrie 2019 a WADA (Agenția Mondială Antidoping) de a interzice participarea sportivilor ruși de la toate competițiile internaționale timp de patru ani.

 S-ar putea să fiu naiv, dar cumva cred că Robinson, pe care l-am cunoscut și respectat din vremurile ale de jucător cu Bath și Anglia, este unul dintre cei mai competenți dintre antrenorii internaționali contemporani.

Această evaluare, bazată pe calitatea activității sale de neegalat și uimitor de fructuoase cu pachetul de înaintași ai Angliei la RWC 2003, m-a convins că a obținut atât cunoștințele, cât și motivația de a reface statutul României, un proces în care RWC 2023 ar putea fi punctul de cotitură.