Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ion Crăciunescu: Oricum ai privi, este o gafă enormă. Totuși, nu suntem o țară rasistă

craciunescu.jpg

Fostul arbitru internațional Ion Crăciunescu
Sursa imaginii: 
wikipedia.org

Oricum ai privi, este o gafă enormă, comentează la RFI România  incidentul din Liga Campionilor fostul arbitru internațional Ion Crăciunescu.

 

Cuvintele pe care le-am auzit toți nu au ce să caute în fotbal, cu atât mai mult cu cât arbitrii setează standardul pentru respectarea regulilor și a echilibrului pe teren, a reacționat președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu.

Dacă se va dovedi că a fost vorba de rasism, nu va exista nicio înțelegere din partea mea. Trebuie să așteptăm însă toate detaliile concrete ale acestui incident pentru a trage concluzii, a explicat șeful Federației într-o declarație pentru ProSport.

Oricum ai privi, este o gafă enormă, comentează la RFI România  incidentul din Liga Campionilor fostul arbitru internațional Ion Crăciunescu.

Andreea Orosz l-a întrebat însă dacă arbitrii nu beneficiază totuși de instruire astfel încât să evite astfel de situații.

Ion Crăciunescu: Ar trebui să existe, din păcate, o pregătire. Am, mai avut un exemplu în campionatul nostru când un alt arbitru de pe lista FIFA, Istvan Kovacs, s-a adresat unui jucător, sigur nu în termeni care pot fi interpretați drept rasiști, dar neadecvați. 

Eu cred că este o gafă enormă. Competiția Champions League este competiția fair-play-ului. În competiția asta eu nu am văzut niciodată vreun scandal. Nu a fost niciodată un scandal, niciun derapaj, nici din partea arbitrilor, dar nici din partea echipelor sau a jucătorilor.

 
Eu nu am văzut atât timp cât am fost și eu în competiția asta, dar nici înainte, nici ulterior. Nu am văzut așa ceva. De asta probabil că unda asta de șoc este atât de puternică, încât toată lumea a sărit în sus și toată lumea a interpretat drept rasism. 

Indiferent ce spunem noi, când un grup mare de oameni importanți interpretează drept rasism acest lucru, nu ai ce să faci decât să îți muști buzele și să suporți consecințele pentru gafa pe care ai făcut-o. 

Rep: Totuși, cum se face că noi nu o percepem drept rasism?
I.C: Să fim sinceri. Noi nu percepem drept rasism pentru că noi chiar nu suntem o țară rasistă. Eu nu consider că România este o țară rasistă. Astea sunt niște derapaje ale unor oameni superficiali, nepregătiți, care au câte o reacție de genul acesta, cum a fost cea a lui Colțescu și care, bineînțeles, trebuie să plătească pentru asta. Dar asta nu ne poate trimite pe noi în colțul țărilor rasiste. România nu e o țară rasistă. Așa consider eu.

Rep: Vorbeați despre sancțiuni. Cam ce ar risca?
I.C: El probabil că va fi scos din arbitraj. Nu poți să rămâi în arbitraj după un astfel de scandal.

Rep: Spuneați că reacția a fost de amplitudine... Are legătură cu faprul că e arbitru și nu jucător? Noi de foarte multe suntem cu privirile spre jucători sau spre tribune. Acum tribunele sunt goale. Are legătură? 
I.C: Arbitrul trebuie să fie un model. El trebuie să fie în terenul de joc un exemplu de comportament. El trebuie să fie un om echilibrat, temperat, să fie foarte atent ce vorbește. De obicei arbitrii trebuie să vorbească foarte puțin sau mai deloc. 

Dar în momentul când vorbești ceva nu poți să te exprimi în felul acesta. Nu ai voie. Uitați-vă ce a declanșat. Dacă și doamna ministru sportului al Franței, doamna Mărăcineanu, care am înțeles că este româncă, a tradus tot ca rasism. Cuvântul acesta este extrem de grav când îl pui pe masă într-o competiție sportivă. 

 
Ion Crăciunescu, fost arbitru internațional