Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Turul Franței 2020 începe la Nisa sub spectrul pandemiei Coronavirus

tour_de_france_prezentare.png

Turul Franței 2020
Turul Franșei ia startul cu două luni întâtziere față de data programată inițial
Image source: 
www.letour.fr

Turul Franței la ciclism ia startul sâmbătă la Nisa sub semnul incertitudinii cauzate de pandemia de Coronavirus. Ajunsă la cea de-a 107-a ediție, Marea Buclă a fost deja întârziată cu două luni față de data programată inițial. 

Într-o Franță în plin puseu repetat al epidemiei, Nisa și departamentul Alpilor Maritimi de pe coasta Mediteranei sunt în alertă roșie datorită numărului mare de cazuri de infecție. 

Dar chiar dacă startul se va da, cursa va arăta cu totul altfel. Plutonul și caravana care îl însoțește vor fi izolați într-o bulă sanitară cu ceremoniile de premiere de la sfârșitul fiecărei etape eliminate. 

Testările pentru Coronavirus se vor adăuga celor obișnuite de doping și echipa care va avea doi dintre cicliști găsiți pozitiv pentru virus va fi eliminată din competiție. În total iau startul 22 de echipe a câte opt cicliști fiecare. 

Cursele pe etape desfășurate înaintea Turului s-au desfășurat relativ normal, dar problema Marii Bucle este numărul imens de spectatori de la margine drumului, de regulă 10 - 12 milioane pe parcursul celor 21 de etape. 

Dacă la start și la sosire spectatorii vor fi absenți, acolo unde organizatorii au control, pe parcurs va fi foarte greu ca cicliștii să fie izolați total de public, mai ales dacă se vor produce căzături, ca și pe drumurile înguste de munte. 

Și chiar dacă Turul iese cu bine din zona roșie a Alipilor Maritimi, nimeni nu garantează că va fi scutit de pericolul infectării pe parcurs, existând riscul abandonării cursei la un moment dat. 

Acest pericol care planează asupra cursei poate influența strategia și tactica echipelor care în general au obiective diferite, unele vizând victoria finală în clasamentul general, altele vizând doar victorii de etapă. 

Parcurs foarte muntos

Parcursul de anul acesta este mai muntos ca în alți ani, ascensiunile serioase începând chiar din etapa a doua disputată în munții din jurul Nisei. 

Egan Bernal și Primoz Roglic
Egan Bernal (stânga) și Primoz Roglic sunt considerați favoriți pentru victoria finală în Turul Franței 2020
Image source: 
Bettini Photo

În mod neobișnuit în prima săptămână va fi atacat deja primul masiv muntos, Pirineii, urmând ca Alpii să fie escaladați în cea de-a treia și ultima săptămână, cu Meribel Col de Loze (2304) fiind punctul culminant al Turului de anul acesta.

Și dacă acest parcurs nu era destul de muntos, penultima etapă are în program o cursă contra-cronometru pe 36 de kilometri care se termină cu ascensiunea de la Planche des Belles Filles - 5,9 kilometri cu gradient mediu de 8,5%. 

În sfârșit, sosirea este programată pe 20 septembrie cu tradiționala etapă care se termină la Paris pe bulevardul Champs Elysees. 

Ca și anul trecut favorite pentru victoria finală sunte echipele Ineos (cu câștigătorul de anul trecut, columbianul Egan Bernal, și ecuadorianul Richard Carapaz) și Jumbo-Visma (cu slovenul Primoz Roglic și olandezul Tom Dumoulin, revenit după o pauză de un din cauza unei accidentări la genunchi).

Directorul sportiv al Ineos, Sir Dave Brailsford, nu i-a selecționat între cei opt cicliști ai săi pentru acest Tur pe britanicii Chris Froome (câștigător în 2013, 2105, 2016, 2017) și Geraint Thomas (câștigător în 2018).

Cursa este lungă de 3490 de kilometri cu două zile de repaos pe 7 și 14 septembrie. Prima etapă se desfășoară în jurul Nisei cu două ascensiuni de categoria a treia, dar altfel plată și lungă de 156 de kilometri.