Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby Coronavirus: Cum se desfășoară un meci în vremea pandemiei

saracens_gloucester_margine.jpg

Tușă la meciul Saracens - Gloucester
Toate meciurile din campionatul Angliei se joacă fără public
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Campionatul de rugby al Angliei, Gallagher Premiership, a continuat cu o rundă desfășurată în premieră la mijloc de săptămână. Calendarul e foarte aglomerat pentru recuperarea întârzierii cauzate de pauza de cinci luni cauzată de pandemia de Coronavirus. 

Pe stadionul Allianz Park din nordul Londrei a fost scena unui meci ciudat, între Saracens și Gloucester: nu doar în fața unor tribune goale, dar și cu o echipă - cea gazdă, retrogradată aproape de la începutul sezonului 2019/2020, fiind penalizată cu 105 puncte pentru depășirea repetată a plafonului salarial pentru lotul de jucători. 

Dacă adăugăm faptul că Saracens sunt campionii en-titre ai Angliei și ai Europei, atunci devine și mai greu de imaginat că peste doar ceva mai mult de două luni această echipă care domină de 10 ani rugby-ul englez și de cinci ani pe cel european va juca în liga a doua.

Miercuri au lipsit marile vedete Saracens - Maro Itoje, Owen Farell, frații Mako și Billy Vunipola, Jamie George sau Vincent Koch, campionii aliniind un lot alcătuit în majoritate din tineri, mulți dintre ei formați în propria Academie, de altfel ca și Gloucester. 

A rezultat un meci plăcut, în care ambele echipe au jucat pe cartea atacului, dar Saracens au înclinat decisiv balanța în partea a doua a meciului, învingând cu 36 - 20 (5 - 3 la eseuri), taloneurul și căpitanul echipei, Tom Woolstencroft marcând trei încercări, toate după maul-uri de margine.

Securitate sanitară

Condițiile de securitate sanitară au foost foarte stricte: tuturor celor acreditați li s-a luat temperatura la intrare și au trebuit să semneze o declarație că nu au simptome Covid-19 și nu au avut Covid-19 în ultimele 14 zile. 

Saracens 36 Gloucester 20
Saracens marchează prin taloneurul Tom Woolstencroft primuș dintr-o serie de trei eseuri după maul-uri de margine
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Accesul era strict limitat în zone pe culori: roșie doar pentru jucători, staff tehnic și arbitri și galben pentru jurnaliștii acreditați. 

Absența spectatorilor a făcut să se audă tot ce vorbeau jucătorii pe teren și antrenorii pe margine.

La începutul meciului s-a păstrat de acum obișnuitul moment de reculegere în onoarea personalului Serviciului Național de Sănătate (NHS) pentru eforturile depuse în timpul pandemiei și la fel de obișnuitul gest de solidaritate cu campania anti-rasistă Black Lives Matter.

Toți jucătorii Saracens au îngenuncheat, cu excepția mijlocașului la deschidere Manu Vunipola care urmat exemplul vărului său, Billy Vunipola, care a declarat săptămâna trecută că el preferă să nu îngenuncheze, fiind mai mult un "om al lui Isus".

În derby-ul rundei a 16-a, liderii Exeter Chiefs au învins a doua clasată Bristol Bears cu 25 - 22 în deplasare, deși au aliniat echipa a doua.

În celelalte meciuri s-au înregistrat rezultatele: Wasps 11 Sale Sharks 20, Northampton Saints 3 Bath 18, Worcester Warriors 29 Harlequins 15, Leicester Tigers 13 London Irish 7. 

În clasament conduc Exeter Chiefs cu 59 de puncte, urmați de Bristol cu 48, Sale 47, Bath 44, Wasps 43, Northampton 40. 

 
Ascultați reportajul realizat pe stadionul Allianz Park din nordul Londrei de editorul rubricii Actualitatea în rugby, Petru CLEJ