Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Turul Franței: Roglic, Pogacar și fenomenul ciclismului sloven

pogacar_roglic.jpg

Tadej Pogacar (stânga) și Primoz Roglic
Tadej Pogacar (stânga) și Primoz Roglic au dominat etapele de munte ale Turului Franței
Image source: 
CorVos/PezCycling News

Primoz Roglic și Tadej Pogacar au dominat etapele de munte ale Turului Franței 2020 și au confirmat excepționala ascensiune a ciclismului profesionist din Slovenia. Roglic este liderului cursei și amândoi au câștigat câte o etapă.

Când Pogacar a învins la sprint la Laruns în etapa a 9-a a Marii Bucle el și-a luat revanșa pentru victoria lui Roglic, tot la sprint în fața sa, cu cinci zile înainte la Orcieres Merlette.

Victoria lui Pogacar nu l-a putut împiedica pe Roglic să îmbrace tricoul galben de lider al clasamentului general, primul sloven care conduce în cea mai prestigioasă cursă a ciclismului mondial.

Pogacar este pe locul 7 în clasamentul general, la 44"  de Roglic, dar ar fi putut să fie lider dacă nu pierdea 1'21" dintr-o eroare tactică în etapa a șaptea influențată de un puternic vânt lateral care este marele dușman al cicliștilor.

Ambii cicliști sunt superbi cățărători, dar Pogacar a dovedit un panaș de mare campion, atacând în cele două etape consecutive din Pirinei - în Col de Peyresourde și Col de Marie Blanque - provocând de fiecare dată diferențe semnificative de timp la sosire.

Roglic, în vârstă de 30 de ani, este acum favorit la câștigarea Turului, deși Pogacar, care împlinește abia 22 de ani pe 21 septembrie, nu și-a spus ultimul cuvânt și poate câștiga Turul în Alpi în ultima săptămână sau chiar în penultima etapă, un contra-cronometru de 36 km cu sosire la vârf, pe Planche des Belles Filles.

Rivali și prieteni

Deși rivali - Roglic este liderul puternicei echipe Jumbo Visma, în timp ce Pogacar este la UAE Team Emirates - cei doi sunt buni prieteni, un lucru rar în lumea ciclismului profesionist.

Tadej Pogacar (stânga) și Primoz Roglic
Pogacar și Roglic sunt rivali dar și prieteni
Image source: 
Getty Images

Amândoi au urcat pe podium în 2019 în Turul Spaniei, unde Roglic a câștigat, în timp ce Pogacar s-a clasat al treilea, cu trei victorii de etapă.

Roglic, care până la 21 de ani a practicat la cel mai înalt nivel sărituri cu schiurile, a purtat tricoul de lider și a câștigat etape în toate cele trei mari tururi ale ciclismului mondial - Franța, Italia, Spania - în timp ce Pogacar a câștigat Turul Californiei în 2019.

Acest cuplu nu este însă izolat, Slovenia dând și alți cicliști de succes ca Borut Bozic, Janez Brajkovic, Grega Bole, Simon Spilak sau Matej Mohoric, în total ei obținând 16 victorii de etape în tururile circuitului internațional.

Slovenia mai are însă până să rivalizeze cu o altă mare putere a ciclismului internațional, Columbia, cu 85 de victorii de etapă în aceste tururi.

Și cuplul Roglic - Pogacar știe foarte bine că învingătorul Turului Franței de anul trecut, columbianul Egan Bernal, sosit în același timp cu cei doi la Laruns și situat al doilea la 21" în clasamentul general, este cel mai periculos concurent.

În orice caz, această dominație sloveno-columbiană a Turului Franței, de neconceput chiar acum 10 de ani, arată ce mult s-a internaționalizat ciclismul profesionist.