Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby: 25 de ani de joc profesionist au adus schimbări majore

africa_de_sud_1995.jpg

Echipa Africii de Sud campioană mondială 1995
Africa de Sud a câștigat Cupa Mondială în 1995, anul introducerii profesionismului în rugby
Sursa imaginii: 
Getty Images

Pe 27 august se împlinesc 25 de ani de când rugby union - jocul în XV cu balonul oval -  a devenit profesionist. Schimbările intervenite în acest sfert de secol au fost uriașe și nu toate înspre bine. 

Când conducătorii World Rugby (pe atunci numit International Rugby Board) au anunțat în 1995 la Paris la Hotelul Ambasador de pe Bulevardul Haussmann decizia de a permite trecerea la profesionism pentru mulți a fost o schimbare tragică.

Parcă și-au anunțat propria înmormântare”, a comentat atunci căpitanul echipei Australiei, Nick Farr-Jones, despre tradiționaliștii care plângeau dispariția amatorismului în sportul inventat în 1823 de William Webb Ellis în orașul Rugby din Anglia.

Schimbările au fost rapide și profunde, mai întâi în ceea ce-i privește pe jucători.   

Au devenit mai grei, mai înalți în medie și, mai ales, mult mai atletici: mai mulți mușchi, o siluetă mai armonioasă, mai eficienți în forță, viteză, rezistență și anduranță (acum 25 de ani, timpul mediu de joc la cel mai înalt nivel era de 30 până la 35 de minute din 80, iar astăzi se poate apropia de 45 la 50 de minute). Aceasta se explică desigur prin pregătirea fizică personalizată și prin schimbarea și evoluția regulilor.”, este de părere Robert Antonin, tehnicianul francez care a antrenat echipa României între 2004 – 2011.

Jocul s-a schimbat și el, dar în detrimentul inteligenței tactice. Ceea ce este conținut în logica frumosului nostru joc ar trebui să fie alternanța loviturilor de picior, jocului de mână penetrant și, mai ales, jocului de mână desfășurat. Cucerirea balonului (grămezi ordonate, tușe, ruck – grămadă spontană cu  și maul – grămadă spontană cu balonul purtat) cât mai rapidă ... acest lucru nu mai există aproape deloc și petrecem un timp nesfârșit păstrând balonul pentru a avansa pe 4 sau 5 m prin repetarea aceleiași strategii care de cele mai multe ori se încheie cu o penalitate acordată uneia sau alteia dintre echipe! Deci există un hiatus între posibilitățile fiecărui jucător și jocul steril și economic practicat.”, adaugă Antonin.

Este drept că mai ales în ultimii ani a avut loc o sporire a versatilității jucătorilor, înaintașii devenind adeseori buni mânuitori ai balonului, iar jucătorii de pe liniile dinapoi, mult mai implicați în contactul direct cu adversarul, odată cu creșterea gabaritului lor care îi face adeseori să arate ca niște înaintași.

Competiții mai interesante

Cu toate acestea, spune tehnicianul francez, marea schimbare a avut loc în managementul național și internațional al jocului.  

Robert Antonin
Robert Antonin a fost antrenorul principal al Stejarilor din 2003 până 2011
Sursa imaginii: 
Robert Antonin

Rugby-ul a devenit un sport bine gestionat în ceea ce privește crearea de competiții interesante: campionate interne ce club, competiții europene și mondiale, turnee ... etc. Aș spune așadar că profesionalismul și banii pe care îi generează cu spiritul antreprenorial al managerilor săi îl fac un produs atractiv, ca într-o mare companie!”, este de părere Antonin.

Totuși, după entuziasmul inițial cluburile au realizat că aleargă după niște bani care nu există și s-au înglodat în datorii uriașe.

De pildă, echipa numărul unu a ultimului deceniu în emisfera nordică – Saracens – de cinci ori campioni ai Angliei și de trei ori campioni ai Europei au făcut datorii de 75 de milioane de lire sterline și numai generozitatea unor milionari din Anglia și Africa de Sud i-a salvat.

Pandemia de Covid a agravat o situație financiară deja precară în care se zbăteau deja multe cluburi și federații naționale.

În ultimii 25 de ani rugby-ul a devenit globalizat și infuzia masivă de jucători din emisfera sudică a creat unele nemulțumiri în nord printre jucătorii autohtoni și în unele țări, cum ar fi Franța numărul tinerilor care practică rugby-ul a scăzut, deși jocul este din ce în ce mai popular în Asia sau printre femei.

Reguli schimbate radical

Probabil cele mai radicale schimbări din ultimii 25 de ani s-au petrecut în regulamentul jocului cu balonul oval pe care le enumeră Valeriu Toma, membru al comisiei de disciplină la Cupa Mondială din Japonia în 2019

Grămadă ordonată
Grămada ordonată este una dintre fazele fixe unde regulile s-au schimbat în ultimii 25 de ani
Sursa imaginii: 
Petru Clej

-         Creșterea numărului de jucători înlocuitori, permiterea înlocuirilor pentru motive tactice, evoluția complexului sistem din Legea 3 cu privire la condițiile înlocuirilor temporare sau ale revenirii în joc a jucătorilor înlocuiți tactic, precum și la situațiile folosirii grămezilor simulate (nedisputate);

-           Introducerea protocoalelor medicale;

-           Apariția rolurilor și atribuțiilor arbitrilor asistenți și ale arbitrului video (TMO), precum și extinderea ariei de acțiune a arbitrajului video. Folosirea tot mai extinsă a tehnologiei în activitatea de arbitraj;

-           Introducerea și standardizarea folosirii cartonașelor pentru semnalizarea unui avertisment sau a unei eliminări definitive, precum și introducerea, după Cupa Mondială din 1999, a eliminării temporare de 10 minute (sin-bin) în cazul unui avertisment;

-           Definirea unor noi forme de antijoc, cum ar fi placajul suliță (tip-tackle) sau tamponul (hand off) aplicat cu o altă parte a brațului decât cu palma deschisă sau cu forță excesivă, ori introducerea termenului de acțiune reckless - neglijent;

-           Modificările survenite asupra liniilor de ofsaid sau apariția liniei de ofsaid la placaj;

-           Definirea obligațiilor “asistenților de placaj”;

-           Multiple ajustări ale Legilor ruck-ului și maul-ului;

-           Permiterea susținerii/ridicării jucătorilor în margine și modificările apărute în executarea repunerii rapide;

-           Redefinirea cvasi-totală a legilor privind ajungerea balonului în 22/terenul de țintă/margine/margine de țintă/balon mort;

-           Evoluția secvenței angajării liniilor întâi ale grămezii, cu comenzile aferente în practică și în cuprinsul Legilor, însoțită de impactul de rigoare asupra tehnicii jucării grămezii: “Engage!”, “Crouch and Hold, Engage!”, “Crouch, Touch and Hold, Engage!”, “Crouch, Touch, Pause, Engage!”, “Crouch, Touch, Set!”, “Crouch, Bind, Set!” spune Valeriu Toma.

Pregătirea jucătorilor

Valeriu Toma analizează implicațiile trecerii la profesionism asupra bunăstării jucătorilor:

Ben Tameifuna
Gabaritul jucătorilor de rugby a crescut considerabil în ultimii 25 de ani
Sursa imaginii: 
Adam Davy / PA Images / Icon Sport

Pentru jucători au apărut metode complexe de antrenament, de nutriție, de pregătire fizică și mentală, de recuperare etc. Viteza jocului și gabaritul jucătorilor au crescut semnificativ.

Riscul unor accidentări grave este mai mare. Așteptările fanilor cresc, așa cum crește și potențialul comercial al competițiilor de top și tot ce decurge de aici.” adaugă el.

Arbitrii au fost confruntați, și ei, cu provocări tot mai mari. Asemeni jucătorilor, arbitrii au nevoie de o pregătire fizică și psihică temeinică pentru a face față intensității jocului din zilele noastre.

Pentru cei implicați în competițiile de elită lipsa activității de “coaching” este de neconceput. Nu în ultimul rând, credem că toți arbitrii care au activat în ultimele două decenii, pot relata dificultățile cu care s-au confruntat în anumite momente, tocmai din cauza multiplelor modificări aflate în testare sau intrate definitiv în vigoare, aceștia găsindu-se uneori în situația de a aplica, în același interval de timp, prevederi legale diferite la niveluri competiționale diferite.”, mai spune Valeriu Toma.