Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


RB Leipzig: Red Bull începe să cucerească fotbalul european

red_bull_leipzig_yussuf_poulsen.jpg

Sursa imaginii: 
France24

După semifinala din Champions League, jucată la doar patru ani după ce a promovat în Bundesliga, marca austriacă Red Bull este pe cale să mai urce o treaptă importantă spre cel mai mare vis al său: să ajungă în vârful fotbalului european.

Desigur, entuziasmul tinerei echipe germane s-a lovit de fotbaliștii de la Paris Saint-Germain, care au învins-o cu 3-0. Dar performanța lor nu este mai puțin lăudabilă, sau de natură să-i sperie pe cei care n-au acceptat niciodată asensiunea echipei Red Bull în fotbal.

Cei care sunt împotriva Leipzigului pot răsufla!”, exclama miercuri dimineață cotidianul Tagesspiegel, la Berlin, „Înfrangerea lui RB Leipzig este o victorie pentru premizele făcute în folclorul fotbalului”.

Cei precum patronul de la Borussia Dortmund, Hans-Joachim Watzke, care sunt de părere că Leipzig „nu joacă fotbal decât ca să vândă doze de băutură”, probabil că au fost liniștiți în urma campaniei reușite la Lisabona de către RB.

Leipzig a fost singurul club dintre cele opt din turneul final care a lipit în oraș 1.400 afișe de promovare, evidențiindu-i pe jucători.

-Departe de a fi campioni europeni-

Cu toate acestea, fiecare succes al jucătorilor îmbrăcați cu tricou roșu și alb contribuie la plasarea echipei RB în normalitate. De patru ani, de la un sondaj la altul, clubul este din ce în popular pentru fanii germani ai fotbalului.

Pe plan sportiv, proiectul este interesant. Nicio politică de achiziții, cum au avut Real Madrid sau PSG, ci un colectiv de jucători la început de carieră, cărora le acordă rapid șansa de a căpăta experiență, dându-le responsabilități.

Din punct de vedere economic, creșterea este controlată. Clubul este la mare depărtare de mastodonții europeni, precum PSG, Bayern Munchen, Liverpool sau Real Madrid, în ceea ce privește salariile și valoarea comercială a lotului.

Antrenorul Julian Nagelsmann este de altfel lucid: trecerea de la statutul actual la cel de campion european va fi mult mai dificilă decât de la a cincea divizie la Bundesliga. „O provocare foarte mare va fi să ne dezvoltăm cu aceeași viteză ca acum 11 ani”, declară antrenorul de 33 ani.

Cei de la conducere nu au intenția să se lase orbiți de aventura europeană. „Vom continua să evoluăm în acest cadru, în care eram înainte de sferturile de finală”, declară directorul Oliver Mintzlaff, refuzând ipoteza de a cheltui o mulțime de bani pentru a cumpăra vedete.

Proiectul este unul pe termen lung, condus de austriacul de 76 ani, fondatorul echipei Red Bull și mai nou miliardar, Dietrich Mateschitz, cel care a făcut dintotdeauna din acest sport un vector formidabil de notorietate pentru marca sa de băuturi energizante.

-„Marele dușman al fotbalului”-

După ce a intrat în universul sporturilor extreme, în anii `90 s-a aventurat în Formula 1. Red Bull a devenit campioană mondială pe echipe în 2010, primul titlu dintr-o serie de patru consecutive.

În același timp, Mateschitz se pregătea să finalizeze un proiect și mai amplu: să intre în domeniul fotbalului, principalul sport al planetei.

RB Leipzig, instrumentul acestei ambiții, s-a dezvoltat peste noapte: fondat în 2009, în liga a 5-a, promovat în 2016 în Bundesliga, semifinalist Champions League patru ani mai târziu!

„Romanticii” care văd în acest model alienarea supremă a jocului cu valențe comerciale, primesc un răspuns de la realiști care spun că Bayern și toți sponsorii ei importanți, precum Adidas, Audi sau Allianz, PSG și Manchester City - cu finanțările din Qatar și din Emiratele Arabe Unite, sau Juventus - care primește fonduri de la familia Agnelli, evoluează de mult timp într-o lume în care banul domină.

Este ipocrit să vezi echipa RB Leipzig precum marele inamic al fotbalului”, a comentat cotidianul german Tagesspiegel: „Cei care cred acest lucru, trăiesc în bula lor. Și nu în realitatea fotbalului.”

Nu a fost învins Leipzig marți de către PSG, al cărui lot valorează aproape un miliard de euro? Red Bull, cu grupul ei de 500 milioane, este departe de acest vis, dacă-și dorește ca într-o zi să câștige Champions League.

 

Traducere de Smaranda Teodoriu, după France24