Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rugby: Argentina 25 Noua Zeelandă 15 - surpriză imensă la Sydney

Pablo Matera

Argentina a învins Noua Zeelandă cu 25 - 15 în Rugby Championship la Sydney, una din cele mai mari surprize din istoria rugby-ului. Este prima victorie a Pumas asupra All Blacks.

Șoc total pe Bankwest Stadium în suburbia Paramatta, unde Argentina a înregistrat prima victorie asupra Noii Zeelande în 34 de meciuri desfășurate începând cu 1976, în această perioadă reușind un singur meci egal, 21 - 21 în 1985 la Buenos Aires. 

Este cu atât mai greu de imaginat un asemenea rezultat cu cât antrenorul Ian Foster a aliniat cea mai puternică echipă cu putință, iar în urmă cu două săptămâni All Blacks învingeau Australia la Brisbane cu 43 - 5, scor record în istoria de peste un secol a meciurilor dintre cele două țări.

Eroul meciului a fost mijlocașul la deschidere Nicolas Sanchez care a marcat toate cele 25 de puncte ale echipei sale, un eseu transformat și șase lovituri de pedeapsă, reamintind de legendarul său predecesor, Hugo Porta, care a marcat din lovituri de picior toate punctele Pumas în egalul din 1985.

Nicolas Sanchez marchează eseul Pumas
Nicolas Sanchez marchează eseul argentinienilor, în fața lui Beauden Barrett, după un mic șut de urmărire pe un avantaj de penalitate în 22-ul All Blacks
Image source: 
Getty Images

All Blacks au fost de nerecunoscut, marcând două eseuri prin căpitanul și flankerul Sam Cane și aripa Caleb Clarke în ultimul minut de joc, mijlocașul la deschidere Richie Mounga adăugând o transformare și o penalitate. Acesta a fost primul meci al Argentinei după 13 luni, de la Cupa Mondială din Japonia din 2019.

"Înainte de a ajunge la stadion am spus„ astăzi este ziua ”, a spus dup[ meci antrenorul Pumas, celebrul fost internațional Mario Ledesma. "Suntem atât de fericiți - o victorie împotriva All Blacks este extraordinară pentru noi."

Ledesma - care a jucat 84 de teste sub culorile Pumas - s-a înecat în lacrimi în timp ce încerca să descrie ce înseamnă victoria.

Mario Ledesma
Antenorul Pumas, Mario Ledesma, nu și-a putut stăpâni lacrimile după meci
Image source: 
Fox Sports

"Am trecut prin iad", a spus el, referindu-se evident la faptul că echipa sa a fost lovită de Covid-19 și, de asemenea, a murit de rugby. "După tot ce s-a întâmplat anul acesta ... dacă v-aș spune ce înseamnă nu aș putea vorbi.”

"Este ireal, ireal după tot ce s-a întâmplat”, a spus Ledesma. "Sunt atât de mândru de ei, este incredibil” a mai spus el. 

Pentru Argentina este doar a șasea victorie în 43 de meciuri din Rugby Championship (început în 2012 la care mai participă și Africa de Sud, care anul acesta s-a rtras din cauza pandemiei de Coronavirus). All Blacks au câștigat trei din cele nouă Cupe Mondiale din istorie, în timp ce Pumas au ocupat locul 3 în 2007 și 4 în 2015.

Înaintea acestui meci Noua Zeelandă ocupa locul 2 (după campioana mondială Africa de Sud) în clasamentul World Rugby, iar Argentina locul 10. Acest rezultat a propulsat Argentina pe locul 8 (peste Țara Galilor și Japonia), în timp ce Noua Zeelandă a retrogradat pe locul 3, sub Anglia.

În clasamentul Rugby Championship All Blacks au șase puncte (din trei meciuri), urmați de Pumas cu patru (un meci) și Wallabies patru (două meciuri).

Nicolas Sanchez
Nicolas Sanchez a marcat toate cele 25 de puncte ale Pumas

Sâmbăta viitoare de la 10:45 (ora României) Australia întâlnește Argentina la Newcastle.

Urmăriți aici rezumatul meciului Argentina - Noua Zeelandă.