Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby: Campionatul Angliei se reia după cinci luni, fără spectatori

manu_tuilagi.jpg

Manu Tuilagi
Manu Tuilagi s-a transferat de la Leicester Tigers la Sale Sharks
Sursa imaginii: 
Sky News

Campionatul de rugby al Angliei, Gallagher Premiership, întrerupt pe 7 martie din cauza pandemiei de Coronavirus se reia vineri, fără spectatori și cu un program accelerat pentru a se încheia pe 24 octombrie. În această perioadă au avut loc transferuri spectaculoase. 

Reluarea campionatului ediția 2019/2020 se anunță extrem de spectaculoasă, cu meciul Harlequins - Sale Sharks, vineri la 21:45 ora României, stadionul Twickenham Stoop din Londra, care va fi însă complet gol, cu excepția unui număr limitat de jurnaliști acreditați. 

Sâmbătă au loc meciurile Worcester Warriors - Gloucester (14:00), Exeter Chiefs - Leicester Tigers (16:00), Bath - London Irish (18:30), Bristol Bears - Saracens (18:30), ultimul meci, Northampton Saints - Wasps disputându-se duminică (17:00).  

Aceasta esta rund a 14-a sezonului ordinar, care se va disputa într-un ritm accelerat, cu două runde - a 16-a și a 19-a - jucate la mijlocul săptămânii, ceea ce este obișnuit pentru fotbal, dar ieșit din comun pentru rugby.

Semifinalele, jucate între echipele clasate pe locurile 1 - 4 și 2 - 3 se vor juca pe 10 și 11 octombrie, iar finala va avea loc pe stadionul Twickenham pe 24 octombrie, cu o săptămână înaintea disputtării ultimei runde - a cincea - a Turneului celor Șase Națiuni, amânată și ea din cauza pandemiei de Coronavirus. 

Perioada de suspendare, marcată de importante implicații financiare pentru cluburi, a fost una a transferurilor spectaculoase: centrul Manu Tuilagi a păsăsit Leicester Teigers și s-a transferat la Sale Sharks, colegul său, aripa Jonny May, s-a întors la Gloucester, în timp ce pilierul Kyle Sinckler s-a transferat de la Harlequins ls Bristol, care are o constelație de vedete, ce mai nouă fiind centrul fijian, Semi Radradra. 

Saracens retrogradați

Echipa cu cele mai multe schimbări este campioana Angliei și a Europei, Saracens. Deja retrogradați, fiind penalizați cu 105 puncte pentru depășirea plafonului salarial pentru jucători, campionii, care vor juca din toamnă în liga a doua, au dat drumul unui număr important de jucători să plece.

Billy Vunipola
Billy Vunipola este una dintre marile vedete care vor rămâne la Saracens, retrogradați în liga a doua
Sursa imaginii: 

Astfel, internaționalul englez linia a doua, George Kruis, a plecat în Japonia, colegul său din linia a II-a Will Skelton va juca la La Rochelle în Franța, în timp ce mijlocașul la grămadă internațional englez, Ben Spencer, a plecat la Bath. 

O serie de jucători sunt împrumutați pe un an: mijlocașul la deschidere Max Malins și flankerul Ben Earl la Bristol, linia a II-a Nick Isiekwe la Northampton, centrul Alex Lozowski la Montpellier în Franța, pilierul Rhys Carre la Cardiff și centrul Nick Tompkins la Dragons, ultimii doi în Țara Galilor, în timp ce fundașul Alex Goode va pleca la sfârștiul acestui campionat în Japonia. 

Căpitanul și centrul Brad Barritt și mijlocașul la grămadă Richard Wigglesworth, care au figurat în echipa ce a câștigat de cinci ori campiuonatul Angliei și de trei ori Cupa Campionilor Europeni, se vor retrage la sfârșitul acestui campionat. 

În schimb, lotului Sarries i s-au adăugat câțiva jucători cunoscuți, printre care centrul interanațional argentinian Juan Pablo Socino, mijlocașul la gămadă internațional galez, Aled Davies sau linia a II-a internaționalul scoțian Tim Swinson. 

Vedetele de renume mondial - mijlocașul la deschidere Owen Farrell, linia a II-a Maro Itoje, frații Vunipola - Mako (pilier) și Billy (numărul 8), taloneurul Jamie George și fundașul Elliott Daly vor rămâne la club, deși ar putea fi împrumutați temporar unor cluburi din Noua Zeelandă, pentru a-i menține competitivi în vederea Turneului celor Șase Națiuni de anul viitor și a turneului Leilor Britanici și Irlandezi în Africa de Sud din vara viitoare.

Măsuri de securitate

Meciurile din Gallagher Premiership se vor desfășura în fața unor tribune goale și cu măsuri stricte de securitate sanitară, cu dezinfectare frecventă a balonului, pauze de hidratare la mijlocul fiecăreia din cele două părți ale meciului.

Allianz Park
Măsurile sanitare de desfășurare a meciurilor vor fi extrem de stricte
Sursa imaginii: 
PA

La cea mai recentă testare de Coronoavirus efectuată la toate cele 12 cluburi, un jucător și trei membri ai personalului au ieșit pozitiv.

Cluburile au fost avertizate că în caz de nerespectare a măsurilor sanitare stricte, riscă să piardă meciul cu 0 - 20, dacă acesta nu se poate disputa.  

De asemenea, arbitrii au fost instruiți să aplice foarte strict regulile la punctele de fixare, ceea ce ar putea reduce timpul de contact între jucători. 

Toate meciurile din Gallagher Premiership vor fi difuzate în direct de canalul BT Sport