Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Djokovic este încă apărat după excluderea de la US Open

djokovic_us_open.jpg

Sursa imaginii: 
france24.fr

La o săptămână după ce liderul tenisului mondial a fost exclus din Grand Slam-ul american fiindcă a lovit, involuntar, o arbitră cu o minge, mari voci ale acestui sport consideră că sârbului i s-a facut o mare nedreptate.

Regulile sunt reguli. Până când ele se schimbă, nimeni nu poate contesta exactitatea formei de decizie a arbitrului, de a-l descalifica pe cel mai bun tenisman al lumii, în optimile de finală de la US Open. Probema stă atât în interpretări, cât și în regulile în sinea lor, mai mult decât în ansamblul situației în care se gasește Novak Djokovic.

Părerile sunt rare și timide, de la cele conform cărora pedeapsa a fost prea aspră și ar fi trebuit găsită o soluție de compromis, până la afirmațiile mult mai violente, după care el ar fi meritat pedepsit mai devreme, înainte de a-și exprima frustrarea pe teren.

De la un sentiment de nedreptate și intenții ascunse ale arbitrului, care domină printre fanii lui Djokovic, până la punerea lui la zid și a atacurior personale fără scrupule, ale căror obiective principale sunt de a dovedi că tenismanul sârb nu va putea niciodată – dar niciodată, să atingă nivelul lui Federer sau Nadal.

Cum internetul este dominat de interese diferite, criticile USTA și deciziile judiciare nu apar printre textele cele mai citite. La fel, nici comentariul lui Mark Berman pentru New York Post, numit „O pedeapsă excesivă pentru Novak Djokovic, este fatală petru US Open”, nu a primit decât puțină atenție.

„Această descalificare nu este bună pentru tenis. Organizarea unui turneu cu decizii luate pe loc, pe teren, nu vor aduce noi fani. O regulă aplicată brutal, fără a reflecta bine asupra unei situații nemaiîntâlnite, a dus la excluderea celui mai bun jucător al lumii, care mai înainte ezitase să vină în SUA, din cauza pandemiei. Novak, ești muțumit că ai venit? Marele favorit nu mai este acolo, la fel ca Rafael Nadal și Roger Federer, care au decis să nu participe. Va fi pentru prima oară după 2016, când câștigătorul unui Grand Slam nu va fi unul dintre Cei trei Mari. Și în premieră la US Open, după 2014, când a câștigat Marin Cilic. Din păcate, Alexander Zverev este acum primul favorit al acestui turneu. Dacă îl mai urmărește cineva...

Este clar demult că menținerea încăpățânată a acestui turneu la data programată, în locul mutării la o dată ramasă liberă în octombrie sau noiembrie, va duce tenisul spre o situație anormală. Djokovic a fost primul care a ridicat vocea contra regulilor violente, rezistând pentru mult timp pe poziție împotriva plecării spre New York. Războiul cu organizația a început odată cu excluderea lui Guido Pella, apoi a Kristinei Mladenovic, care nu au avut rezultate pozitive la Covid-19. Apoi, a devenit el însuși victima regulilor aplicate violent".

Legendarul antrenor croat Nikola Pilic a fost surprins de decizia de a fi exclus Federer la US Open.

„Știind ce a făcut Serena Williams la finala US Open cu Naomi Osaka, ce face mult prea des Kirgios, am putea să descalificăm jucătorii la jumătate dintre meciuri. Parerea mea e ca Djokovici a lovit arbitra din neatenție. Cred că îl puteau pedepsi luându-i un punct. Nu este coect să îl descalifici pe liderul mondial pentru așa ceva”, a declarat Pilic pentru Index.hr, și a continuat:

„Cred ca arbitra de linie a și simulat puțin, nu cred că a fost atât de rănită. Credeți că Federer ar fi fost pedepsit pentru așa ceva? Cu siguranță că nu. Decizia este tendențioasă. Am spus deja că ceea ce Serena a făcut cu Osaka a fost o oroare. Ea s-a scuzat mai apoi, dar și Novak și-a cerut acum scuze pentru o problemă mult mai mică. Sunt dezolat pentru ceea ce i s-a întâmplat lui Djokovic”.

Este una dintre rarele descalifcări din tenisul profesionist, iar cazurile precedente au fost, spunem noi, diferite și mai grele decât cel al lui Djokovic. În timpul finalei de la Queens, în 2012, David Nalbandian a tras un șut cu furie în tăblia din fața scaunului arbitrului de linie, rănindu-l pe acesta la gambă. La Wimbledon, în 1995, Tim Henman a lovit o fată care strângea mingile, în timp ce Denis Shapovalov a rănit grav arbitrul de scaun în urmă cu trei ani, când i-a trimis o minge diect în ochi, la un meci de Cupa Davis.

Omul care se numără printre cei mai zgomotoși în a-i face morala lui Djokovic – John McEnroe, a fost descalificat acum trei decenii, la Australian Open, după trei avertismente: l-a provocat mai întâi pe arbitrul de linie, apoi și-a rupt racheta și a sfârșit prin a-l înjura pe arbitrul de scaun. Și a făcut toate astea deliberat.

Roger Federer, în ceea ce-l privește, a fost ovaționat în picioare de pubic, acum 9 ani, când a lovit în cap un copil de mingi, după ce terminase punctual. Singura diferență este că acel copil de mingi a fost încântat că l-a lovit Federer, în timp ce la Novak, doamna în cauză...n-a avut reflexe atât de bune.

Djokovic este singurul cap de serie într-o asemenea situație. În urmă cu 8 ani, cea mai bună jucătoare americană – Serena Williams, care era atunci a 2-a favorită, a fost descalificată în timpul meciului cu Kim Clijsters, în care și-a pierdut complet controlul. Punctul culminant a fost când a țipat la arbitra de linie, aceasta afirmând apoi că Serena a amenințat-o de mai multe ori cu moartea în timpul partidei. Americanca a fost, până la urmă, exclusă din turneu.

Traducere din franceză, de Vasile Constantin