Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Twitterul e bombardat cu mesaje împotriva arbitrului român acuzat de rasism în meciul PSG – Istanbul Başakşehir

eovwjtuw8ayrncy.jpg

Sebastian Colțescu, rasism

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a reacţionat aseara pe Twitter după ce arbitrul român Sebastian Colţescu a fost acuzat de rasism la meciul dintre PSG și Istanbul Bașakșehir din grupa H a UEFA Champions League. Miniștrii sporturilor din Turcia și Franța au condamnat astfel de comportamente spunând #NuRasismului.

Derapajul lui Colţescu a venit în min. 16 când i-a cerut lui Ovidiu Haţegan, arbitrul central, să intervină pentru a-l calma pe fostul atacant camerunez Pierre Achille Webo, antrenorul secund al formaţiei din Istanbul. Solicitarea arbitrului român a inclus însă un cuvânt cu tentă rasistă la adresa lui.

Ieșirea rasistă pe care a avut-o arbitrul român Sebastian Colțescu la meciul de aseară dintre Paris Saint-Germain şi Istanbul Başakşehir nu a dus doar la întreruperea meciului odată cu decizia celor două echipe de a părăsi stadionul, ci și la un imens scandal diplomatic.

 

Ministrul delegat al sporturilor din Franța, fosta sportivă română Roxana Mărăcineanu, a reacționat aseară pe Twitter taxând atitudinea pe care a calificat-o drept „un rasism ordinar”. Mărăcineanu și-a exprimat aprecierea pentru gestul fotbaliștilor turci și francezi, care au ales să părăsească terenul, iar UEFA a anunțat că va demara o anchetă „amănunțită” în legătură cu incidentul.

„În această seară, sportivii au luat o decizie istorică în fața unei atitudini pe care au considerat-o inacceptabilă. O expresie a unui rasism ordinar. Așteptăm rezultatele anchetei, dar nu pot decât să salut simbolismul puternic al gestului lor și solidaritatea lor”, a scris Roxana Mărăcineanu.

 

 

Istanbul Bașakșehir este echipa favorită de fotbal a președintelui Turciei, Recep Erdogan. Liderul de la Ankara a avut la rândul său o reacție pe twitter. „Condamn cu tărie remarcile rasiste făcute împotriva lui Pierre Webo. Suntem necondiţionat împotriva rasismului şi discriminării în sport şi în toate domeniile vieţii. #Nurasismului”, a scris preşedintele turc.

 

 

La rândul lor, cele trei cluburi mari din Turcia, Galatasaray, Fenerbahce şi Beşiktaş, și-au exprimat solidaritatea și au transmis pe Twitter că sunt împotriva rasismului şi că îl susţin pe camerunezul Webo, antrenorul secund al campioanei Turciei, victima abuzului rasist.

FRF: Ne delimităm ferm de orice acțiune sau declarație cu tentă rasistă sau xenofobă

”Federaţia Română de Fotbal a luat act de cele întâmplate la partida din Liga Campionilor, PSG – Istanbul Başakşehir, partidă întreruptă în minutul 14, în urma unui incident în care a fost implicat Sebastian Colţescu, cel de-al patrulea oficial al meciului. Partida nu a mai continuat, iar UEFA va analiza incidentul. Federaţia Română de Fotbal aşteaptă raportul forului de la Nyon pentru a afla exact cele petrecute şi pentru a acţiona în consecinţă!”, se arată în comunicat.

#NoToRacism un hashtag în creștere pe Twitter după incidentul rasist din meciul UEFA

Suporteri, dar și jucători de fotbal au comentat și condamnat acuzațiile rasiste ale antrenorului român.

 

 

 

 

 

 

 

 
Andreea Orosz: Scandalul de rasism în care este implicat arbitrul român Sebastian Colțescu ia amploare diplomatică