Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Turul Franței: Lopez câștigă etapa a 17-a, "regina", Roglic lider solid

lopez.jpg

Miguel Angel Lopez
Miguel Angel Lopez a atacat în ultimii trei kilometri și a urcat pe locul 3 în clasamentul general
Image source: 
Getty Images

Ciclistul columbian Miguel Angel Lopez (Movistar) a câștigat etapa a 17-a din Alpi, dar slovenul Primoz Roglic (Jombo Visma) sosit al doilea și-a consolidat poziția de lider în clasamentul general cu patru zile înainte de final. 

Etapa "regină" a Turului Franței a fost ultima șansă pentru cățărători să atace cuplul sloven din fruntea clasamentului general, Roglic - Tadej Pogacar (UAE Team Emirates). 

Mai întâi echipa Bahrain McLaren a bascului Mikel Landa a mărit tempo-ul pe pantele celebrei ascensiuni Col de la Madeleine (2000 m) și apoi pe urcușul spre stațiunea de schi Meribel, dar rezultatul a fost doar sufocarea liderului lor. 

Pe ultimii 4,5 km, pe o secțiune nou asfaltată până pe Col de la Loze (2304 m - "acoperișul Turului" anul acesta) cu porțiuni care ating 24% gradient, a atacat Lopez și numai Roglic s-a putut ține după el, un timp. 

Mai important, tricoul galben a reușit să-l distanțeze pe mai tânărul său rival, compatriot dar și prieten, iar pe linia de sosire, cu tot cu bonusuri Lopez a câștigat cu 15 secunde avans față de Roglic și 30 de secunde față de Pogacar.

În clasamentul general Roglic e pe primul loc și are acum 57" avans față de Pogacar și 1'26", ceilalți fiind la cel puțin 3 minute distanță. 

E greu de văzut cum mai poate pierde Roglic victoria finală, având în vedere că în penultima etapă, 36 km contra-cronometru cu sosire în ascensiune, doar Pogacar poate să concureze cu șanse și are aproape un miunut handicap în clasamentul general.

Tânărul sloven a preluat tricoul alb cu buline roșii al cățărătorilor, pe lângă cel alb al tinerilor sub 25 de ani, tricoul verde al sprinterilor fiind purtat în continuare de irlandezul Sam Bennett (Deceuninck Quick Step). 

Joi are loc etapa a 18-a Meribel - La Roche sur Foron, 175 km, a patra din Alpi, cu cinci ascensiuni, între care ultima La Montee du plateau des Glieres (1390, 6 km, 11,2% gradient), toate categoriile, dar cu sosire în coborâre și deci este puțin probabil să bulverseze clasamentul general.

Etapa 18 a Turului Franței
Image source: