Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rugby: Federația argentinană revocă suspendarea a trei jucători

matera_petti_socino.png

(De la stânga) Pablo Matera, Guido Petti, Santiago Socino
(De la stânga) Pablo Matera, Guido Petti, Santiago Socino și-au turnat cenușă în cap și au fost iertați
Sursa imaginii: 
https://www.elgrafico.com.ar/

Federația Argentiniană de Rugby (UAR) a anulat după numai două zile suspendările împotriva a trei jucători care au exprimat opinii rasiste pe rețelele sociale între 2011 și 2013. Argentina joacă împotriva Australiei sâmbătă în ultimul meci al Rugby Championship la care mai participă și Noua Zeelandă.

Pablo Matera a fost repus în funcția de căpitan al Argentinei și i s-au ridicat suspendările lui și colegilor săi, Guido Petti și Santiago Socino pentru comentarii "discriminatorii și xenofobe” pe rețelele sociale, la numai 48 de ore după disciplinarea lor.

UAR a spus într-un comunicat că astfel de măsuri sunt acum "inutile”, adăugând că scuzele și comportamentul bun al jucătorilor în anii de atunci au însemnat că suspendările lor vor fi ridicate.

"Măsurile preventive nu sunt necesare, așa că am decis să ridicăm suspendarea celor trei jucători și să redăm funcția de căpitan la Pablo Matera", a declarat UAR într-un comunicat.

"Procesul disciplinar continuă, iar comisia va ajunge la o rezoluție finală în următoarele câteva zile".

Flankerul Matera, linia a II-a Petti și talonerul Socino și-au închis conturile de pe rețelele sociale marți, dar capturile de ecran ale postărilor istorice care făceau afirmații disprețuitoare la adresa negrilor și a persoanelor din alte țări sud-americane au circulat pe scară largă.

UAR a calificat postările drept "imprudente și imature”.

"Bărbați grozavi"

Descoperirea lor a urmat criticilor aduse echipei pentru că nu a făcut suficient pentru a marca moartea legendei fotbalului argentinian Diego Maradona înainte de înfrângerea lor împotriva Noii Zeelande sâmbătă.

Pablo Matera și Mario Ledesma
Antrenorul Mario Ledesma i-a luat apărarea căpitanului său, Pablo Matera
Sursa imaginii: 
Getty Images

Trio-ul nu a fost numit în echipa Pumas pentru meciul test de sâmbătă împotriva Australiei pentru a-i proteja după ce au primit mesaje de ură de când au fost descoperite postările, a declarat antrenorul principal al Argentinei, Mario Ledesma.

"Tot ce pot spune despre acești trei jucători minunați și despre oameni minunați este că sunt ființe umane grozave”, a spus el.

"Pot să spun că ei nu sunt aceiași oameni cu cei de la 17, 18 ani. Sunt bărbați grozavi, oameni de familie, Pablo are un copil acum, este un lider excelent și un exemplu excelent.”, a adăugat Ledesma.

Matera, în vârstă de 27 de ani, care joacă la Stade Francais, are 69 de selecții în echipa națională, pe care a condus-o către o victorie istorică asupra Noii Zeelande pe 14 noiembrie.

Înaintea ultimei runde din Rugby Championship All Blacks au 11 puncte și o diferență de +64, în timp ce Australia și Argentina au au fiecare câte 6 puncte cu diferențe de - 36 și -28 respectiv, ceea ce înseamnă că pentru a câștiga titlul au nevoie de victorii la 101 respectiv 93 de puncte diferență în meciul de sâmbătă de la 10:45 ora României.