Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Turul Franței: Kwiatkowski câștigă etapa 18, Roglic aproape de triumf

kwiatkowski_carapaz.jpg

Richard Carapaz (stânga) și Mihal Kwiatkowski
Richard Carapaz (stânga) și Mihal Kwiatkowski au obținut o victorie de consolare pentru Ineos Grenadiers
Image source: 
Anne-Christine Poujoulat/EPA

Ciclistul polonez Michal Kwiatkowski (Ineos Grenadiers) a câștigat etapa a 18-a a Turului Franței, Meribel - La Roche sur Foron 175 km. Tricoul galben, slovenul Primoz Roglic (Jumbo Visma), a mai făcut un pas către victoria finală duminică la Paris.

Etapa a patra din Alpi, ultima, plină de ascensiuni, a fost ultima ocazie pentru cățărători să atace cuplul sloven din fruntea clasamentului general Roglic - Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) și bascul Mikel Landa (Bahrain McLaren) a fost cel care a atacat în ultima ascensiune, Montee du plateau de Glieres, dar a fost prins chiar înainte vârf de grupul tricoului galben.

Toate acestea se petreceau în spatele cuplului de la Ineos Grenadiers - Kwiatkowski cu ecuadorianul Richard Carapaz, evadați mult mai devreme, care încercau să șteargă din impresia modestă făcută de echipa lor în acest Tur, mai ales după abandonul liderului lor, câștigătorul Marii Bucle de anul trecut, Egan Bernal. 

Cei doi au trecut îmbățișați linia de sosire, dar victoria a fost acordată polonezului, fost campion mondial pe șosea în 2014, care a fost în ultimul deceniu un loial servitor în echipele Team Sky și Ineos Grenadiers pentru marii campioni Chris Froome, Geraint Thomas, Egan Bernal și Richard Carapaz, acesta din urmă oferindu-i prima victorie de etapă în Turul Franței acestui remarcabil caracter.

Carapaz a profitat de cavalcada în frunte și a preluat tricoul alb cu buline roșii al cățărătorilor de la Pogacar, care-l păstrează pe cel alb al tinerilor sub 25 ani, în timp ce irlandezul Sam Bennett (Deceuninck Quick Step) și-a consolidat tricoul verde al sprinterilor, câștigând sprintul intermediar din debutul etapei.

În clasamentul general Roglic își păstrează avansul de 57 de secunde față de Pogacar și de 1'27" față de columbianul Miguel Angel Lopez (Movistar) și a făcut pas uriaș către victoria finală pentru că e greu de văzut cum tânărul său rival și compatriot îi poate lua un minut în penultima etapă contracronometru, lungă de 36 km care se încheie cu ascensiunea de categoria 1, Plateau des Belles Filles.

Vineri are loc etapa a 19-a, Bourg-en-Bresse - la Champagnole, 166,5 km, în care se prefigurează o nouă evadare lungă, cu favoriții având o zi de relache înaintea etapei contra-cronometru.

Etapa 19 a Turului Franței
Image source: