Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Turul Franței: Nans Peters câștigă etapa a 8-a, prima în Pirinei

nans_peters.jpg

Nans Peters
Nans Petersa a sosit detașat la Loudenvielle
Image source: 
Reuters

Ciclistul francez Nans Peters (AG2R La Mondiale) a câștigat detașat etapa a 8-a a Turului Franței, Cazprima din munții Pirinei. Tricoul galben de lider al clasamentului general rămâne pe umerii britanicului Adam Yates (Mitchelton Scott). 

Ca în numeroase alte etape de munte, au avut loc două curse: una pentru victoria de etapă și alta pentru clasamentul general.

Peters a făcut parte dintr-un grup de 13 evadați și s-a desprins de ultimul său însoțitor, rusul Ilnur Zakarin (CCC Team) în coborâre din principala dificultate a zilei, Port de Bales (1755 m) și a trecut linia de sosire cu un avans de 47" față de primii săi urmăritori. 

În spatele lor, favoriții la victoria finală s-au duelat în ultima ascensiune a zilei, Col de Peyresourde (1569 m), unde slovenul Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) a atact de mai multe ori și s-a desprins, a păstrat avansul la coborâre și a ajuns la Loudenvielle cu un avans de 38" față de francezul Romain Bardet (AG2R La Mondiale) și 40" față de grupul de nouă favoriți, printre care Yates, slovenul Primoz Roglic (Jumbo Visma) și columbianul Egan Bernal (Ineos Grenadier). 

În clasamentul general Yates continuă să conducă cu un avans de 3" față de Roglic, 9" față de francezul Guillaume Martin (Cofidis) și 13" față de Bernal, cu Pogacar pe locul 9 la 48". 

Duminică are loc a doua etapă din Pirinei, Pau - Laruns, 153 km, cu cinci ascensiuni, între care două de catgeoria 1, Col de la Hourcere (1440 m, 11,1 km, 8,8% gradient mediu) și Col de Marie Blanque (1035 m, 7,7 km, 8,6% gradient mediu), în care sunt toate șansele să asistăm la o nouă serie de atacuri și contra-atacuri între favoriți. 

Etapa 8 a Turului Franței
Image source: