Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Turul Franței: Primoz Roglic câștigă etapa a IV-a și impresionează

roglic.jpg

Primoz Roglic
Primoz Roglic și-a anunțat intențiile sprintând spre victorie în vârf la Orcieres Merlette
Image source: 
www.letour.fr

Ciclistul sloven Primoz Roglic (Jumbo Visma) a câștigat etapa a patra a Turului Franței, Sisteron - Orcieres Merlette, 160,5 km, prima cu sosire la vârf. Francezul Julien Alaphilippe (Deceuninck Quick Step) păstrează tricoul galben de lider.

Roglic a dovedit acum că poate fi considerat favoritul numărul unu la victoria finală, deși mai sunt 17 etape până la final, iar etapa a patra s-a rezumat de fapt la ascensiunea de șapte kilometri cu gradient mediu - 6,7% - spre Orcieres Merlette. 

A fost însă suficient ca favoriții să se decanteze, iar la vârf Roglic i-a învins la sprint pe compatriotul său Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) și Guillaume Martin (Cofidis) cu un pluton redus la 16 cicliști care au sosit în același timp.

Mai important poate este faptul că Roglic l-a avut la sosire pe coechipierul său, olandezul Tom Dumoulin, în timp ce ceilalți doi echipieri de la Jumbo Visma - americanul Sepp Kuss și olandezul Wout Van Aert - l-au pilotat practic pe rând pe sloven până la 500 de metri de linia de sosire.

Principalul rival al lui Roglic, colombianul Egan Bernal (Ineos Grenadier), câștigătorul Marii Bucle de anul trecut, a sosit al șaptelea, dar era singur, locotenentul său, ecuadorianul Richard Carapaz pierzând 28 de secunde pe o ascensiune nu prea lungă și nu prea grea. 

Lupta tactică dintre Jumbo Visma și Ineos Grenadier va juca un rol determinant în stabilirea câștigătorului Turului, iar marți a fost clar că echipa lui Roglic a fost mult mai puternică decât cea a lui Bernal.

În clasamentul general continuă să conducă Alaphilippe urmat la 4" de britanicul Adam Yates și la 7" de Roglic, Bernal fiind pe locul 6 la 17".

Slovacul Peter Sagan (Bora Hansgrohe) păstrează tricoul verde al sprinterilor, ca și Bernard Cosnefroy (AG2R La Mondiale) pe cel alb cu buline roșii al cățărătorilor, în schimb tricoul alb al tinerilor sub 25 de ani a fost preluat de Pogacar care este pe locul 4 în clasamentul general individual.

Miercuri are loc etapa a cincea, Gap - Privas, 183 km, fără nicio dificultate majoră, care va da prilejul din nou, probabil, sprinterilor să-și dispute victoria finală.

Etapa 5 a Turului Franței
Image source: