Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby: Billy Vunipola nu îngenunchează pentru "Black lives matter"

saracens_protest.jpg

Saracens înaintea meciului cu Bristol Bears
Billy Vunipola (primul în picioare din stânga) a refuzat să îngenuncheze alături de colegii săi. Nici Mike Rhodes și Vicncent Koch (ultimul din dreapta) nu au îngenuncheat.
Sursa imaginii: 
Getty Images

Billy Vunipola, mare vedetă a rugby-ului englez a refuzat să îngenuncheze în semn de solidaritate cu protestul Black Lives Matter. Acest protest legat de uciderea în mai de către un polițist în Statele Unite a unui bărbat de culoare, George Floyd. 

Billy Vunipola a afirmat că credința sa creștină l-a făcut să nu agreeze ideea a îngenunchia ca parte a protestului anti-rasism al Gallagher Premiership, la reluarea campionatului Angliei după cinci luni de pauză ca urmare a pandemiei de Coronavirus.

Vunipola, în vârstă de 27 de ani, a cărui familie provine din Tonga, a făcut gestul înaintea înfrângerii lui Saracens de către Bristol, în timp ce majoritatea coechipierilor săi au îngenuncheat, cu excepția a doi jucători de origine sud-africană, flankerul Mike Rhodes și pilierul Vincent Koch.

"Deși sunt o persoană de culoare, eu sunt în continuare mai mult o persoană a lui Isus”, a declarat el site-ului The Good, The Bad și The Rugby.

"Ceea ce am văzut în ceea ce privește acea mișcare nu se aliniază cu ceea ce cred eu", a adăugat numărul 8 al Angliei și al Saracens, unul dintre cei mai buni jucători din lume pe acest post.

Echipele din Premiership au marcat întoarcerea rugby-ului de top pentru prima dată de la moartea americanului George Floyd în custodia poliției americane în mai, cu o varietate de manifestări de sprijin anti-rasism.

Harlequins, Leicester și Wasps au îngenuncheat într-un gest care a devenit sinonim cu cauza anti-rasism și proteste la nivel mondial care au urmat morții lui Floyd. Cu toate acestea, alte echipe au optat pentru gesturi diferite.

Ministrul Sportului din Africa de Sud, Nathi Mthethwa, a solicitat Federației Sud-Africane de Rugby o explicație de ce mai mulți internaționali de ai Springboks - inclusiv perechea de la Sale Sale, Faf de Klerk și Lood de Jager, care alături de Koch au figurat în echipa Africii de Sud care a câștigat Cupa Mondială anul trecut în Japonia - au ales să nu se îngenuncheze.