Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby: Andrei Mahu - singurul jucător român/moldovean din prima Ligă a Angliei

andrei_mahu1.jpg

Andrei Mahu
Andrei Mahu a debutat ca titular la London Irish în prima ligă a Angliei
Sursa imaginii: 
Andrei Mahu

Internaționalul moldovean Andrei Mahu a debutat la echipa sa London Irish în prima ligă a campionatului Angliei la rugby, unde este singurul jucător originar din Republica Moldova sau România la ora actuală. El a trebuit să se adapteze rapid la noile standarde ridicate din Gallagher Premiership.

London Irish au pierdut meciul din runda inaugurală a noii ediții a campionatului, în deplasare, 10 - 11 cu Worcester Warriors, un meci în care Andrei a evoluat ca titular în linia a II-a a înaintării timp de 69 de minute. 

Andrei, în vârstă de 29 de ani, înalt de 2,05m și cântărind 110 kilograme, a semnat pentru Exilații irlandezi, cum mai este numită echipa, abia cu o lună în urmă, venind de Krasnîi Yar din Siberia, unde a evoluat în ultimii trei ani, el debutând la Farul Constanța și jucând apoi, între alte echipe, la Timișoara și la echipa italiană Zebre, care evoluază în Guinness Pro 12, liga celto-italiană. 

Nivelul la London Irish este însă incomparabil mai ridicat, spune Andrei. 

"E foarte greu de comparat nivelul, chiar și cu Zebre, mă refer aici în primul rând la viteza de joc, dacă ai compara cu mașinile este ca și cum ai conduce o Dacia și dintr-o dată treci la un BMW, e incomparabil."  a declarat Andrei într-un interviu acordat rubricii Actualitatea în rugby la RFI. 

"Te adaptezi, te ajută echipa, dar este dificil mai ales pentru înaintași din linia a II-a și a III-a. Majoritatea jucătorilor din Rusia și România care joacă în marile ligi din Occident sunt în general jucători din linia I, mai ales pilieri", adaugă Andrei. 

Metodele de antrenament sunt total diferite față de cele din România sau Rusia și au ca țintă perfecționarea permanentă a jucătorului.

"Mereu ești cu GPS-ul după tine, ești filmat de dronă, de două trei camere din părți, mereu sunt trei - patru antrenori de pe margine care te ajută, în permanență îți spun ce faci bine, ce nu faci bine, unde trebuie să mai lucrezi. Când ajungi acasă primești feedback video cu toate aspectele la care trebuie să mai lucrezi, ce ai făcut bine, ce ai greșit și astfel ai tema pentru ziua următoare.

De pildă după antrenamentul la sala de forță eu am o sesiune individuală cu un antrenor la lucrurile pe care trebuie să le îmbunătățesc. N-ai cum să nu crești ca jucător când ai atâția oameni care lucrează cu tine", mai spune Andrei.

Primire călduroasă

Pe lângă aceasta mai sunt și sesiunile de tactică cu care începe și se termină fiecare antrenament și la care jucătorii primesc în mod regulat o cantitate importantă de informație.

Andrei Mahu
Andrei Mahu este singurul jucător din România sau Republica Moldova care evoluează în Gallagher Premiership
Sursa imaginii: 

Andrei spune că a fost primit foarte bine de colegii de echipă, care sunt foarte prietenoși și foarte călduroși, inclusiv cei care joacă pe același post și cu care, teoretic se află în concurență. 

London Irish a fost înființat în 1898 ca un club al iralndezilor din Londra, dar azi în lotul lor sunt jucători de 11 țări, printre care unii foarte renumiți internaționali cum ar fi fostul căpitan al Argentinei, talonerul Agustin Creevy, australienii Sekope Kepu (pilier), Rob Simmons (linia a II-a), Nick Phipps (mijlocaș la grămadă) , neo-zeelandezul Waisake Naholo (aripă), irlandezii Sean O'Brien (flanker), Paddy Jackson (mijlocaș la deschidere), scoțienii Alan Dell (pilier) și Blair Cowan (flanker). 

În recent încheiata ediție 2019-2020 a Gallagher Premiership London Irish s-au situat pe locul 10 din 12 echipe iar pe 12 decembrie vor debuta în Challenge Cup (compeitiția europeană numărul 2) în deplasare cu Agen din Top 14, prima ligă a Franței. 

Andrei a jucat 20 de meciuri în echipa națională a Republicii Moldova , dar spune că rugby-ul în țara sa de origine este într-o gravă criză, Haiducii prăbușindu-se de pe locul 25 în clasamentul World Rugby în 2014 pe locul 59 la ora actuală. 

"Deja nu mai contează dacă ești pe locul 59 sau 89 sau 100 în această ierarhie. Anul trecut am jucat împotriva Austriei care acum este pe locul 85, practic o echipă de băieți care s-au strâns după serviciu să facă o miuță, la așa nivel am ajuns. Până de curând erau mai mulți moldoveni care jucau în campionatul Rusiei, acum a rămas unul singur, iar în Super Liga din România nici nu mai știu dacă mai e vreun moldovean", mai spune Andrei. 

 
Ascultați interviul acordat de Andrei MAHU editorului rubricii Actualitatea în rugby, Petru CLEJ