Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Novak Djokovic, descalificat de la US Open

novak.jpg

© Danielle Parhizkaran-USA TODAY Sports

Cutremur la US Open. Liderul ATP, sârbul Novak Djokovic, a fost descalificat după ce a lovit, neintenționat,  o arbitră de linie cu o minge, în optimile de finală ale turneului. Jucătorul și-a cerut scuze după incident, dar organizatorii au rămas neînduplecați. 

La scorul de 5-6, după un break al adversarului, în primul set al meciului cu spaniolul Pablo Carreno Busta, locul 27 ATP, Djokovici a trimis o minge cu racheta către fundul terenului, aparent fără intenţia de a viza pe cineva.

Mingea a nimerit-o însă pe arbitra de linie în zona gâtului. În urma loviturii, femeia s-a prăbușit,  având probleme de respirație câteva minute.
Decizia de a-l descalifica pe Djokovici a fost luată de supervizorul turneului, elveţianul Adreas Egli și este una conformă cu regulamentul, potrivit specialiștilor, chiar dacă pe rețele unii fani au contestat-o, considerând-o prea dură ținand cont de faptrul ca nu a fost intentionață.

Jucătorul era furios, iar mingea a rănit o persoană de pe teren, nu mai contează dacă a fost intenționat sau nu, contează doar rezultatul loviturii, au explicat specialiști. Novak Djokovic a părăsit turnel fără să susțină coferința de presă, alt gest care îi va aduce sancțiuni.
Într-o primă reacție după incident, jucătorul și-a exprimat regretul pe Instagram.

Toată această situaţie m-a lăsat foarte supărat şi gol pe dinăuntru. Am verificat situaţia arbitrei de linie, iar organizatorii mi-au spus că, mulţumim lui Dumnezeu, se simte bine. Îmi pare foarte rău pentru stres-ul pe care i l-am provocat. Atât de neintenţionat. Atât de greşit, a scris jucătorul.
 Cât despre descalificarea mea, trebuie să mă întorc la muncă şi să transform această dezamăgire într-o lecţie pentru evoluţia mea ca jucător şi ca persoană a mai scris Novak Djokovic pe pagina sa de Instagram.

Descalificarea sa lasă US Open fără principalul favorit la câștigarea turnelui. Djokovic se îndrepta vertiginos spre al 18-lea trofeu de Grand Slam din carieră, apropiindu-se astfel de Rafael Nadal, care deține 19 și de Roger Federer, care deține 20 de trofee.
În urma descalificării, Djokovic a pierdut și toți banii câștigați câștigați până în acest moment în turneu: 250 de mii de dolari.
De precizat și că Djokovic era practic neînvins anul acesta. În urma incidentului, spaniolul Pablo Carreno Busta, locul 27 ATP, merge mai departe, în sferturi.