Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rafael Nadal face Istorie la Roland-Garros: spaniolul câştigă al 13-lea trofeu pe zgura din Paris

nadal.jpg

Sursa imaginii: 
Christian Hartmann/Reuters

Rafael Nadal (nr. 2 WTA), 34 de ani, s-a impus din nou pe zgura Internaţionalelor de tenis ale Franţei, turneu de Mare Slem. Spaniolul l-a învins pe sârbul Novak Djokovic (nr. 1 WTA) cu 6-0, 6-2, 7-5 într-un meci disputat timp de mai puţin de 3 ore. Nadal câştigă astfel al 13-lea trofeu la Roland-Garros şi al 20-lea titlu de Mare Slem, egalând recordul elveţianului Roger Federer.

Meciul a început în sens unic cu toate că pronosticurile preziceau o partidă extrem de echilibrată având în vedere poziţiile celor doi în clasamentul mondial, Novak Djokovic, numărul unu, Rafael Nadal, numărul doi dar rege, «la el acasă» în arena de la Roland-Garros unde se impusese déjà de 12 ori. Un titlu de «rege» binemeritat, pe care a demonstrat încă o dată că e îndreptăţit să-l poarte.

15 ani şi 4 luni după ce a ridicat sus pentru prima oară trofeul Internaţionalelor de tenis ale Franţei, Rafa e la fel de sus pe terenul Philippe Chatrier, arena centrală de la Roland-Garros.

Ediţia din acest an va rămâne în anale din mai multe motive, toate datorate epidemiei de coronavirus. Turneul de Mare Slem s-a disputat în septembrie-octombrie în loc de mai-iunie, în tribune nu au avut voie să se aşeze decât maximum o mie de spectatori, şamd. Un lucru nu s-a schimbat însă nici în aceste condiţii pe tabloul masculin: Rafael Nadal a câştigat din nou trofeul, pentru a 13-a oară.

Primele două seturi ale finalei 2020 au fost câştigate rapid de «Rafa», 6-0, 6-2, fiecare dintre ele durând circa 47-48 de minute. In setul 3, «Nole», mai agresiv, a găsit soluţia pentru a-l pune în dificultate pe Nadal. Nu pentru multă vreme însă. Nadal va câştiga şi această a treia şi ultimă manşă cu 7-5, în 51 de minute.

Cu această nouă victorie, cel mai bun jucător pe zgură din istoria tenisului semnează a suta victorie pe arena de la Roland-Garros (pentru doar 2 înfrângeri şi un abandon) şi, mai ales, Rafael Nadal egalează recordul elveţianului Roger Federer, cu 20 de turnee de Mare Slem la palmares.

 
Rafael Nadal face Istorie la Roland-Garros: spaniolul câştigă al 13-lea trofeu pe zgura din Paris