Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Anchetă judiciară a autorităților franceze de dopaj în Turul Franței

arkea_samsic.jpg

Arkea Samsic
Echipa Arkea Samsic este anchetată sub suspiciunea de dopaj
Image source: 
Getty Images

Turul Franței s-a încheiat, dar suspiciunile cu privire la dopaj nu au dispărut nici anul acesta. Una dintre echipele participante la Marea Buclă face obiectul unei anchete judiciare din partea autorităților franceze.

Directorul general al echipei Arkéa-Samsic, îngrijorat de o investigație preliminară asupra suspiciunilor de dopaj, își sprijină cicliștii, dar anunță că se va despărți de ei dacă se confirmă practicile ilegale.

O percheziție a avut loc săptămâna trecută la hotelul nostru, așa cum am confirmat deja în mass-media. A vizat doar un număr foarte limitat de cicliști, precum și anturajul apropiat al acestora, care nu sunt angajați ai echipei ”, a precizat directorul general al echipei Arkéa-Samsic, Emmanuel Hubert.

Potrivit informațiilor cotidianului l’Equipe, cele două persoane aflate în custodia poliției sunt prieteni apropiați ai lui Nairo și Dayer Quintana, liderul echipei și fratele său.

Aceștia din urmă au fost audiați în mod voluntar luni în incinta Oclaesp (Biroul central pentru lupta împotriva atacurilor asupra mediului și sănătății publice).

Arkéa-Samsic a anunțat că va lua “măsurile necesare” în cazul unor fapte dovedite.

În mod evident ne susținem cicliștii, dar dacă se va dovedi că la sfârșitul anchetei actuale, elementele confirmă veridicitatea practicilor de dopaj, echipa s-ar disocia imediat de astfel de acte și ar lua fără întârziere măsurile necesare pentru a pune capăt legăturilor care ar putea-o asocia cu metode inacceptabile și cărora ne opunem." a mai spus Hubert.

O anchetă preliminară a fost deschisă de către departamentul de sănătate publică al procuraturii din Marsilia cu privire la suspiciunea de dopaj și vizează echipa Arkéa-Samsic care a participat la Turul Franței încheiat duminică la Paris, a declarat procurorul Dominique Laurens pentru AFP .

Magistratul s-a referit la “descoperirea multor produse de sănătate, inclusiv medicamente în efecte [personale] [...] și mai presus de toate o metodă care poate fi calificată drept doping”. Două arestări ale poliției erau în curs de desfășurare luni seara târziu, a adăugat ea.

AFP confirmă, de asemenea, dintr-o sursă apropiată dosarului informațiile de la Journal Du Dimanche și apoi din L'Équipe conform cărora jandarmii Oclaesp efectuaseră miercuri o percheziție vizând cicliștii echipei Arkéa-Samsic.

Frații Quintana - o dezamăgire

Columbianul Nairo Quintana s-a clasat al 17-lea în Turul Franței, la peste o oră de câștigător, slovenul Tadej Pogacar, în timp ce Dayer a fost al 95-lea la aproape 4 ore și 30 de minute.

Nairo Quintana (dreapta) și fratele său Dayer
Nairo Quintana (dreapta) și fratele său Dayer s-au clasat pe locurile 17, respectiv 95 în recent încheiatul Tur al Franței
Image source: 
Yuzuru SUNADA

Liderul echipei Arkéa-Samsic, în vârstă de 30 de ani, a fost dezamăgire în ultimii ani, după ce a câștigat Turul Spaniei în 2014, Turul Italiei în 2015, an în care a fost al doilea în Turul Franței.

Între timp, cotidianul Le Monde ridică semne de întrebare asupra performanței lui Pogacar, care a împlinit 22 de ani a doua zi după încheierea Marii Bucle.

În particular, ziarul parizian se întreabă cu privire la performanța sa în ultima etapă contracronometru, lungă de 36 de kilometri, în care tânărul sloven l-a lăsat în urmă la aproape două minute pe compatriotul său în vârstă de 30 de ani, Primoz Roglic, subtilizându-i și tricoul galben de lider.

Le Monde continuă tradiția presei franceze care pune sub semnul întrebării legalitatea performanțelor câștigătorilor Turului Franței, iar în cazul americanului Lance Armstrong, căruia i-au fost retrase cele șapte victorii consecutive dintre 1999 și 2005 pentru dopaj, acest scepticism s-a dovedit întemeiat.

Deși pentru prima oară din 2012 controalele anti-doping au fost toate negative în Turul Franței, Le Monde menționează câteva ascensiuni care s-au desfășurat într-un ritm incredibil, un exemplu fiind urcușul pe Col de Peyresourde din Pirinei, unde Pogacar a puverizat pur și simplu recordul stabilit în 2003 de kazahul Alexander Vinokourov, suspendat în 2007 pentru dopaj.