Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


A murit Diego Armando Maradona

maradona_total.jpg

Sursa imaginii: 
rfi.fr

Marele star al fotbalului argentinian a decedat la vârsta de 60 de ani, în urma unui stop cardiorespirator suferit în locuința sa din Tigre, anunță presa internațională.

Amintim, la începutul acestei luni, „El Pibe D'oro” a suferit o intervenție chirurgicală pe creier, pentru îndepărtatea unui cheag de sânge.

Vestea morții lui, oferită în premieră de cotidianul argentinain „Clarin” a fost preluată de toate redacțiile sportive importante din lume: L'Equipe, Gazzetta dello Sport, Marca, AS sau Corriere dello Sport.

Presa din Argentina anunță că infomația tragică a fost confirmată și de Matias Morla, avocatul lui Maradona.

Considerat de mulți cel mai mare fotbalist din istorie, Diego Maradona a jucat la 6 cluburi: Argentinos (1976-1981), Boca Juniors (1981-1982 și 1995-1997), FC Barcelona (1982-1984), Napoli (1984-1991), Sevilla (1991-1992) și Newell's Old Boys (1993-1994);

A marcat 312 goluri în 588 de meciuri jucate de-a lungul carierei la echipele de club.

Are 91 de selecții la naționala Argentinei, în perioada 1977-1994.

Zece trofee a cucerit „El Pibe Doro”, cele mai importante fiind Cupa Mondială din 1986, titlurile în Serie A (1987, 1990) și Cupa UEFA (1989).

Maradona s-a retras din fotbalul profesionist acum 23 de ani, iar anul acesta, de ziua lui, la 30 octombrie, a fost felicitat de alte mari vedete, ca Ronaldo Nazario sau Ronaldinho, ale căror urări le-a postat pe pagina sa de Instagram.

După ce a câştigat Cupă Mondială cu Argentina în 1986 şi două campionate ale Italiei cu Napoli, „El Pibe D’Oro” şi Pele au fost desemnaţi cei mai buni fotbaliști ai secolului trecut.

În interviul din „France Football”, Maradona spunea că iubirea fanilor a fost cea mai mare bucurie a vieții lui, pline de „urcușuri și prăbușiri”:

"Eu am senzaţia că am adus plăcere şi i-am făcut fericiţi pe oamenii care au venit să mă vadă la stadion şi care m-au urmărit la televizor", a declarat cel supranumit „El Grande Diego”.

Îm ultima perioadă, Maradona a fost antrenor al echipei argentiniene de primă ligă Gimnasia La Plata.

„France Football” a publicat luna trecută un număr special dedicat lui "Il Pibe", cu primul interviu din ultimii 25 de ani acordat de acesta presei franceze, fără să fie plătit pentru asta:

"Visez să pot marca un alt gol englezilor, cu mâna dreaptă de data asta", a spuns Maradona, referindu-se la golul înscris cu mâna stângă contra Angliei în sferturile Mondialului din 1986, când a adus victoria Argentinei cu 2-1.

Vorbind despre jucătorii în activitate, Maradona considera că Lionel Messi şi Cristiano Ronaldo "sunt cu mult deasupra altora".

"Niciun alt jucător nu realizează nici jumătate din ce fac ei", a precizat Diego, completând că francezul Kylian Mbappe, "este un jucător fantastic, dar e încă un puşti!".


Sursa imaginii: 
France Football