Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Turul Franței: Andersen câștigă etapa a 14-a, Roglic rămâne în galben

soren_kragh.jpg

Soren Kragh Andersen
Soren Kragh Andersen a fost beneficiarul unei lovituri tactice impecabile a echipei sale
Image source: 
Getty Images

Ciclistul danez Soren Krogh Andersen (Team Sunweb) a câștigat etapa a 14-a a Turului Franței, Clermont Ferrand - Lyon, 194 km. Tricoul galben de lider este deținut în continuare de slovenul Primoz Roglic (Jumbo Visma). 

Victoria lui Andersen a fost în fapt victoria echipei Sunweb care a făcut un masterclass de tactică, începând cu participarea la evadările din start care i-au eliminat pe sprinteri în primele ascensiuni moderate ale zilei. 

Apoi a venit în final lovitura de maestru: în ultimii 10 km, pe două mici ascensiuni de categoria a IV-a au atacat pe rând olandezul Tiesj Benoot, apoi elvețianul Marc Hirschi, care deși au fost prinși din urmă de plutonul în care rămăseseră principalii favoriți la victoria finală precum și ultimul sprinter de marcă, Peter Sagan (Bora Hansgrove), i-au oferit platforma lui Andersen să atace la 3,2 km de sosire și să obțină victoria cu un avans de 15 secunde. 

Sunweb a avut trei cicliști în primii 10 și cinci în plutonul fruntaș, iar patru dintre aceștia l-au înconjurat imediat după sosire pe câștigător îmbrățișâmndu-l o imagine perfectă a victoriei unei echipe în acest sport care nominal este individual.

Iar Hirschi îi întoarce favoarea lui Andersen care l-a ajutat cu numai două zile în urmă pe elvețian să câștige la Sarran Correze, danezul clasându-se atunci al treilea. 

Este foarte clar că lovitura din etapa a 14-a a fost plănuită de tânăra echipă Sunweb care în ziua precedentă în etapa de munte din Masivul Central și-a menajat toți cei opt componenți care au sosit cu o întârziere de aproape  jumătate de oră de câștigător, obiectivul fiind câștigarea de etape și nu poziții în clasamentul general.

Favoriții au avut o zi liniștită și cu excepția unui atac al columbianului Egan Bernal (Ineos Grenadier) în ultima ascensiune, imediat anihilată, s-au mulțumit să controleze cursa.

În clasamentul general, nicio schimbare, Roglic e pe primul loc urmat la 44" de compatriotul său Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) și la 59" de Bernal.

Tricoul verde al sprinterilor e în continuare purtat de irlandezul Sam Bennett (Deceuninck Quick Step), cel alb cu buline roșie de Benoit Cosnefroy, iar cel alb al tinerilor sub 25 de ani de Pogacar.

Duminică are loc etapa a 15-a Lyon - Le Grand Colombier, 174,5 km, prima din Alpi, cu sosire la vârf, după o ascensiune toate categoriile de 17,4 km cu gradient mediu 7,1%, unde e posibil să se decidă câștigătorul Turul Franței. 

Etapa 15 a Turului Franței
Image source: