Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Turul Franței: Martinez câștigă etapa a 13-a, dar Slovenia e în frunte

daniel_martinez.jpg

Daniel Martinez
Daniel Martinez l-a distanțat pe Leonard Kamna pe ultimii metri ai brutalei ascensiuni Puy Marie Cantal
Image source: 
JUSTIN SETTERFIELD/GETTY IMAGES

Ciclistul columbian Dani Martinez (EF Pro Cycling) a câștigat etapa a 13-a a Turului Franței, Chatel Guyon - Puy Mary Cantal, 191,5 km cu sosire la vârf. Slovenii Primoz Roglic (Vismo Jumba) și Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) sunt pe primele două locuri în clasamentul general.

O superbă etapă de munte în Masivul Central care s-a terminat pentru prima oară pe Puy Mary Cantal (1589 m) cu ultimii doi kilometri cu gradient mediu de 15% care au făcut diferențe semnificative de timp la sosire.

Martinez a făcut o cursă extraordinară bătându-l la sprint pe germanul Leonard Kamna (Bora Hansgrohe), după ce-l ajunsese din urmă pe coechipierul și compatriotul acestuia, Max Schachmann în ultimii doi kilometri. 

Acești trei cicliști făcuseră parte dintr-o evadare de 12 cicliști, dar în spatele lor s-a declanșat lupta între favoriți pentru clasamentul general și așa cum era de așteptat Pogacar a atacat în ultima ascensiune și s-a distanțat împreună cu Roglic.

Deși în echipe rivale, cei doi sunt buni prieteni și aveau interesul să-i distanțeze pe ceilalți în special pe câștigătoroul de anul trecut, columbianul Egan Bernal (Ineos Grenadier).

Cuplul sloven a sosit la 6'05" de câștigător, distanțându-l pe Bernal cu 38", în timp ce marile speranțe ale francezilor, Romain Bardet (AG2R La Mondiale) și Guillaume Martin (Cofidis), care ambii au pierdut peste 2'30" în clasamentul general.

Roglic păstrează tricoul galben de lider al clasamentului general, unde Pogacar a urcat pe locul al doilea, la 44" în timp ce Bernal este al treilea la 59", urmat de trei alți columbieni, Rigoberto Uran (EF Pro Cycling), la 1'10", Nairo Quintana (Team Arkea Samsic) la 1'12" și Miguel Angel Lopez (Astana) la 1'31".

Sâmbătă are loc etapa a 14-a, Clermont Ferrand - Lyon, 194 km, cu destule denivelări, dar nu suficient de dificile pentru a deranja clasamentul general. 

Etapa 14 a Turului Franței
Image source: