Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Premiile în Turul Franței nu vor mai fi înmânate doar de fete

turul_frantei_hostess.jpg

Image source: 
France24

Pentru prima dată, Turul Franței – cea mai mare competiție ciclistă a lumii, își modifică protocolul și promite ca premiile să fie înmânate pe podium atât de un bărbat cât și de o femeie. Se renunță la tradiția prezenței doar a unei gazde de sex feminin, o practică considerată sexistă, a anunțat directorul competiției, Christian Prudhomme, într-o conferință de presă la Nisa.

Turul Franței va avea de acum două gazde, de ambele sexe. Faimoasa competiție ciclistă își va modifica pentru prima dată protocolul, pentru a pune capăt unei practici apreciată ca fiind sexistă. În locul tradiției înmânării premiului de către o „miss”, atât un bărbat cât și o femeie vor oferi premii pe podium, a anunțat directorul „Marii Bucle”, Christian Prudhomme, într-o conferință de presă cu privire la măsurile sanitare luate în vederea demarării competiției, la 29 august.

Campionul era de obicei înconjurat de două gazde de sex feminin, apoi de cinci organizatori, pe de-o parte, și de cinci reprezentanți ai partenerilor, pe de alta. De acum va fi diferit, un singur organizator și un singur reprezentant vor fi prezenți alături de două gazde de ambele sexe, pentru prima dată”, a declarat acesta în conferința de presă.

„Da, este ceva nou, dar urmăm acest protocol în cadrul altor curse, de 20 ani, cum este Liège-Bastogne-Liège”, organizată la fel ca Turul Franței, de către organizația Amaury Sport (ASO), adaugă Christian Prudhomme.

Femeile „nu sunt obiecte sau recompense”

În 2018, o altă cursă de prim nivel mondial organizată de către ASO, Flèche Wallonne, a optat pentru un podium mixt, o femeie care să ofere premiul cel mare câștigătorului și un bărbat care să ofere premiul celuilalt concurent de pe podium.

Christian Prudhomme nu a precizat dacă renunță la tradiția „sărutului” în momentul în care i se înmânează premiul câștigătorului, dar contextul sanitar impune în orice caz restricții în privință acestei practici criticate.

De mai mulți ani, se aud tot mai multe voci care solicită în mod regulat renunțarea la tradiția înmânării premiilor de către fete. O petiție în 2019 a strâns chiar aproape 38.000 semnături, afirmând că femeile „nu sunt obiecte și nici recompense”.

Formula 1 a renunțat în 2018 la „grid girls”, acele femei tinere, alese pentru fizicul lor, care indicau spațiile alocate mașinilor.

„Bunul simț” de „a purta mască”

Christian Prudhomme i-a rugat totodată pe spectatori să poarte mască pe durata competiției: o chestiune „de bun simț în fața creșterii cazurilor de coronavirus”.

„Pentru spectatorii de pe stradă totul este clar. Îmi plac bicicletele, îmi place Turul Franței, atunci purtăm mască pentru că avem bun simț, chiar dacă aceasta obligație formală depinde de prefecții din cele 32 de departamente traversate”, a declarat Christian Prudhomme.

La ultima competiție, Critérium du Dauphiné, organizată tot de ASO, care a traversat cinci departamente, patru prefecți din cinci au luat deja o astfel de măsură.

Dacă organizatorii au posibilitatea să controleze dacă masca este purtată și dacă se respectă măsurile de protecție la venire și la plecare, ceea ce aleg oamenii să facă pe stradă nu mai depinde de ei.

În timpul diferitelor probe cicliste din timpul verii, participanții și-au exprimat îngrijorările cu privire la acest subiect. „Oamenii nu-și dau seama când se apropie la 40 cm de noi ca să ne încurajeze, suntem expuși unui risc”, a declarat, de exemplu, acum câteva zile, Julien Bernard (Trek) la cursa Route dOccitanie.

Un scenariu foarte neplăcut ar fi dacă organizatorii descoperă un caz de Covid-19 în rândul participanților.

 

Traducere de Smaranda Teodoriu, după France24