Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby: Cupa Mondială Japonia 2019 - cea mai de succes din istorie

rwc_2019.jpg

Fani japonezi la Cupa Mondială 2019
Fanii japonezi au dat un exemplu lumii întregi prin sportivitatea lor
Sursa imaginii: 
World Rugby

Japonia 2019 (RWC 2019) a fost cea mai de succes Cupă Mondială de dugby de până acum, cu impact economic de circa 5,3 miliarde de dolari generate în producția economică, conform unui raport publicat de Ernst & Young (EY) la solicitarea World Rugby.

RWC 2019 a fost declarată cea mai bună până în prezent, oferind o experiență unică pentru fanii vizitatori, prezentând cultura și spiritul renumit al Omotenashi - ospitalitate - din Japonia și stimulând semnificativ mândria națională.

Această sărbătoare mondială a rugby-ului de 44 de zile, găzduită în 12 orașe de-a lungul și de-a latul Japoniei, a capurat imaginația unei națiuni și fanilor din întreaga lume.

A fost cel mai competitiv, cu cea mai mare participare, cel mai vizionat, cel mai implicat social și cel mai de succes comercial dintre cele nouă turnee RWC din 1987 până acum, precum și cel mai mare eveniment sportiv din 2019 și cel mai reușit eveniment din istoria sportului japonez.

Raportul EY, lansat miercuri în cadrul unui eveniment webinar special la Tokyo, prezintă modul în care Cupa Mondială de Rugby 2019 a generat un efect economic de 5,3 miliarde dolari și a adăugat 2,8 miliarde dolari la PIB-ul Japoniei.

Acest turneu a atras 242.000 de fani străini din 178 de țări, care au stat în medie 17 zile, vizitând cinci orașe în medie. Peste 60% la sută dintre fani au vizitat țara pentru prima dată, în timp ce cheltuiala lor zilnică a fost de 4,6 ori mai mare decât cea a vizitatorului mediu în Japonia în 2018.

Concret, turneul care a ajuns de la Sapporo în nord la Kumamoto în sud, a creat sau a susținut 46.000 de locuri de muncă și 13.000 de roluri de voluntari.

Mândrie națională

Strategia de vânzare a biletelor a gazdei s-a dovedit de asemenea reușită cu un total de 1,83 milioane de bilete vândute, ceea ce reprezintă 99% din capacitate în cele 48 de meciuri este cea mai ridicată rată din istoria RWC și printre cele mai de succes evenimente sportive majore din toate timpurile.

Echipa de rugby a Japoniei
Căpitanul Michael Leitch și echipa Japoniei au atras admirația unanimă la Cupa Mondială
Sursa imaginii: 

A fost cel mai mare eveniment de sport unic organizat vreodată în Japonia. În plus, un număr record de 1,13 milioane de fani au participat la una sau mai multe dintre cele 16 fanzone oficiale, în ciuda a două taifunuri în timpul evenimentului.

Stadioanele pline de fani japonezi (peste 50% asistând pentru prima dată la un meci de rugby), combinată cu fani veseli de peste mări, a creat o atmosferă specială.

Performanța echipei naționale a Japoniei care a ajuns în sferturile de finală pentru prima oară a jucat un rol esențial,  90% dintre japonezi considerând că RWC 2019 a stimulat mândria națională.

RWC 2019 ar fi trebuit să constituie o repetiție pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo de anul acesta, dar pandemia de Coronavirus a obligat organizatorii să le amâne pe anul viitor.

 
Ascultați relatarea editorului rubricii Știri din rugby, Petru CLEJ