Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Turul Franței 2020: Slovenul Tadej Pogacar, un câștigător tânăr și merituos

roglic_pogacar.jpg

Primoz Roglic și Tadej Pogacar
Slovenii Tadej Pogacar și Primoz Roglic trec linia de sosire mână în mână
Sursa imaginii: 
Michael Steele/Getty Images

Ciclistul sloven Tadej Pogacar (UEA Team Emirates) a câștigat Turul Franței, cu o zi înaintea împlinirii vârstei de 22 de ani, cel mai tânăr învingător din anul 1904 până acum. Irlandezul Sam Bennett (Deceuninck Quick Step) a câștigat la sprint ultima etapă la Paris pe Champs Elysees.

Pogacar i-a devansat în clasament pe compatriotul său Primoz Roglic (Jumbo Visma) cu 59" și pe australianul Richie Porte (Trek Segafredo) cu 3'30". 

Tricoul verde al sprinterilor a fost câștigat de Bennett, iar Pogacar l-a câștigat și pe cel alb cu buline roșii al cățărătorilor și pe cel alb al tinerilor sub 25 de ani, primul ciclist care se situează în fruntea a trei clasamente de la marele Eddy Merckx în 1969.  

Când columbianul Egan Bernal triumfa în Turul Franței anul trecut la 22 de ani, el devenea cel mai tânăr câștigător al Turului Franței din 1909 încoace.

Se părea că o astfel de performanță este imposibilă în secolul al XXI-lea, dar iată că după numai un an, Pogacar, care împlinește 22 de ani chiar a doua zi după încoronarea sa pe Champs Elysees, devine cel mai tânăr câștigător din 1904 încoace.

Record de tinerețe

Atunci, la a doua ediție a Turului Franței, câștigător a fost declarat Henri Cornet, care nu împlinise 20 de ani, după descalificarea mai multor cicliști clasați înaintea lui, care trișaseră, urcându-se în mașini sau trenuri pe parcursul celor șase etape.

Henri Cornet
Henri Cornet nu împlinise 20 de ani când a câștigat Turul Franței în 1904
Sursa imaginii: 
Wikimedia Commons

Așa că de facto, tânărul sloven poate fi considerat cel mai tânăr învingător al Turului Franței, un învingător merituos care a câștigat trei etape – două de munte și una contra-cronometru.

Victoria sa este cu atât mai meritată cu cât el a pierdut 1’20” într-o etapă în prima săptămână, dintr-o eroare tactică, într-o zi cu vânt transversal, care l-a făcut să piardă plutonul cu favoriții.

Ulterior el a făcut joc egal, practic, cu compatriotul, rivalul și prietenul său, Primoz Roglic, care a avut și avantajul celei mai puternice echipe a Turului, Jumbo Visma, fiind flancat în fiecare etapă de munte de echipierii săi uneori chiar până la sosire.

Duel Pogacar - Bernal în 2021?

Pogacar a fost un talent precoce, are victorii de etapă în toate cele trei mari tururi, al Franței, Italiei – Giro și Spaniei – Vuelta, unde s-a clasat al treilea anul trecut când învingător a fost Roglic.

Egan Bernal
Câștigătorul Turului Franței 2019, Egan Bernal, a abandonat anul acesta
Sursa imaginii: 
Photo News

Spre deosebire de Pogacar, Roglic, 30 de ani, a început ciclismul profesionist abia la 22 de ani, după ce a practicat la cel mai înalt nivel sărituri cu schiurile și a abandonat acest sport după un grav accident la vârsta de 17 ani.

Cei doi au stiluri diferite, Roglic este un ciclist calculat, care atacă rareori, spre deosebire de Pogacar care este un atacant înnăscut și tricoul alb cu buline roșii al cățărătorilor, câștigat anul acesta pe lângă cel galben, o dovedește.

Pogacar a câștigat la început de carieră cea mai prestigioasă competiție a ciclismului mondial și una din cele mai importante competiții sportive în general, urmărită la televiziune în fiecare an de un număr estimat de peste un miliard de telespectatori.

Abandonul lui Bernal din Turul Franței de anul acesta ar trebui să fie însă un avertisment pentru succesorul său: ciclismul profesionist este un sport nemilos în care gloria poate fi efemeră.

Un lucru este cert: Turul Franței de anul acesta a confirmat schimbarea generațiilor de campioni în ciclism și anul viitor am putea asista la un duel de vis între Pogacar și Bernal.