Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby: O acțiune în justiție care ar putea schimba complet jocul

steve_thompson.jpg

Steve Thompson
Steve Thompson a fost diagnosticat cu demență la 42 de ani
Sursa imaginii: 
Getty Images

Un grup de jucători plănuiesc o acțiune în justiție împotriva forurilor de conducere ale rugby-ului pentru comoțiile cerebrale despre care susțin că au fost provocate de la joc. În caz de succes, efectele asupra jocului de rugby ar putea fi considerabile.

Câștigătorul Cupei Mondiale de rugby, talonerul Steve Thompson, a fost diagnosticat cu demență. În vârstă de 42 de ani, vedetă a echipei din 2003 care a câștigat trofeul William Webb Ellis în finala cu Australia, el spune că nu-și mai amintește nimic despre turneu sau finala în sine.

"Nu-mi amintesc că am câștigat Cupa Mondială în 2003 sau că am fost în Australia pentru turneu. Știind ce știu acum, îmi doresc să nu fi trecut niciodată la profesionism", a spus el.

Nu era neobișnuit să fiu amețit, să văd pete albe și fără să știu unde mă aflu câteva secunde, iar uneori aveam să leșin complet. A fost doar o parte acceptată a antrenamentului. Mi-aș fi dorit cu adevărat să-mi fi încheiat cariera mai devreme, poate că diagnosticul meu nu ar fi fost atât de sumbru" adaugă Thompson.

Thompson a fost diagnosticat cu boala în noiembrie 2020 și lui i se alătură fostul flanker al Angliei, Michael Lipman, și fostul nr. 8 al Țării Galilor, Alix Popham, printre cei numiți în opt cazuri test, toți având sub 45 de ani.

Potrivit relatărilor, o scrisoare de creanță, în valoare de milioane de lire sterline, va fi trimisă săptămâna viitoare federațiilor engleză, galeză și World Rugby (federația mondială) - și ar putea urma o acțiune de grup în justiție.

Ar fi prima acțiune juridică de acest gen din rugby-ul mondial și, dacă este încununată de succes, ar putea forța schimbarea modului în care este jucat jocul.

Fotbalul american - deja afectat

Avocații grupului sugerează că alți 80 de foști jucători cu vârste cuprinse între 25 și 55 de ani prezintă simptome și au îngrijorări serioase.

Fotbal american
Liga de fotbal american a acceptat să plătească compensații de sute de milioane de dolari la mii de foști jucători
Sursa imaginii: 
DOUG PENSINGER

Deși nu comentează speculațiile, World Rugby ia siguranța jucătorilor foarte în serios și pune în aplicare strategii de prevenire a accidentărilor bazate pe cele mai recente cunoștințe, cercetări și dovezi disponibile”, se spune într-un comunicat World Rugby menționat de BBC, un comunicat similar fiind emis și de Federația Engleză de Rugby (RFU). 

Rugby-ul nu este singurul sport în care au apărut cazuri de demență, presupuse a fi legate de comoții cerebrale.

În 2013, NFL- liga de fotbal american - a acceptat să plătească daune de 765 milioane de dolari, la peste 4.500 de foști jucători, în urma unei acțiuni colective împotriva ligii, după o serie de cazuri de leziuni cerebrale cauzate de comoții.

Moartea lui Sir Nobby Stiles și a lui Jack Charlton, a dezvăluit o serie de nume de frunte în fotbal care au cerut luarea de măsuri în legătură cu demența la unii foști jucători, iar colegul lor câștigător al Cupei Mondiale din 1966, Sir Bobby Charlton, suferea și el de boală. În fotbal legătura este lovirea balonului cu capul.

 

 
Ascultați relatarea editorului rubricii Actualitatea în rugby, Petru CLEJ