Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Turul Franței va permite accesul publicului, anunță directorul competiției

turul_frantei.jpg

Image source: 
rfi.fr

„Va fi o competiție diferită și sper să fie și deosebită”, a anunțat directorul Christian Prudhomme, într-un interviu pentru AFP, înainte de începerea ediției oficiale a Turului Franței, care va avea loc sâmbătă la Nisa și care va oferi acces publicului.

Întrebare: Publicul va avea acces la această ediție a Turului Franței, având în vedere constângerile sanitare?

Răspuns: Da, publicul va putea avea acces la Turul Franței, dar vor fi zone securizate la punctele de plecare și cele de sosire, unde li se va permite accesul fanilor (mai exact 5.000 persoane), dar în funcție de cum evoluează pandemia autoritățile vor putea lua alte decizii pe parcursul competiției.

Întrebare: Cum se vor desfășura etapele montane?

Răspuns: Se vor face triaje pe vreo douăzeci de văi și trecători, fără să fie stabilit un număr formal. Nu este același lucru pe o coastă de 2 km, ca într-o trecătoare de 20 km. Când vorbim despre triaje, acest lucru înseamnă că doar în anumite locuri, doar oamenii care vin pe jos, cu bicicleta sau cu transportul în comun introdus de către colectivități, vor putea merge pe coaste. Și vor trebui să poarte mască. Serviciile de stat se ocupă de aceste triaje.

Întrebare: Cum a fost pus la punct protocolul sanitar?

Răspuns: Strategia sanitară a fost stabilită în acord cu autoritățile. Au fost prestabilite grupuri cu un anumit număr de participanți, iar testarea echipelor se va face în mai multe reprize, grupurile având o interacțiune limitată. Pentru a obține acreditarea participării la Turul Franței este obligatoriul testul. Poți refuza să-l faci, dar nu vei primi acreditare după.

Întrebare: Pentru public sunt aceleași condiții?

Răspuns: Avem, bineînțeles, campanii de informare care vizează respectarea măsurilor de protecție, păstrarea igienei mâinilor. Pe parcursul competiției, am prevăzut două tone de gel igienizant în 60 puncte, brigăzi sanitare, pentru ca oamenii să se spele mai des pe mâini, masca obligatorie în zonele de start și sosire, stabilite direct de ASO (organizatorul). De bun simț ar fi ca măștile să fie purtate obligatoriu peste tot, pe tot parcursul competiției, dar această hotărâre este la latitudinea prefecților, în regiunea Dauphiné această regulă fiind deja introdusă.

Întrebare: Turul Franței în septembrie înseamnă mai puțină lume...

Răspuns: Decalajul de două luni al competiției este de altfel prima măsură sanitară. Amânarea competiției din iulie în septembrie înseamnă în mod natural mai puțină lume, oamenii sunt la serviciu, copii reiau școala, turiștii sunt deja plecați. Pe străzile amenajate pentru competiție, sunt în general 20% străini în iulie, sau chiar 50% pe anumite coline. Știm deja că britanicii, australienii și americanii nu vor mai veni.

Întrebare: Puneți să ne spuneți o cifră aproximativă care prezintă scăderea în ceea ce privește caravana Turului?

Răspuns: În mare, scăderea este de 35-40% în ansamblu. Înainte erau aproape 5.000, iar acum vor fi doar 3.000 acreditați. Caravana publicitară a trecut de la 160 la 100 de vehicule, zona tehnică a Turulului de la 9.300 m2 la 5.000 m2. Dar strălucirea acestei competiții nu va fi afectată. Vor fi tot 190 țări care vor prelua imagini din competiție, iar 100 țări vor difuza competiția în direct.

Întrebare: Cum reacționați în fața criticilor cu privire la aspectul ecologic?

Răspuns: Turul Franței s-a angajat într-un demers ecologic. Va fi distribuit plastic doar în cantități mici, lucrăm la acest aspect de mulți ani. Anul viitor vom avea mai multe mașini hibrid, este deja stabilit. În acest an, pentru prima dată, toate mașinile din organizare sunt hibrid pe itinerariul cursei. La trei reprize vom schimba mașinile, pentru a avea una 100% electrică.

Întrebare: Un cuvânt care să descrie cursa: ce așteptări aveți?

Răspuns: Din ce mi-am putut da seama până acum la această competiție, concurenții sunt nerăbdători să participe. Au o dorință foarte mare de a concura, o sete de a se compara cu ceilalți, o nevoie de a străluci într-un sezon scurt, dar foarte dens. A fost ridicat un semn de întrebare către echipa britanică Ineos, cu privire la necalificarea cicliștilor Chris Froome și Geraint Thomas.

Alte semne de întrebare în ceea ce privește schimbările organizatorice din acest an, faptul că abia în septembrie va avea loc competiția, consecințele din cauza condițiilor meteorologice.  În schimb, alte remarci cu privire la organizarea acestei competiții sportive mi-au surâs.

 

Traducere de Smaranda Teodoriu, după France24