Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rugby: Căpitanul Argentinei și doi jucători suspendați pentru rasism

petti_matera.jpg

Guido Petti și Pablo Matera
Guido Petti și Pablo Matera sărbătoresc marcarea unui eseu la Cupa Mondială din 2019
Sursa imaginii: 
AP

Lui Pablo Matera i-a fost retras titlul de căpitan al echipei Argentinei la rugby și a fost suspendat, alături de coechipierii săi Guido Petti și Santiago Socino, pentru că au postat comentarii rasiste pe rețelele sociale. Pumas joacă sâmbătă împotriva Australiei în Rugby Championship. 

Federația Argentiniană de Rugby (UAR) a declarat marți că consiliul său s-a întâlnit de urgență după dezvăluirile că jucătorii au făcut comentarii rasiste pe rețelele sociale între 2011 și 2013.

UAR a declarat că, deși postările erau vechi și nu "reprezintă integritatea personală pe care cei trei au arătat-o ​​în perioada actuală cu Pumas”, federația a trebuit să ia măsuri. "UAR respinge cu tărie comentariile discriminatorii și xenofobe publicate de membrii echipei Los Pumas pe rețelele sociale", se spune într-un comunicat.

"Deși mesajele au fost exprimate între 2011 și 2013 ... UAR condamnă orice expresie a urii și considerăm inacceptabil ca cei care le exprimă să reprezinte țara noastră”.

În tweet-urile sale, acum șterse, Matera a vorbit despre "datul peste negri” cu mașina sa și a scris cu dispreț despre bolivieni și paraguayeni, cuvinte destinate persoanelor de culoare și lucrătorilor menajeri originari din Bolivia și Paraguay. Matera și-a închis contul de Twitter și și-a exprimat regretul pentru mesajele de pe Instagram.

Greșeală de adolescent

"Astăzi trebuie să îmi asum [responsabilitatea] pentru ceea ce am spus acum nouă ani”, a spus Matera. "Mi-e foarte rușine. Scuze tuturor celor care au fost jigniți de atrocitățile pe care le-am scris. În acel moment nu mi-am imaginat cine voi deveni.
Îmi pare rău și pentru echipa mea și familia mea pentru momentele prin care trec ... și mulțumesc oamenilor care mă iubesc pentru sprijinul lor
.” a spus Matera.

Pablo Matera acum nouă ani și azi
Greșelile de acum nouă ani l-au ajuns acum pe Pablo Matera
Sursa imaginii: 

UAR a spus că a solicitat antrenorilor Pumas să propună un nou căpitan în consiliul de administrație și să-i suspende pe jucători în așteptarea unui "proces disciplinar”.

Scandalul a aruncat tabăra Argentinei în criză cu câteva zile înainte de ultimul meci al Rugby Championship împotriva Australiei de la Sydney sâmbătă.

Echipa antrenată de Mario Ledesma a fost înfrântă cu 38-0 de Noua Zeelandă sâmbătă, un eșec major după de la victoria lor de 25-15 împotriva All Blacks în meciul de deschidere al Rugby Championship de luna trecută.

Matera, care evoluează pe post de flanker pe partea închisă, a devenit simbolul tenacității argentiniene în prima victorie din istorie obținută de Pumas împotriva All Blacks.