Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Turul Franței: Wout van Aert câștigă etapa 5, Adam Yates în galben

wout_van_aert.jpg

Wout Van Aert
Wout van Aert a câștigat sprintul final de unul singur fără sprijin din partea coechipierilor
Image source: 
CHRISTOPHE PETIT TESSON/POOL/AFP via Getty Images

Ciclistul belgian Wout van Aert (Jumbo Visma) a câștigat la sprint etapa a V-a a Turului Franței, Gap - Privas, 183 km. Tricoul galben a fost preluat de britanicul Adam Yates (Scott Mitchelton) după penalizarea francezului Julien Alaphilippe (Deceuninck Quick Step).

A fost o etapă plicticoasă, fără evadări care s-a anumat doar în ultimul kilometru când echipele sprinterilor au trecut la lucru ca să deschidă calea victoriei pentru aceștia. 

Numai că van Aert, care face parte din echipa favoritului numărul unu la victoria finală, slovenul Primoz Roglic, învingător în etapa din ziua precedentă, în vârf la Orcieres Merlette.

În aceste condiții, van Aert care nu a fost scutit de a lucra în acea ascensiune pentru liderul său s-a regăsit singur în ultimul kilometru în fața echipelor sprinterilor care își pilotau candidații la victoria finală.

Și cu toate acestea, van Aert a triumfat cu ușurință pe linia de sosire în fața olandezului Cees Bol (Team Sunweb) și a irlandezului Sam Bennett (Deceunink Quick Step). 

Celălalt fapt notabil este pierderea tricoului galben de lider al clasamentului general la masa verde de către Alaphilippe, penalizat cu 20 de secunde pentru că s-a alimentat în ultimii 20 km ai etapei, ceea ce este interzis de regulament.

Ca atare Yates, clasat al doilea la 4 secunde este acum noul lider, urmat de Roglic la 3" și de compatriotul acestuia, Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) la 7". 

Schimbare și în clasamentul sprinterilor unde Bennett îl devansează acum pe fostul deținător al tricoului verde, slovacul Peter Sagan (Bora Hansgrohe), în timp ce francezul Benoit Cosnefroy (AG2R La Mondiale) poartă în continuare tricoul alb cu buline roșii, iar Pogacar pe cel alb al tinerior sub 25 de ani.

Joi are loc etapa a VI-a, Le Teil - Mont Aigoual, 191 km, cu sosire la altitudine (1560 metri), nu și la vârf deoarece principala ascensiune este la 177,5 km, Col de la Lusette, 1351 m, lungă de 11,7 km cu gradient mediu 7,3% care ar putea schimba dar nu semnificativ ierarhia primilor clasați.

Etapa 6 a Turului Franței
Image source: