Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jocurile Olimpice din Japonia ar putea fi ''un coşmar'', din cauza caniculei și umidității

Jocurile Olimpice de la Tokyo, amânate cu un an din cauza pandemiei, ar putea fi "un coşmar" din cauza temperaturii ridicate care se înregistrează în capitala Japoniei în timpul verii, a declarat un membru al comitetului de organizare.

Makoto Yokohari spune într-un interviu pentru Reuters, că în luna august, în care ar avea loc majoritatea probelor sportive, țara sa este cuprinsă de un amestec foarte inconfortabil de căldură şi umiditate.

Profesor la Universitatea din Tokyo, acesta a analizat date începând cu ediţia din 1984 a Jocurilor - cea de la Los Angeles, şi a descoperit că în perioada desfăşurării lor, capitala niponă a avut temperatura medie cea mai ridicată şi cele mai multe zile ploioase.

"Atunci când este vorba de stresul termic sau de insolaţii, problema nu este doar temperatura, dar şi umiditatea. Când le combini pe cele două... ediţia de la Tokyo este cea mai rea din toate timpurile", a afirmat profesorul Yokohari.

Temperatura medie din ultimii 5 ani a fost de 30,8 grade Celsius în luna august, iar oficialul japonez crede că organizatorii ar trebui să se teamă de ce este mai rău.

Ediția din 1964 a Jocurilor Olimpice a avut loc tot la Tokyo, dar în luna octombrie.

Acum însă, din mai multe motive, inclusiv contractele cu televiziunile şi pentru a evita suprapunerea cu alte evenimente majore, Comitetul Internaţional Olimpic a decis ca marea competiție să înceapă anul viitor tot în iulie.

„Acestea fiind spuse, mă tem că nu vom putea face mare lucru, mai ales pentru spectatori", a declarat Makoto Yokohari.

Amintim, anul trecut, după o vară caniculară, CIO a acceptat că temperaturile ridicate din zona orașului Tokyo ar putea fi o problemă, şi a hotărât mutarea probelor de maraton şi de marş la Sapporo, în nordul arhipelagului, unde au loc foarte multe întreceri ale sporturilor de iarnă.

"Eu aș spune că Tokyo ar trebui să fie un moment de cotitură pentru întreaga poveste, fiindcă în viitor niciun oraş din lume nu va mai fi capabil să găzduiască Jocurile Olimpice vara", a încheiat, într-o notă pesimistă, profesorul Yokohari.