Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Turul Franței: Alaphilippe câștigă etapa a II-a și preia tricoul galben

alaphilippe.jpg

Julien Alaphilippe
Julien Alaphilippe câștigă etapa a doua și preia șefia clasamentului general
Image source: 
Stéphane Mahé/AFP/Getty Images

Ciclistul francez Julien Alaphilippe (Deceunink Quick Step) a câștigat etapa a II-a a Turului Franței disputată de un parcurs muntos de 186 de kilometri în jurul orașului Nisa și a preluat tricoul galben de lider al clasamentului general. 

Alaphilippe continuă în același spirit ca anul trecut când a surprins pe toată lumea, a purtat tricoul galben timp de 14 zile și s-a clasat al patrulea în final.

Împreună cu elvețianul Marc Hirschi (Team Sunweb) și britanicul Adam Yates (Mitchelton Scott) el s-a desprins în a treia și ultima ascensiune a zilei - Col d'Eze - în împrejurimile Nisei și cei trei au supraviețuit plutonului cu favoriți, care aproape că i-a prins pe fugari cu 100 de metri de linia de sosire, unde Alaphilippe a lansat sprintul final și Hirschi nu i-a putut face față, Yates clasându-se al treilea în fața plutonului care a sosit la două secunde în urma învingătorului.

În clasamentul general după două etape, Alaphilippe, care a beneficiat în total de 15 secunde bonificații, este lider cu un avans de 4" față de Yates și 7" față de Hirschi. 

Principalii favoriți la victoria finală, columbianul Egan Bernal (câștigătorul Turului de anul trecut), ecuadorianul Richard Carapaz (ambii Ineos Grenadiers), slovenul Primoz Roglic și olandezul Tom Dumoulin (ambii Jumbo Visma) sunt pe locurile 8 - 11 la același timp în urma lui Alaphilippe - "17.

Tricoul verde al sptinterilor este deținut de câștigătroul primei etape, norvegianul Alexander Kriistoff (UAE Team Emirates), cel alb cu buline roșii al cățărătorilor este purtat de francezul Bernard Cosnefroy (AG2R La Mondiale), iar cel alb al tinerilor sub 25 de ani este pe umerii lui Hirschi.

Luni are loc etapa a III-a, Nice - Sisteron, 198 de kilometri, cu trei ascensiuni de categoria a III-a și una de categoria a IV-a, care în mod normal ar trebui să se termine cu un sprint masiv.

Etapa 3 a Turului Franței
Image source: